hirdetés

Iható abirateron-acetát prosztatarák kezelésére

A Tavanta Therapeutics egy globális fázis III. klinikai vizsgálatban sikerrel tesztelte az abirateron-acetát hatóanyagú oldható granulátum készítményét, amely nyelési nehézségekkel küzdő betegek kezelésében segíthet.

hirdetés

A King of Prussia (USA, Pennsylvania) székhelyű Tavanta Therapeutics január 5-én hozta nyilvánosságra globális fázis III. klinikai vizsgálatának eredményeit, amelyben a prosztatarák egyes formáinak kezelésére alkalmazott abirateron-acetát egy új, könnyen lenyelhető formuláját értékelte. A vizsgálat fő kérdése az volt, hogy a cég által kifejlesztett, orális szuszpenzió elkészítésére alkalmas granulátum formulájú abirateron-acetát hatóanyag (TAVT-45) hatásossági és biztonságossági szempontból egyenértékűnek tekinthető-e a jelenleg tabletta formájában már engedélyezett, forgalomban lévő Zytiga (Janssen-Cilag International NV) készítménnyel (terápiás ekvivalencia). Az eredmények azért fontosak, mert viszonylag nagy méretű tablettákról van szó, és a prosztatarákban szenvedő betegek 20-30%-a küzd nyelési nehézséggel (dysphagia), tehát az új formula jelentősen megkönnyítheti a gyógyszer bevételét (különös tekintettel arra, hogy a Zytiga esetében az ajánlott adagolás napi 2-4 tabletta bevételét írja elő). A TAVT-45 formulát metasztatizáló, kasztráció-rezisztens prosztatarákban (metastatic castration resistant prostate cancer, mCRPC) és magas kockázatú, metasztatizáló, hormonszenzitív prosztatarákban (metastatic hormone sensitive prostate cancer, mHSPC) szenvedő betegeknél vizsgálták, úgy tűnik, hogy minden eredmény szerint sikerrel. Az új formulájú hatóanyag vízben és gyümölcslében is feloldható, ráadásul az éhgyomorra szedett tablettával szemben étkezéstől függetlenül vehető be (azaz iható meg, akár szívószállal is).

 

A hatóanyagról (abirateron-acetát)

Az abirateron-acetát (ATC kód: L02BX03) in vivo alakul át az androgén-bioszintézist gátló abirateronná. Az abirateron szelektíven gátolja a 17α-hidroxiláz/C17,20-liáz (CYP17) enzim működését. Ez az enzim a here-, a mellékvese- és a prosztatatumor-szövetekben termelődik, és az androgén-bioszintézishez szükséges. A CYP17 katalizálja a pregnenolon és progeszteron 17α-hidroxilációval és a C17,20 kötés hasításával történő átalakulását a tesztoszteron prekurzoraivá, DHEA-vá és androszténdionná. A CYP17 gátlása ugyanakkor a mellékvesékben fokozza a mineralokortikoidok termelődését.

Az androgén-érzékeny prosztatarák reagál az androgénszintet csökkentő kezelésre. Az androgén-megvonásos kezelések, mint például az LHRH-analógok vagy a kasztráció, csökkentik a herék androgén-termelését, de nem befolyásolják a mellékvesék és a tumor androgén-termelését. Az abirateronnal történő kezelés LHRH-analóggal (vagy kasztrációval) együttesen alkalmazva a szérumtesztoszteronszintet a kimutathatósági szint alá csökkenti.

Az abirateron nagyobb mértékben csökkenti a tesztoszteron, illetve egyéb androgének szintjét a szérumban, mint az LHRH-analógok önmagukban, vagy a kasztráció, ami az androgén-bioszintézishez szükséges CYP17 enzim szelektív gátlásának köszönhető. Egy olyan III. fázisú klinikai vizsgálatban, ahol előzetes taxán-kezelésre rezisztens betegek vettek részt, az abirateron-acetáttal kezelt betegek 38%-ának, míg a placebóval kezelt betegek 10%-ának csökkent legalább 50%-kal a kiindulási PSA-szintje.

 

A TAVT45C02 klinikai vizsgálatról

A Tavanta Therapeutics ebben a fázis III., multicentrikus, randomizált, nyílt elrendezésű, összesen 107 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatban (NCT04887506) egy 84 napos időszakban értékelte a vizsgálati formula (TAVT-45, orális szuszpenzióhoz való granulátum) és a már engedélyezett, tabletta formulájú készítmény (Zytiga) szedését követően kialakuló szérum tesztoszteronszintet (elsődleges végpont). A mérést a 9-10. napon végezték, de a másodlagos végpontok között a 28., 56. és 84. napon mért tesztoszteron- és PSA-szintek is szerepeltek, továbbá kulcsfontosságú másodlagos végpont volt a PSA-szint legalább 50%-os csökkenése. Az eredmények szerint a két vizsgálat kar között statisztikailag szignifikáns különbség nem volt kimutatható, és a TAVT-45 biztonságossági profilja is megfelelt a Zytigáénak.

A teljes vizsgálati eredménysort a Tavanta egy közeljövőben tartott konferencián mutatja majd be, illetve hamarosan egy lektorált folyóiratban publikálja. A vállalat a vizsgálat eredményeire alapozva be fogja nyújtani a TAVT-45 engedélyeztetési kérelmét az Egyesült Államokban, és már dolgozik a piacra dobás előkészítésén.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Positive Top-line Results from Pivotal Phase 3 Trial of TAVT-45 for the Treatment of Metastatic Prostate Cancer

TAVT-45 (Abiraterone Acetate) Granules in Patients With Prostate Cancer

Zytiga SmPC – EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.