hirdetés

Jó eredmény áttétes nem-kissejtes tüdőrák kombinált kezelésében

A standard kemoterápiához képest sokkal kedvezőbb teljes túlélést (OS) mutatott a durvalumab-tremelimumab kombináció nem-kissejtes tüdőrák kezelésében.

hirdetés

Az ESMO 2022 konferencián mutatták be a POSEIDON fázis III. klinikai vizsgálat legújabb, körülbelül 4 évnyi utánkövetés tapasztalatainak tükrében felvett adatértékelését. Az új eredmények azt mutatták, hogy a durvalumab-tremelimumab kombináció jó hatásosságot mutatott a IV. stádiumú, áttétes nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek teljes túlélése (OS; overall survival) tekintetében.

 

A POSEIDON fázis III. klinikai vizsgálatról részletesebben

A POSEIDON egy 2017. májusában indított, azóta már 1193 beteg bevonásával végzett, randomizált, nyílt elrendezésű, multicentrikus fázis III. vizsgálat, amelyben három különböző karon alkalmazott terápia biztonságosságát és hatásosságát értékelik metasztatikus nem-kissejtes tüdőrák indikációban. Az első karon a betegek tremelimumab plusz durvalumab plusz standard kemoterápia kezeléskombinációban részesülnek, a második karon durvalumabot és kemoterápiát kapnak, míg a harmadik karon csak kemoterápiával kezelik a betegeket. A durvalumabot (Imfinzi, 1500 mg) intravénás adagolással 12 héten át minden 3. héten (4 kezelési ciklus) kapják a betegek az 1. és 2. karon, míg az 1. karra randomizált betegek ugyanilyen kezelési rendben tremelimumabot (75 mg) is kapnak a betegség progressziójáig vagy a készítmény abbahagyását szükségessé tevő mellékhatás jelentkezéséig. A kemoterápiás kezelések standard karboplatin és ciszplatin alapú kezelések, abraxannal, gemcitabinnal vagy pemetrexeddel a szövettani eredmények függvényében.

(Korábban, majdnem pontosan egy éve már beszámoltunk a vizsgálat akkor állása szerinti eredményekről: Áttétes NSCLC kombinált kezelése.)

 

A POSEIDON vizsgálat legfrissebb eredményei

Melissa Johnson, a Sarah Cannon Kutatóintézet (Nashville, Tennessee) tüdőrákkal kapcsolatos kutatásainak vezetője, illetve a POSEIDON vizsgálat fő vizsgálója szerint „az áttétes nem-kissejtes tüdőrák nagyon súlyos diagnózis, főleg azon betegek számára, akik kevésbé mutatnak választ standard kezelésekre, mint a kemoterápia és az immunterápia. A POSEIDON vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy néhány kezelési ciklusban a tremelimumab hozzáadása a durvalumab plusz kemoterápia kezeléshez egy új terápiás lehetőség lehet a tüdőrák ezen nehezebben kezelhető típusainál”. A nem-kissejtes tüdőrákban a KRAS mutációk a tumornövekedés leggyakoribb kiváltó tényezői, körülbelül a betegek 25%-ánál fordulnak elő. Az STK11 és KEAP1 mutációkkal rendelkező NSCLC tumorok általában kedvezőtlen kimenetekkel asszociálhatók, és immunológiai szempontból „hideg” célpontoknak tekinthetők. A KRAS-mutációval rendelkező NSCLC mutathat ugyan választ az immunterápiás kezelésekre, de szintén igen kedvezőtlen kimenetekkel társítható, főleg STK11 vagy KEAP1 társmutációk együttes jelenléte esetén. A mostani, legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Imfinzi (durvalumab, AstraZeneca) és a platina-alapú kemoterápia mellé adott öt ciklusból álló korlátozott tremelimumab-terápia 25%-kal javította a teljes túlélést (OS; overall survival) a kemoterápiához képest (relatív kockázat [HR] 0,75; 95% CI 0,63-0,88). A frissített medián OS 14 hónap volt a kombinált kezelés esetében, szemben az önmagában alkalmazott kemoterápia esetében mért 11,7 hónappal. A kombinált terápiában részesülő betegek körülbelül 25%-a volt még életben három évvel később, szemben a csak kemoterápiával kezelt betegek 13,6%-ával.

A teljes túlélésben jelentkező javulás az STK11, KEAP1 és KRAS-mutált mNSCLC-ben szenvedő betegeknél is megfigyelhető volt, amikor a kombinált terápiában részesültek: 38%-kal (0,62 HR alapján; 95% CI 0,34-1,12), 57%-kal (0,43 HR alapján; 95% CI 0,16-1,25), illetve 45%-kal (0,55 HR alapján; 95% CI 0,36-0,85) csökkent a halálozás kockázata. A kombináció alkalmazásával a túlélési előny azoknál a betegeknél is jelentkezett, akiknél a PD-L1 tumorsejtek expressziója 1% alatti volt, bár a vizsgálat vezetői szerint ezeket a post hoc, feltáró alcsoport-elemzéseket a kis mintaelemszám miatt egyelőre a megfelelő óvatossággal szabad csak értelmezni.

