hirdetés

Nem mindegy milyen életkorban kezdődik a 2-es típusú diabetes

A 40 éves kor előtt fellépő 2-es típusú diabetesben emelkedik a súlyos mentális betegségek kockázata.

hirdetés

Egy új kutatás szerint a 40 éves kor előtt fellépő 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek jóval gyakrabban szorulnak kórházi kezelésekre azokhoz képest, akiknél csak későbbi életkorban jelentkezik a betegség, és különösen jelentős mértékben emelkedik a mentális betegségek miatti hospitalizációk kockázata.

A Hong-Kongban végzett nagy népességi alapú vizsgálatot dr. Calvin Ke (Chinese University of Hong Kong, Prince Wales Hospital, Shatin) és munkatársai jelentették meg 2018. január 14-én online az Annals of Internal Medicine c. lapban. A 10 és 39 éves kor között kezdődő 2-es típusú diabetesben szenvedő személyeknél 60 éves korra kétszeresére növekszik a bármilyen okból szükséges hospitalizációk száma azokhoz képest, akiknél a betegség csak 40 éves kor után alakult ki. Ráadásul a fiatalkori diabeteses személyeknél a 40 éves kor alatti hospitalizációk egyharmada valamilyen mentális zavar miatt vált szükségessé. A fiatalkori 2-es típusú diabetesben szenvedőknél a hospitalizációk száma az élet folyamán egyre szaporodik. Dr. Ke és munkatársai kijelentették, hogy „a 40 éves nél fiatalabbak korábban nem szenvedtek ilyen arányban súlyos mentális betegségekben, ezért mostanra egyre sürgetőbbé vált a fiatal felnőttek mentális gondozása”.

A fiatal korban induló 2-es típusú diabeteses betegek kórházi felvételeinek száma a diabetesen kívül egyéb betegségek miatt is nőtt: kardiovaszkuláris okok, renális komplikációk, fertőzések. Ezek mind arra utalnak, hogy az ilyen betegeknél aránytalanul megnövekszik a betegségek hossza és a glikémiás terhelés. Kihívást jelent, hogy az ilyen fiatalokat hogy védjük meg a hospitalizációktól. Mivel a fokozott kockázat a módosítható kockázati faktorok miatt alakul ki, korai beavatkozással lehetne csökkenteni a korházi felvétel számát .

A prospektív kohorsz vizsgálatba 422.908 (20 és 75 év közötti) felnőttet vettek be, közülük 20.886 résztvevőnek volt 2-es típusú diabetese. A cukorbeteg felnőttek 17%-ánál (3566 esetben) 10 és 39 éves kora között, 63%-ánál 40 és 59 éves kora között, és 20%-ánál 60 évesnél idősebb korában diagnosztizálták a betegséget. A betegeket életkori átlag szerint három korosztályba: átlagosan 45, 58 és 70 éves csoportba sorolták. A 45-49 éves kor közöttieknél a kórházi ágyban töltött napok száma (1000 beteg/év) a 40 éves kor előtt kezdődő diabetes esetén 1245,6 volt a 40-évesnél idősebben megbetegedettek 953,8 napjával szemben. A 40 éves kor előtt megbetegedettek 37%-ánál mentális betegség volt a kórházi felvétel indoka, többnyire pszichotikus tünetek és hangulati eltérések miatt. Bár az antipszichotikumok hízással járnak diabetesben, talán még sem ez az oka annak, hogy mindössze a betegek 1%-ánál került sor atípusos antipszichotikumok felírására.

60 éves kor fölött a kardiovaszkuláris megbetegedések miatt történt a legtöbb kórházi felvétel, és ez az arány nem függött attól, hogy milyen életkorban alakult ki a betegek diabetese (a fiatalkori esetekben 26%, idősebbek eseteiben 20%). A fiatal korban induló diabeteses betegeknél 60 éves korra megduplázódott -többváltozós analízis szerint 1,8-szorosára nőtt (P<0,001)-a bármely okból történt hospitalizációk száma az idősebb korban induló diabetesekéhez képest. A fiatalon diagnosztizáltaknál 6,7-szer több volt a veseproblémák, 3,7-szer a diabetes okozta speciális problémák és 2,1-szer a kardiovaszkuláris problémák miatti kórházi felvételek száma (mindegyik különbség szignifikáns). Bár a fiatal korban kezdődő diabetes esetén rosszabbak voltak a módosítható kockázati faktorok (HbA1c, LDL-koleszterin, BMI), de ezek igazítása után is szignifikánsan több volt a hospitalizációk száma – ez alól csak a fertőzések miatti kórházi fertőzések képeztek kivételt.

A 40 évesnél fiatalabb korban diagnosztizált 2-es típusú diabetesben szenvedők 75 éves korukra 100 napot töltöttek kórházban, jóval többet, mint azok, akik betegségét 50 éves vagy 65 éves korban diagnosztizáltak (esetükben 59 illetve 29 nap volt az átlagos kórházban töltött idő). Amennyiben a módosítható kockázati faktorokat a fiatal korban kezdődő betegek esetén korai beavatkozással lehetne csökkenteni, a kórházi tartózkodás ideje 100-ról 65 napra lenne redukálható.

Dr. Philip S. Zeitlert (Dept. of Endocrinology, Children’s Hospital, Colorado, Aurora) egyáltalán nem lepte meg a mentális eltérések és az egyéb betegségek miatti gyakoribb hospitalizáció a fiatalabb korban kezdődő diabetesesek esetén. Jól ismert, valószínűleg kétirányú bonyolult összefüggés van a felnőttkori 2-es típusú diabetes és a depresszió, valamint a szorongás között. A TODAY vizsgálatban Dr. Zeitlerék kimutatták, hogy a 2-es típusú diabeteses fiatalok életét sok krónikus orvosi probléma és komplikáció nehezíti. Annak ellenére, hogy Hong Kong és az USA kultúrálisan teljesen eltér, az adatok lényegében nem nagyon különbözhetnek. A klinikusoknak tudniuk kell, hogy a korai megjelenésű 2-es típusú diabetes más, mint a felnőttkorban induló betegség, előbbi agresszívabb, több komplikációval, gyakran mentális betegségekkel társul.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.