hirdetés

Prof. dr. Wittmann István cikkei

  #1
2018-06-14 17:19:00

Az albuminúria/proteinúria tubulointersticiális károsodást okoz a vesében, így nefronvesztéshez vezet. Ezért a proteinúriát a vese „anginájának”, és mint ilyent, mindenképpen kezelendő elváltozásnak tartjuk. Kiemelt fon­tosságú a krónikus vesebetegség szempontjából nagy kockázatú betegek fehérje-/albuminvizelésének szűrése és erélyes kezelése. A kezelésben alap­vető a renin–angiotenzin–aldoszteron rendszer gátlása: az ezeken a táma­dáspontokon ható szerek csökkentik a proteinúriát, kombinációs kezelés esetén ez a hatásuk additív lehet. Nagy áttörést jelentett a diabéteszes vesebetegek kezelésében az SGLT2-gátlók és a GLP1-receptor-agonista liraglutid vesevédő és albuminúriát csökkentő hatásának kihasználása.

  #2
2015-09-08 10:00:00

A cukorbetegség azok közé a népbeteg­ségek közé tartozik, amelyeket sokszor nem tudunk kielégítő módon kezelni. Sőt, azoknak a népbetegségeknek a csoportjába is beleillik, amelyek előfordulása folyamato­san növekszik. Ezek az adatok köztudottak, az viszont kevésbé ismert, hogy a cukorbeteg­ség patofiziológiai és terápiás sajátosságainak megismerése lehetőséget ad a teljességre törekvő, vagyis holisztikus szemléletmód el­sajátítására és gyakorlására.

  #3
2014-01-13 15:55:00

A belgyógyászat egy nagy területé­nek 20 éves fejlődését sokféleképpen össze lehet foglalni. Jelentős elméleti nefrológiai tudományos eredmények születtek ebben az időszakban, és a klinikai kutatás fejlődése is szembeszökő. A gyógyszeres kezelés radikális meg­újulásával a vesebetegek életkilátásai és életminősége is sokat javult. Az elmúlt két évtized alatt a magyarországi dialí­ziskezelés magas színvonalúvá vált és a transzplantációs gyakorlat előtt is új lehetőségek nyíltak. Ezek alapján a szer­zők úgy döntöttek, hogy a következő főbb szempontok alapján mutatják be a nefrológia hazai alakulását:
A hazai nefrológiai tudomány fejlő­dése
A hazai klinikai nefrológia fejlődése
A hazai dialíziskezelés fejlődése
A hazai transzplantáció fejlődése

  #4
2011-09-13 11:55:00

Ez a nefrológiai szimpózium is ráirányítja a figyelmet azokra a fontos tényekre, amiket a nefrológiai szakma évek óta hangsúlyoz, nevezetesen a krónikus vesebetegségek népbetegség jellegére, az akut vesebetegségek súlyosságára, az életet nagymértékben veszélyeztető voltára, a korai diagnózis és a kezelés bonyolultságára. A szimpózium három kiváló ismertetőből és két magas színvonalú kommentárból áll. A kommentátorok remek érzékkel egészítik ki az ismertetőket és teszik alkalmazhatóvá a hazai viszonyok között. Megtisztelő lehetőség, hogy ezekhez bevezetést írhatok.

A veseglomerulus szerkezetének és működésének kutatásáról szóló dolgozat részletes áttekintést ad a proteinuria és a félholdas glomerulonephritis (gyors progressziójú glomerulonephritis) keletkezéséről. Ebben a cikkben is tükröződik a dicséretes szándék, hogy egyszerre szolgálja a krónikus vesebetegségek (proteinuria) és az akut, egyes esetekben potenciálisan életet veszélyeztető kórképek (félholdas glomerulonephritis) megismertetését. Ma már nem csak a nefrológusoknak kell ismerniük a proteinuria fontosságát (lásd a kardiovaszkuláris kockázati tényezők között). A cikk remek fiziológiai értelmezését adja a vese működésének és érdekes megközelítését az anatómiai felépítésének. Felhívja a figyelmet arra, hogy régi anatómiai tanulmányaink során úgy tanultuk, a glomeruláris endothel fenesztrált, az új kutatások szerint azonban a glomeruláris endothel fenesztrumain a fehérjék nem tudnak szabadon átjutni, mert az endothel felszínén található glikoprotein réteg, az ún. glikokálix megakadályozza azt.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.