A POSEIDON vizsgálat korábbi eredményeivel összhangban a túlélés javulása határozottabban jelentkezett a tremelimumab valamint az Imfinzi és a kemoterápia alkalmazásával a nem laphámos NSCLC szövettanú betegeknél. A laphámrákot nem mutató betegek esetében az OS 32%-os javulásáról számoltak be a kemoterápiához képest (HR 0,68; 95% CI 0,55-0,85), a kombinált kezelés medián OS-értéke pedig 17,2 hónap volt a kemoterápia 13,1 hónapjával szemben. A tremelimumab-durvalumab kombinációval kezelt, nem laphámrákos NSCLC-ben szenvedő betegek 31,4%-a volt életben három évvel a kezelés megkezdését követően, szemben a csak kemoterápiában részesülők 17,3%-ával.

A vizsgálat során a tremelimumab plusz Imfinzi és kemoterápia kombináció a betegek számára továbbra is jól tolerálhatónak bizonyult, és a mintegy négyéves utánkövetés során a súlyos nemkívánatos események (AE-k) regisztrálása szerint új biztonságossági kockázatok nem jelentkeztek. A kombinált kezelés során a betegek 27,6%-ánál fordultak elő bármilyen fokozatú, a kezeléssel összefüggő súlyos AE-k, szemben a csak kemoterápiával kezelt betegek 17,7%-ával. A kezeléssel összefüggő, halálos kimenetelű vagy elhalálozáshoz vezető AE-k a kombinált kezelési karon a betegek 3,3%-ánál fordultak elő, míg a kizárólag kemoterápiás karon ez az arány 2,4% volt.

A POSEIDON vizsgálat eredményei alapján a tremelimumab hatóanyag Imfinzivel és kemoterápiával kombinált alkalmazását világszerte több szabályozó hatóság is vizsgálja metasztatikus NSCLC első vonalbeli kezelésében.

 

A tremelimumabról és a durvalumabról egy kicsit részletesebben

A tremelimumab egy humán monoklonális antitest, amely a citotoxikus T-limfocita-asszociált fehérje 4 (CTLA-4) aktivitását célozza. A tremelimumab gátolja a CTLA-4 aktivitását, hozzájárul a T-sejtek aktiválásához, így a rákos betegség elleni immunválasz beindításához és a rákos sejtek pusztulásának elősegítéséhez. A POSEIDON mellett a tremelimumabot az Imfinzi-vel kombinálva több tumortípusban is tesztelik, többek között húgyhólyagrákban (VOLGA és NILE vizsgálatok), hepatocelluláris karcinómában (EMERALD-3), kissejtes tüdőrákban (ADRIATIC), illetve a fázis III. HIMALAYA vizsgálatban nem reszekálható, előrehaladott májrák indikációban.

A durvalumab az AstraZeneca hatóanyaga (Imfinzi), először 2017-ben engedélyezték, és azóta már több mint 100 ezer beteg gyógyítása során alkalmazták. A tremelimumabhoz hasonlóan ez is egy humán monoklonális antitest, amely azonban a PD-L1 fehérjéhez kötődik, és blokkolja a PD-L1 kölcsönhatását a PD-1 és CD80 fehérjékkel, ellensúlyozva a daganat immunelhárító taktikáját és felszabadítva az immunválaszok gátlását. Az Imfinzi az egyetlen engedélyezett immunterápia inoperábilis, III. stádiumú, nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő olyan betegeknél, akiknek a betegsége a kemoradioterápiát követően nem mutatott progressziót, és a fázis III. PACIFIC vizsgálat alapján ebben az indikációban globális standard terápiának számít. Az Imfinzi jelenleg számos országban engedélyezett több tumortípusban, többek között előrehaladott stádiumú kissejtes tüdőrák (ES-SCLC; extensive-stage small cell lung cancer) kezelésére; korábban kezelt, előrehaladott stádiumú húgyhólyagrákban, illetve lokálisan előrehaladott vagy áttétes epevezeték-karcinómában (BTC; biliary tract carcinoma) kemoterápiával (gemcitabin plusz ciszplatin) kombinálva.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Imfinzi and Tremelimumab with Chemotherapy Demonstrated Sustained Survival Benefit in Metastatic Non-Small Cell Lung Cancer, Nearly Doubling the Number of Patients Alive After Three Years vs. Chemotherapy

Study of Durvalumab + Tremelimumab With Chemotherapy or Durvalumab With Chemotherapy or Chemotherapy Alone for Patients With Lung Cancer (POSEIDON). (POSEIDON)

Durvalumab With or Without Tremelimumab vs Standard Chemotherapy in First-line Treatment of Metastatic Non–Small Cell Lung Cancer

Durvalumab With or Without Tremelimumab vs Standard Chemotherapy in First-line Treatment of Metastatic Non–Small Cell Lung Cancer - The MYSTIC Phase 3 Randomized Clinical Trial

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.