hirdetés

A cukorbetegség kezdete és a szívelégtelenség kialakulása

Az Egyesült Királyság Biobankjából származó adatok szerint a cukorbetegség időtartama és a szívelégtelenség kialakulásának valószínűsége szoros összefüggést mutat.

hirdetés

A cukorbetegség időtartama tükrözheti a cukorbetegség hátterében különböző káros folyamatok kumulatív hatásait, amelyek intrinzik szívizom elváltozásokat eredményeznek. A káros folyamatok sora meglehetősen hosszú, magában foglalja a hiperglikémiát, a glükotoxicitást, a lipotoxicitást, a hiperinzulinémiát, az előrehaladott glikozilációs végtermékeket, az oxidatív stresszt, a mitokondriális diszfunkciót, a kardiális autonóm neuropáthiát és a koszorúér mikrovaszkuláris diszfunkciót is. A hosszan tartó cukorbetegség hozzájárulhat a veseműködés csökkenéséhez is, ami tovább ronthatja a szívelégtelenség kockázatát.

Mindezek alapján logikus, hogy a klinikusoknak szisztematikusabban kell figyelembe venniük a cukorbetegség időtartamát a cukorbetegek szívelégtelenségének értékelésekor. Az American Diabetes Association 2022-es konszenzus javaslata szerint minden cukorbetegnél tanácsos a natriuretikus peptidet vagy a nagy érzékenységű kardiális szívtroponint legalább évente a szívelégtelenség legkorábbi stádiumainak azonosítása és a tüneteket mutató állapot megelőzése érdekében.

Az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő 23.754, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegnek a kiinduláskor nem volt szívbetegsége. A prospektívan összegyűjtött adatok 11,7 éves medián követési időt tettek lehetővé, ez idő alatt 2081 embernél alakult ki szívelégtelenség.

Az elemzésben a résztvevőket a cukorbetegség időtartama szerint négy kategóriába osztották (< 5 év, 5-9 év, 10-14 év és ≥ 15 év). A lehetséges zavaró tényezőkkel történt kiigazítás után azt találták, hogy  a szívelégtelenség előfordulási gyakorisága szignifikánsan, 32%-kal megnövekedett a cukorbetegek azon cukorbetegek körében, akik legalább 15 (vagy ennél több) éve éltek betegségükkel, azokhoz viszonyítva, akik diabetesze 5 évnél rövidebb ideje állt fenn. Az 5-14 éves betegségidőtartam esetén is gyakoribb volt a szívelégtelenség előfordulása, mint az 5 évnél rövidebb betegségidőtartamnál, de ez a különbség nem volt szignifikáns. Az elemzés azt is kimutatta, hogy a kezdeti gyenge glikémiás kontroll (A1c ≥ 8,0%), ami szignifikánsan összefügg a szívelégtelenség 46%-kal megnövekedett előfordulásával, a kiindulási jó glikémiás kontrollt (A1c < 7,0%) mutató betegekben kialkult szívelégtelenséghez képest.

A betegség időtartama és a glikémiás kontroll - additív hatás?

A szerzők a két változó - betegség időtartam és a glikémiás kontroll - nagyjából additív hatást látták. Azoknál a betegeknél, akiknél legalább 15 éve diabéteszesek és a kiindulási A1c ≤ 8,0%, a szívelégtelenség incidenciája 98%-kal nőtt azokhoz képest, akiknél diabeteszének időtartama 5 évnél rövidebb és a kiindulási A1c értékük < 7,0% volt. Az összefüggést nem befolyásolta az az életkor, a beteg neme, és etnikai hovatartozása.

Ezek az eredmények tehát az mutatják, hogy a szívelégtelenség kialakulásában a cukorbetegség időtartama mellett glikémiás szabályozásnak is kiemelkedő szerepe van, és e két tényező szoros kölcsönhatásban van egymással. "A cukorbetegség hosszú időtartama és a rossz glikémiás kontroll strukturális és funkcionális változásokat eredményezhet a szívizomban, ami valószínűleg a cukorbetegekben kialakuló szívelégtelenség patogenezisének egyik összetevője" – állapítják meg a szerzők.

A fentieket támasztja alá a cikkhez fűzött szerkesztőségi kommentár szerzőjének Dr. Justin B. Echouffo-Tcheugui-nak (Johns Hopkins Medicine in Baltimore, Maryland) egy 2021-ben publikált tanulmánya (https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jchf.2021.06.005), amely 9734, az Atherosclerosis Risk in Communities vizsgálatba bevont felnőtt prospektív, longitudinális megfigyelési adatait elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy a cukorbetegségben nem szenvedőkhöz képest a szívelégtelenség incidenciája a cukorbetegség tartamával párhuzamosan nőtt, a legmagasabb volt a kockázat a legalább 15 éve cukorbetegeknél, akiknél a szívelégtelenség 2,8-szorosára nőtt a referenciacsoporthoz képest. A cukorbetegség időtartamának minden 5 éves növekedése a szívelégtelenség előfordulásának jelentős, 17%-os relatív növekedésével járt.

 

Forrás:

Yang H-H, Li F-R, Chen Z-K et al: Duration of Diabetes, Glycemic Control, and Risk of Heart Failure Among Adults With Diabetes: A Cohort Study, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2022;, dgac642, https://doi.org/10.1210/clinem/dgac642

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.