hirdetés

Enzalutamid kezelés rekurrens prosztatarákban

Androgén deprivációs terápiával kombinálva, de akár monoterápiában is hatásos agresszív prosztatarák kezelésében az enzalutamid.

hirdetés

A The New England Journal of Medicine (NEJM) október 19-én közölte a Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles) kutatóinak cikkét, amelyben két új vizsgálati kezelésről számolnak be visszatérő (rekurrens) prosztatarák kezelésében.

Az Egyesült Államokban a 2023-as évben az American Cancer Society becslései szerint csaknem 290 ezer férfit fognak prosztatarákkal diagnosztizálni. Némelyeknél nem lesz szüksége kezelésre, mert annyira lassú a betegség lefolyása, akiknél viszont a rák agresszív formáját mutatják ki, általában sebészeti vagy sugárterápiás beavatkozásra kerül sor - viszont ezen betegek egyharmadánál a rák 10 éven belül visszatér. Az agresszív, rekurrens prosztatarákban szenvedő betegeket androgén deprivációs terápiával (ADT), más néven hormonterápiával kezelik, amely csökkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelését. A tesztoszteron segíti a prosztataráksejtek növekedését és terjedését, így a hormonterápia hatékonyan csökkenti a növekedést serkentő hatást. Az ADT-nek azonban két hátulütője van: nem szünteti meg teljesen a tesztoszteron növekedésserkentő hatását, ráadásul számos mellékhatást okozhat, például szexuális diszfunkciót.

“Az ADT kezelés során, a vér tesztoszteronszintje jelentősen csökken ugyan, de korántsem nullára” - fejtette ki Dr. Stephen Freedland, a tanulmány egyik szerzője. “És továbbra is fennáll az aggály, hogy a megmaradó tesztoszteron még mindig elég lehet ahhoz, hogy serkentse a tumor növekedését. Emellett a betegek nem szeretik a hormonok szedésének gondolatát".

A mostani cikkben közölt, 17 ország 244 helyszínéről származó 1068 prosztatarákos betegre kiterjedő fázis III EMBARK klinikai vizsgálatban (NCT02319837) Freedland és kutatótársai két olyan beavatkozást teszteltek, amelyek alkalmasak lehetnek ennek a problémának a kezelésére.

A randomizált klinikai vizsgálatban a betegek egyharmada ADT-t és egy enzalutamid nevű hatóanyagot kapott, amely képes blokkolni a tesztoszteron hatását, vagyis az enzalutamid megakadályozza, hogy a vérben maradt tesztoszteron serkentse a rákos sejtek növekedését. A betegek másik harmada csak enzalutamidot kapott, ADT-t nem, tehát a betegek tesztoszteronszintje nem csökkent, csak blokkolásra került.

“Azt szerettük volna megtudni, hogy az enzalutamid önmagában is olyan hatékony-e, hogy igazából nincs is szükség az ADT-re” - részletezte Freedland.

A betegek utolsó csoportja csak ADT-t kapott, ami a jelenlegi standard kezelés.

Az eredmények szerint az ADT és az enzalutamid kombinációja 58%-kal csökkentette az áttétképződés vagy a halálozás kockázatát az ADT önmagában történő alkalmazásához, azaz a standard terápiához képest. Az enzalutamid monoterápiában 37%-kal csökkentette az áttétképződés vagy a halálozás kockázatát az ADT-vel összehasonlítva, ráadásul az első két karon a betegek életminősége sokkal kedvezőbb maradt ADT nélkül.

“Bár a kombinált terápia nagyobb kockázatcsökkentést kínál, egyes férfiak mégis inkább a monoterápiában alkalmazott enzalutamidot választják, ami jó munkát végez az áttétképződés és a halálozás megelőzésében, és olyan mellékhatásprofillal rendelkezik, amely egyes férfiak számára a jelenlegi standard kezelésnél elfogadhatóbb” - fejtette ki Freedland.

“A kezdeti kezelés után agresszívan kiújuló prosztatarák terápiájának optimalizálása kielégítetlen gyógyászati igény” - nyilatkozta Dr. Dan Theodorescu, a Cedars-Sinai Cancer Center igazgatója. “A vizsgálat eredményei két olyan lehetőség felé mutatnak utat, amelyek az eredmények szerint hatékonyabbak a jelenlegi standard eljárásnál, lehetőséget adva ezeknek a betegeknek és ellátóiknak, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terápiát választhassák."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Promising new options for treating aggressive prostate cancer

Improved Outcomes with Enzalutamide in Biochemically Recurrent Prostate Cancer

Safety and Efficacy Study of Enzalutamide Plus Leuprolide in Patients With Nonmetastatic Prostate Cancer (EMBARK)

Irodalmi hivatkozás:

Stephen Freedland et al, Improved Outcomes with Enzalutamide in Biochemically Recurrent Prostate Cancer, New England Journal of Medicine (2023). www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2303974

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.