hirdetés

Jó eredmény Berger-kór kezelésében

A jelenleg engedéllyel rendelkező irbezartánhoz képest a fázis III PROTECT klinikai vizsgálatban jobb hatásosságot mutatott szparszentán a Berger-kór kezelésében.

hirdetés

A Travere Therapeutics Inc. (San Diego, Kalifornia) május 16-án bejelentette, hogy a fázis III PROTECT klinikai vizsgálat eredményei alapján az FDA elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében fogja elbírálni az IgA-nefropátia kezelésére alkalmazható szparszentán (sparsentan) hatóanyagú vizsgálati készítményét. Ez azt jelenti, hogy a szokásos 10 hónapos engedélyezési időszak helyett a Travere készítményéről 6 hónapon belül köteles verdiktet mondani a hatóság, így pozitív döntés esetén a várható engedélyezés időpontja (az úgynevezett „PDUFA date”) 2022. november 17.

"Az IgA-nefropátiában szenvedő betegek számára évtizedek óta csak korlátozott kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, miközben a végstádiumú vesebetegség felé progrediálnak. A szparszentán engedélyezése esetén az első FDA által jóváhagyott, nem immunszuppresszív kezelési lehetőség lenne az IgA nefropátia terápiájában. Arra törekszünk, hogy a szparszentánt végül az ellátás új standardjaként pozícionáljuk" - nyilatkozta Dr. Eric Dube, a Travere Therapeutics elnök-vezérigazgatója. "Az elsőbbségi felülvizsgálat elnyerése egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy a szparszentán még ebben az évben a betegek rendelkezésére állhasson."

 

A vizsgálati hatóanyagról (szparszentán)

A sparsentan egy olyan kismolekulás hatóanyag, amelyet a Traverse kutatói úgy terveztek, hogy szelektíven blokkolja egyidejűleg két olyan útvonal receptorait is, amelyek a vesebetegség progressziójával kapcsolatosak. Ezek a receptorok az endotelin 1A és az angiotenzin II 1. típus. Az endotelin-1 (ET-1) és az angiotenzin II (Ang II) jelátviteli útvonalak alapvető szerepet játszanak számos vesebetegség patofiziológiájában és progressziójában. Preklinikai adatok azt mutatták, hogy mind az A-típusú endotelin, mind az 1-es típusú angiotenzin II útvonal blokkolása a ritka krónikus vesebetegség formáiban csökkenti a proteinuriát, védi a podocitákat, és megakadályozza a glomeruloszklerózist illetve a mezangiumsejtek proliferációját.

 

A PROTECT klinikai vizsgálatról

A még folyamatban lévő PROTECT vizsgálat (NCT03762850) a valaha indított legnagyobb intervenciós vizsgálat az IgAN kezelésében. A globális, randomizált, multicentrikus, kettős-vak, párhuzamos karú, aktív kontrollos klinikai vizsgálatban 400 mg-os dózisban adagolt szparszentán biztonságosságát és hatékonyságát értékelik 300 mg irbezartánhoz képest. A vizsgálatba összesen 404 beteget vontak be, akik 18 évesek vagy idősebbek voltak, és akiknél a rendelkezésre álló ACE- vagy ARB-terápia ellenére is fennállt a proteinuria. 2021 augusztusában a Travere már bejelentette, hogy a vizsgálat statisztikailag szignifikáns módon elérte az előre meghatározott elsődleges hatékonysági végpontot. A 36 hetes kezelés után a szparszentánnal kezelt betegeknél a proteinuria átlagosan 49,8%-os csökkenését érték el a kiindulási értékhez képest, míg az irbezartánnal kezelt betegek esetében a proteinuria átlagos csökkenése a kiindulási értékhez képest 15,1 százalék volt (p<0,0001). A májusi időközi értékelés idején az előzetes eredmények azt sugallták, hogy a szparszentán a vizsgálatban eddig általánosságban jól tolerálható volt, és összhangban volt a korábban megfigyelt biztonsági profillal, új nemkívánatos esemény nem következett be. A PROTECT vizsgálat a következő fázisban vak elrendezésben folytatódik, hogy a megerősítő végpontelemzésben 110 hét alatt értékeljék a kezelés eGFR-csökkenésre gyakorolt hatását. A megerősítő végpontelemzés eredményei 2023 második felében várhatóak.

 

Az IgA nefropátiáról (IgAN)

A leírója után Berger-kórként is ismert betegség a glomerulonefritiszek közé tartozik, és a vesetestecskék (glomerulusok) leggyakoribb betegségének számít. Az IgA-nefropátia kialakulásáért az A típusú immunglobulinok kóros szerkezete a felelős. Ez idáig pontosan nem ismert okból IgA-nefropátiában az immunglobulin A fehérjékhez a normálisnál kevesebb cukormolekula tud csak kötődni, és emiatt a vesetestecskékben kitapadnak, gyulladásos folyamatot indítva be. Ezért mondhatjuk, hogy az IgA-nefropátia immunbetegség, amely jól elkülöníthető az ún. autoimmun betegségektől. Általában az IgA-molekula megváltozott szerkezete nem okoz fokozott fertőzésre való hajlamot, a vesében kialakuló elváltozásokon túl más szervekben nem jelentkezik eltérés. A betegség gyakoribb férfiakban, mint nőkben, típusosan fiatal felnőttkori kezdetű, 20-30 éves kor körül jelenik meg. Az IgA-nefropátia három formában jelentkezhet:

1. Tünetekkel járó megbetegedés, amikor a láthatóan véres/kólaszínű vizelet, magas vérnyomás, romló vesefunkció okozta panaszok miatt fordul a beteg orvosához. E csoportba tartozik a betegek többsége. Általában felső légúti fertőzés (pl. mandulagyulladás) után másnap, harmadnap jelentkezik a véres/kólaszínű vizelet tompa vesetáji fájdalommal. A vizeletelváltozás néhány nap alatt elmúlik, később már csak mikroszkóppal mutatható ki a vérvizelés.

