Klinikai vizsgálat remdesivirrel COVID-19-ben

A remdesivir koronavírusos betegek remdesivir kezelése során a kezelés 5. napján 65%-kal valószínűbb a klinikai tünetek javulásának esélye, mint standard ellátás esetén.

A Gilead Sciences Inc. június 1-jén kiadott közleményében nyilvánosságra hozta a remdesivir közepesen súlyos koronavírusos betegekben történő alkalmazásának eredményeit. A nyílt elrendezésű vizsgálatban 5 és 10 napos kezelési időszakban alkalmazták a vizsgálati készítményt standard kezelés mellett, majd az eredményeket a kizárólag standard kezelésben részesülő betegeknél tapasztalt eredményekkel hasonlították össze. Az 5 napos remdesivir kezelésben részesülő betegeknél 65%-kal volt nagyobb az esély a klinikai tünetek javulására, mint a standard kezelést kapó csoportnál. Amint arról korábbi cikkünkben (Az FDA engedélyezte a remdesivirt COVID-19-ben) beszámoltunk, a remdesivir az Egyesült Államokban sürgősségi használatra szóló engedélyt (emergency use authorization, EUA) kapott azon betegekben történő, akiknél a SARS-CoV-2 vírusfertőzés miatt súlyos COVID-19 betegség gyanítható vagy laboratóriumi tesztekkel igazolható. A súlyos betegség definíciója a ≤94%-os szaturáció, és a remdesivir csak olyan felnőtt vagy gyermekkorú betegeknél alkalmazható, akik kórházi ellátásra szorulnak, illetve akiknek az intravénás adagolású szer beadható. Egyelőre nem ismert, hogy a remdesivir valóban biztonságos és hatásos-e a COVID-19 kezelésére.

A vizsgálati hatóanyagról (remdesivir)

A Gilead Sciences saját fejlesztésű hatóanyaga, a remdesivir (GS-5734) egy elővegyület, amely a GS-441524 aktív formává metabolizálódik. A GS-441524 egy adenozin nukleotid analóg, amely megzavarja a vírus RNS-polimerázt és megakadályozza a vírus exoribonukleáz (ExoN) hibajavításait, ezzel csökkentve a vírus RNS-ének termelődését. Nem ismert, hogy az RNS-láncok lezáródását vagy azok mutációját okozza-e. Eredetileg az Ebola- és a Marburg vírusfertőzések kezelésére fejlesztették ki, és ezt követően rájöttek, hogy más egyszálú RNS-vírusok (mint például a légzőszervi szinciciális vírus, Junin-vírus, Lassa-láz vírus, Nipah-vírus, Hendra-vírus és a koronavírusok (ideértve a MERS- és SARS-vírusokat)) ellen is mutat antivirális aktivitást. Japánban a szer feltételesen engedélyezett, Európában pedig az EMA úgynevezett „rolling review” eljárást folytat a készítménnyel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a vizsgálati adatokat nem kellett benyújtani már az értékelés megkezdése előtt, hanem az EMA egyből kijelölte a jelentéstevőket (rapporteur-öket), és amint új adatok válnak elérhetővé, a hatóság azonnal értékelni is fogja azokat. Az EMA a rolling review eljárást az Egyesült Államokban, Omaha államban összesen 1083 beteg bevonásával végzett randomizált, kontrollos ACTT (Adaptive COVID-19 Treatment Trial) vizsgálat eredményei alapján indította (NCT04280705).

A SIMPLE klinikai vizsgálatokról

A Gilead Sciences 2020 februárjában két randomizált, nyílt elrendezésű, multicentrikus fázis III vizsgálatot indított Kínában, az egyiket súlyos (NCT04257656), a másikat enyhe vagy középsúlyos (NCT04252664) COVID-19-ben szenvedő betegek bevonásával. A kontroll betegcsoportokban placebót alkalmaztak, ám a járvány időszakos enyhülése miatt ezek a vizsgálatok felfüggesztésre kerültek. Márciusban, a járvány rohamos terjedése miatt indultak az immár 183 helyszínen, 600 beteg bevonásával végzett SIMPLE vizsgálatok, amelyek eredményeit most közölte a Gilead, és az előzőekhez hasonlóan itt is egy középsúlyos (NCT04292730), illetve súlyos (NCT04292899) COVID-19-ben szenvedő betegeket értékelő vizsgálatpárról van szó. Itt azonban kontrollként már nem placebót, hanem standard kezelést alkalmaztak és ehhez hasonlították a standard ellátás mellett alkalmazott remdesivirrel elért eredményekeet egy 7 pontos ordinális skála segítségével. A betegek az első napon 200 mg-os remdesivirt kaptak, majd az 5 illetve 10 napos kezelési időszak során az összes következő napon 100 mg-ot. A vizsgálat elsődleges végpontja a 11. napon meghatározott állapotjavulási esélyráta volt, amit a két kezelési kar pontszámai alapján határoztak meg. A 7 pontos ordinális skálán a betegeknél minden nap kezdetén az előző nap legrosszabb pontszámát határozták meg, az alábbi skálaértékekkel:

