hirdetés

A szabadtéri játék csökkentheti a gyermekek tv nézésének káros hatásait

A kisdedkorban napi 1 óránál több képernyő előtt töltött idő hatására romlik a 4 éves kori kommunikációs és életviteli készség, azonban a szabadtéri játék csökkentheti a káros hatásokat.

hirdetés

A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent japán vizsgálatba 2007 december és 2012 március között született gyermekeket vontak be, és 18 hónapostól 4 éves korig követték őket. 885 gyermeknél, akik napi 1 óránál hosszabb időt töltöttek a képernyő előtt, a kommunikációs és az életviteli készségek pontértéke alacsonyabb volt, mint a napi 1 óránál kevesebbet tévéző vagy internetező társaiké. Ezután a kutatók arra keresték a választ, hogy a legalább napi 30 perces, heti 6-7 alkalommal történő szabadtéri játék 2 éves és 8 hónapos korban történő bevezetése okoz-e különbséget a csoportok között.

A szabadtéri játék javította a gyengébb életviteli készség pontértékeket

Az eredmények alapján a szabadtéri játék bevezetése 18%-kal javította a hosszú képernyő előtt töltött idő és az alacsonyabb életviteli készségek közötti kapcsolatot, azonban nem javított a gyenge kommunikációs készség pontértékeken.

Azt is kimutatták, hogy a hosszabb képernyő előtt töltött idő 2 éves korban szignifikáns összefüggést mutatott a ritkább szabadtéri tartózkodással 32 hónapos korban (esélyhányados: 2,03, 95%-os konfidencia intervallum: 1,48-2,76).

A képernyőhasználat és az idegrendszer fejlődésével kapcsolatos problémák különösen aggasztóak, mivel a gyermekek egyre fiatalabb életkorban ülnek a képernyő elé. Egy közelmúltbeli metaanalízis eredményei alapján a 2 évesnél fiatalabb gyermekek 75%-a használ, illetve néz képernyőt, holott az irányelvek szerint 2 éves kor előtt egyáltalán nem kellene a képernyő elé ülni. A gyermekek képernyő előtt töltött idejének növekedéséhez a COVID-19 pandémia is hozzájárult.

A szabadtéri játék bizonyítottan kedvező hatásai

Dr. Jennifer Frost egyetemi adjunktus, gyermekfejlődéstani szekcióvezető (Weill Cornell Medicine, New York) a következőképpen nyilatkozott: „Kimutatták, hogy a fizikai aktivitás a fizikai és a mentális egészségre is jótékony hatást gyakorol.” Úgy véli, hogy a fizikai aktivitás a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából is fontos, mert lehetőséget ad a képzelőerőn alapuló játékok és az interaktív viselkedés gyakorlására, a motoros készségek és a motoros tervezés fejlesztésére.

A képernyő előtt töltött idő folyamatosan nő

Mivel a gyermekek egyre fiatalabb életkorban ülnek a képernyő elé, a 2020-as években született gyermekek, illetve globálisan bizonyos populációk hosszabb képernyő előtt töltött időnek lehetnek kitéve, mint a vizsgált, 2010-es években születettek. Dr. Frost szerint emiatt nem könnyű meghatározni, hogy a szabadtéri játék bevezetése ugyanilyen mérséklő hatást gyakorolna-e egy való világbeli populációban. Mindazonáltal a szabadtéri játék mindenképpen sokat segít az agy fejlődésében, káros következmények nélkül.

 

Forrás: Medscape https://www.medscape.com/viewarticle/987487?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.