Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-03-05

Napjaink fontos kérdése, hogy a szervezet immunitását hogyan befolyá­solhatjuk táplálkozásunkkal, különösen a COVID-19 világjárvány idején. Az immunrendszer kulcsfontosságú szereplő a fertőzések patogenezisében. A pandémia idején különösen figyelnünk kell olyan mikro- és makrotápanyagok bevitelére, esetleg pótlására, melyek bizonyítottan részt vesznek az immunrendszer támogatásában és a fertőzések kockázatának csökkentésében. A védekezési stratégia része az immunitás szabályozásá­ban és működésében vezető szerepet játszó mikrobiom egészségének és ellenállásának fenntartása is.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-03-02

Akut derékfájás miatt kórházi kivizsgálásra és kezelésre ritkán van szük­ség. Ez a javallat akkor áll fenn, ha súlyos betegségre gyanakszunk, illetve ha mozgásképtelenséget okoz vagy a járóbeteg-ellátásban nem uralható a fájdalom. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-03-19

Szűznemzés révén létrehozott neurális őssejtek Parkinson-kóros betegek agyába juttatásával próbálkoztak az USA-ban, kedvező eredménnyel.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-04-25

Az intrakraniális agy-számítógép interfész fejlődésének legújabb sikere a Lancet-ben olvasható: egy nyolc éve lebénult férfi mindennapi mozgásokra képes neuroprotézisével.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Egészségügyeink
2014-04-27

A rendelésen hipertóniás, elhízott, diabéteszes, infarktuson átesett, csípőízületi fáj­dalomra panaszkodó beteggel beszélgetek. Elmagyarázom, milyen fontos betarta­nia a diétát, fogynia kellene, jó lenne, ha többet mozogna; hogy a gyógyszereket is rendszeresen szedje, mondok pár szót az előnyös hatásukról. Megértően bólogat. Rátérünk arra, hogy ha betartja a megbeszélteket, egyre erősebb lesz, újból dol­gozhat a kertjében, látogathatja az unokáit, el tud járni a templomba, részt vehet az ultipartikon. Szeme csillogni kezd, mosolyogva mondja: „Érdekes, eddig minden orvos a betegségemről beszélt! Először érdekel valakit, hogyan élek, mit szeretnék csinálni! Megegyeztünk, doktor úr!

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-06-13

Egy olcsó módszer, a lábszár intermittáló kompressziója sok stroke-on átesett beteg életét mentheti meg – ezt mutatta ki egy skóciai kutatás.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-04-23

Az öngyilkosságok és a kardiovaszkuláris halálesetek számának a daganatos betegség diagnózisát követő megugrása biztos jele annak, hogy az ilyen diagnózissal való szembesülés nehezen feldolgozható pszichés stresszt jelent. A daganatos betegek mentálhigiénés gondozásának, pszichoszociális támogatásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet azzal, hogy a stockholmi Karolinska Intézet most megjelent eredményeit összevetjük és kiegészítjük néhány korábbi kutatás tanulságaival.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-04-13

A kardiológiai rehabilitáció alatt a nagyérbetegségben szenvedő betegek cukoranyagcseréjét is ki kell vizsgálni. A szívbeteg diabéteszesek kockázatának széles körű csökkentésére különösen alkalmas a kardiológiai rehabilitáció alatti, sok összetevőből álló kezelés. A gyógyszeres kezelés optimalizálása mellett előtérben állnak az életmódbeli változtatások (mozgás és táplálkozás), valamint a betegoktatás. A rehabilitáció egyik központi feladata a koszorúér-betegségben és 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek társadalom-orvostani helyzetének személyre szabott értékelése mindenekelőtt a munkaképesség és a környezetbe való beilleszkedés szempontjából.

#9
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2006-03-01

A hypothermia legtöbbször huzamos hideghatás következménye, de másodlagosan is kialakulhat toxinok hatására, metabolikus zavarok fellépésekor, fertőzéses, központi idegrendszeri és endokrin kórképekben. 

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle VIII. évf.1. szám
OTSZ Online
2003-02-01
FŐ SZEMPONTOK A vertigo hátterében perifériás vestibularis betegség vagy centrális vestibularis működészavar állhat. Minden szédülő betegnél hallásvizsgálatot kell végezni, illetve csecsemőkorban sort kell keríteni az agytörzsi kiváltott válasz (BAEP) vizsgálatra. A további kivizsgálás menetét a szédülés jellemzői és kísérőtünetei szabják meg. A tüneti kép alakulása, a fizikális vizsgálat és az eszközös vizsgálatok eredményei alapján szükség lehet arra, hogy a gyermeket fül-orr-gégész szakorvos is megvizsgálja, és további vestibularis vizsgálatokat végezzen. A vertigo kezelése a rosszullét időtartamától és súlyosságától, valamint a háttérben álló eltéréstől függ. Akut vertigo esetén a tüneti kezelés és a megnyugtatás a leghatásosabb. Definíciók Az egyik leggyakoribb panasznak számító „szédülés” olyan percepciós (térérzékelési) zavart jelent, amikor a beteg úgy érzi, hogy testhelyzete a környezethez képest megváltozik. A szédülés megnyilvánulhat általános gyengeségérzésben vagy ájulásérzésben (például serdülőkori ortosztatikus hypotoniában), felléphet számos heveny belgyógyászati betegség kísérőjelenségeként (például hányás vagy láz miatti dehidrációban), vagy pszichoszomatikus eredetű lehet (depresszió, szorongás, kimerültség). A szédülést hivatalosan a következő négy kategóriába soroljuk: vertigo, praesyncope (ájulásérzés), egyensúlyzavar (dysequilibrium) és általános gyengeségérzés. A vertigo – definíciója szerint – mozgásillúzió (leggyakrabban forgás, ritkábban egyenes vonalú elmozdulás vagy dőlés érzése). A vestibularis működészavar alapjelenségének tekinthető vertigót általában a labyrinthus működészavara idézi elő, jóllehet más neurológiai betegség (pl. epilepsziás roham, migrén) tünete is lehet. Általában egyéb tünetek is kísérik (többek között hányinger, hányás, elsápadás és verejtékezés), eszméletvesztéssel azonban nem jár.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.