1 – Elhalálozás

2 – Hospitalizáció invazív gépi lélegeztetéssel vagy extrakorporális membránoxigenizációval (ECMO)

3 – Hospitalizáció nem invazív gépi lélegeztetéssel vagy magas oxigénárammal

4 – Hospitalizáció, lélegeztetés alacsony oxigénárammal

5 – Hospitalizáció, lélegeztetés nem szükséges, standard ellátás

6 – Hospitalizáció, orvosi ellátás nem szükséges (a remdesivir adagolásának kívül(

7 – Nem hospitalizált beteg

A vizsgálat másodlagos végpontja a kezeléssel kapcsolatba hozható mellékhatások aránya volt az első adag beadásától kezdődő 10+30 napos időszakban. Az eredmények szerint az 5 napos kezelésben részesülő betegeknél a 11. napon 65%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak klinikai javulást, mint a standard ellátást (SOC, standard of care) kapó csoportnál, viszont a 10 napos remdesivir kezelésben részesülő betegeknél nem volt kimutatható statisztikailag szignifikáns különbség. A vizsgálati készítményt a betegek általában jól tolerálták mind az 5, mind a 10 napos kezelés során, a leggyakoribb mellékhatások az alábbiak voltak: hányinger (5 napos kezelés: 10%, 10 napos kezelés: 9%, SOC: 3%), hasmenés (5 napos kezelés: 5%, 10 napos kezelés: 5%, SOC: 7%) és fejfájás (5 napos kezelés: 5%, 10 napos kezelés: 5%, SOC: 3%). Az összes mellékhatás tekintetében a standard kezelés bizonyult a legkedvezőbbnek (5 napos kezelés: 51%, 10 napos kezelés: 55%, SOC: 45%), viszont a Grade 3 vagy súlyosabb mellékhatások tekintetében jóval kiegyenlítettebb eredmények születtek (5 napos kezelés: 11%, 10 napos kezelés: 10%, SOC: 12%).

Megjegyzendő, hogy a klinikai tünetek javulása nem feltétlenül jelenti a betegek gyógyulását. Bár a fentiekben említett ACTT vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a remdesivirrel kezelt hospitalizált betegek átlagosan csaknem 32%-kal gyorsabban, 11 nap alatt épülnek fel a betegségből, szemben a placebót kapó csoport átlagosan 15 napig tartó gyógyulásával, ám az adatokat némiképp torzíthatja, hogy igen jó eredményeket azoknál a betegeknél sikerült elérni, akiket oxigénellátásban kellett ugyan részesíteni, de lélegeztetni még nem kellett – az enyhe vagy középsúlyos betegségben szenvedőknél viszont a szer csak korlátozott hatásosságot mutatott. A Gilead sikerként könyvelte el a mostani SIMPLE vizsgálat eredményeit, ennek ellenére a bejelentés napján részvényei 4%-os esést mutattak. A cég ugyanekkor felajánlotta a jelenleg meglévő 1,5 millió adagos készletét a kórházak számára, és mivel a rövidebb kezelési időszak az eredmények szerint hatásosabbnak bizonyult, a kezelési időszak rövidítésével több beteg juthat hozzá a készítményhez.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Gilead Announces Results From Phase 3 Trial of Remdesivir in Patients With Moderate COVID-19

Remdesivir shows clinical improvement in Phase III Covid-19 trial

Gilead announces primary endpoints met in Phase III remdesivir trial

Remdesivir Demonstrates Positive Results in Phase 3 Trial for COVID-19

Phase III data for Gilead’s remdesivir for Covid-19 published

Gilead's remdesivir helps another set of hospitalized COVID-19 patients. But just how much?

Coronavirus company new summary – Gilead reports Phase III results for remdesivir – Emergent wins US Government contract for vaccine manufacturing

Remdesivir

A Trial of Remdesivir in Adults With Severe COVID-19

A Trial of Remdesivir in Adults With Mild and Moderate COVID-19

Study to Evaluate the Safety and Antiviral Activity of Remdesivir (GS-5734™) in Participants With Moderate Coronavirus Disease (COVID-19) Compared to Standard of Care Treatment

Adaptive COVID-19 Treatment Trial (ACTT)

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.