2. Sokkal ritkábban jelentős fehérjevizeléssel, lábdagadással, illetve heveny veseelégtelenséggel jelentkezik a beteg, a tünetek egy része ilyenkor már jelentős vesekárosodásra utal. A veseelégtelenség hosszú távon károsítja az ereket és a szívet.

3. Szűrővizsgálat vagy egyéb vizsgálat (pl. vezetői engedélyhez szükséges orvosi ellenőrzés) során igazolódik a betegek kb. harmadában a tünetmentes fehérjevizelés és/vagy a csak mikroszkóppal észlelhető vérvizelés. Ilyenkor urológiai vizsgálatokat (hólyagtükrözés stb.) követően a beteg a belgyógyászati vesebetegségek gyógyításával foglalkozó nefrológushoz kerül.

Előfordul, hogy vesetranszplantációkor vagy elhalálozás miatt végzett kórboncolás során derül csak ki a betegség, úgymond véletlenül, ez a rejtett IgA-nefropátia. Tehát nem minden betegről tudunk, vagyis az IgA-nefropátia sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A betegség ritkán más immunbetegségekhez vagy májbetegséghez társulhat, ilyenkor a kóros szerkezetű IgA kialakulásának a fő oka az elsődleges betegség (pl. lisztérzékenység – cöliákia), melynek gyógyításával a veseelváltozás is gyógyítható.

A betegség diagnózisa csak veseszövettani vizsgálattal lehetséges, melyet napjainkban helyi érzéstelenítésben, ultrahangos célzással végzünk, az egyik vesét megszúrva. Így a mintavétel biztonságos, szövődmények csak nagyon ritkán jelentkeznek. Mivel országonként különbözik a szűrővizsgálatok gyakorlata, illetve annak szabályai, hogy mikor végeznek a veséből mintavételt, ezért az IgA-nefropátia előfordulási gyakoriságában nagy különbségek vannak az országok/régiók között. A szövettani vizsgálatból nemcsak a betegség maga, hanem annak súlyossága is megállapítható. A vizsgálat során – speciális festéssel – az A típusú immunglobulin lerakódása igazolható a vesetestecskékben, illetve megállapítható, hogy mennyire előrehaladott, súlyos a veseelváltozás. Mivel a betegség minden vesetestecskét egyformán érint, ezért az egész vese állapotára vonatkozó megfigyeléseket tehetünk a kis szövettani mintából.

A betegség első leírásakor még jóindulatúnak gondolt IgA-nefropátiáról a hosszabb megfigyelési idő során kiderült, hogy gyakran végstádiumú veseelégtelenséghez vezet, amely vesepótló kezelést (dialízis) vagy veseátültetést (transzplantáció) tesz szükségessé. A betegek döntő többsége 20-25 év alatt jut el a veseelégtelenségig, a legszerencsésebb 20-30 százaléknál később sem alakul ki (jelentős) vesefunkció-romlás, vagyis életkilátásukat a vesebetegség nem fogja befolyásolni. Százból 5 esetben azonban röviddel a felismerés után vagy már a felismeréskor is végstádiumú veseelégtelenség jelentkezik. Ez a csoport azonban a vese szövettani mintájából azonosítható.

A veseelégtelenség gyakrabban alakul ki azokban, akiknek már a betegség felismerésekor súlyos vesekárosodása van, akiknek kezeletlen vagy rosszul kezelt a magas vérnyomásuk, akiknek a fehérjevizelése súlyos (1 gramm/nap feletti), dohányoznak, elhízottak, illetve cukorbetegségben is szenvednek. A betegség ideális kezelése az lenne, ha el tudnánk távolítani a veséből a lerakódott IgA-molekulákat, illetve megakadályozhatnánk a további lerakódásukat. Sajnos erre nincs mód. A gyakorlatban a leginkább elfogadott az ún. általános vesevédő kezelés – melyet nemcsak IgA-nefropátiában, hanem egyéb vesebántalmakban is alkalmazunk. Az esetek többségében így lassítható a veseműködés romlásának üteme. Nagyfokú fehérjevizelés, gyorsan romló vesefunkció, egyes szövettani elváltozások esetén az immunrendszert jelentősen befolyásoló/gátló kezelésre is szükség lehet (szteroid, citosztatikum).

Jelenleg tehát nem áll rendelkezésre a betegséget gyógyító speciális terápia. Ha a veseműködés gyorsan romlik, immunszuppresszív, azaz az immunrendszert gyengítő szereket (pl. szteroidokat) adnak a betegnek. Ettől némi javulás várató, azonban a gyógyszer elhagyása után a többségnél a tünetek újra romlanak. Ha magas vérnyomás betegség is kialakul, azt vérnyomáscsökkentőkkel kezelik. Végállapotú veseelégtelenségben vesepótló kezelést, dialízist vagy vesetranszplantációt alkalmaznak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Travere Therapeutics Announces FDA Acceptance and Priority Review of New Drug Application for Sparsentan for the Treatment of IgA Nephropathy

Travere Therapeutics Submits New Drug Application for Sparsentan for the Treatment of IgA Nephropathy

Travere Therapeutics Announces Presentations of Abstracts at the 59th ERA Congress

Retrophin sheds Shkreli connection with new name: Travere Therapeutics

Retrophin buys up Orphan Technologies, spending $90M on rare disease drug

Egy gyakori vesebetegség: IgA-nefropátia

A Study of the Effect and Safety of Sparsentan in the Treatment of Patients With IgA Nephropathy (PROTECT)

 

Martin Shkreli

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.