hirdetés

PCI daganatos betegekben

A legújabb, gyógyszer-kibocsájtó sztentekkel végzett perkután koronária intervenció (PCI) után a daganatos betegeken nem észleltek több iszkémiás eseményt, mint a kontroll személyeknél.

hirdetés

A daganatos megbetegedésben szenvedők szerencsére egyre tovább élnek, ilyen módon egyre több köztük a perkután koronária intervencióra (PCI) szoruló beteg. Mivel a daganatos betegséghez abnormálisan fokozott véralvadás (thrombophilia, hypercoagulabilitás, prothrombotikus állapot) társul, félő, hogy a PCI után körükben több iszkémiás esemény fordul elő. Az ezzel kapcsolatos korábbi vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak, nem mindig igazolták a várakozást.

Dr. Lorenz Räber (Bern University Hospital, Svájc) és munkatársai a JACC: CardioOncology-ban megjelent tisztán megfigyeléses vizsgálatukban nagyon pontos adatokat értékeltek. A Bern PCI Regiszterben 2009 és 2017 között 13.647 PCI-n átesett beteg közül 1368 szenvedett rákban. Leggyakoribbak a prosztatarák (21,5%), az emésztőtraktus rákja (13,7%), a hematopoietikus daganatok (12,9%) és az emlőrák voltak (12,6%). A PCI idején 179 beteg éppen kezelés alatt állt, közülük 121 betegnek volt áttétes daganata. A daganatos betegek 70,1%-át műtötték a daganat miatt, 38,5%-ban kemoterápiát, hormonterápiát vagy biológiai kezelést kaptak, 33,4%-uknál sugárkezelés is történt.

Az összehasonlító analízis szerint a PCI-n átesett daganatos betegeknél a nem daganatos beteghez képest az első évben magasabb arányban fordultak elő a következők: BARC (a Bleeding Academic Research Consortium által 5 súlyossági fokban meghatározott vérzés közül) 2-5 súlyosságú vérzés 8,0% vs 6,0% (P=0,005), bármilyen okból bekövetkezett halál 12,6% vs 6,8% (P<0,001), szívhalál 6,8% vs 4,5% (P=0,004), ismeretlen eredetű halál 2,7% vs 1,5% (P=0,015), nem kardiovaszkuláris halál 5,2% vs 1,7% (P< 0,001). Többváltozós Cox regresszióval igazolódott, hogy az 1 éven belüli daganatos betegség független prediktora mind a szívhalálnak (igazított HR: 1,92, 95%CI 1,10-3,36), mind a BARC 2-5 vérzésnek (igazított HR: 1,75, 95%CI 1,03-2,98). A több szívhalált oka lehet az is, hogy az első évben történik a rák kezelése, ami műtéttel járhat együtt, ilyenkor leállítják a kettős trombocitagátló terápiát (DAPT) és endotél károsodás, ill. kardiotoxicitás léphet fel. További rizikófaktor lehet a PCI utáni vérzés, ami nagyobb arányban okoz halált, mint a kórházból kibocsátás utáni miokardiális infarktus. A daganatos betegeknél magasabb arányban előforduló ismeretlen okból történt halálozást pedig gyakran kardiális eredetűnek tekintik. Bár a PCI-t megelőző egy éven belüli rákbetegséget a PCI utáni vérzés jelentős rizikó faktorának tekintik, a legújabb nemzetközi konszenzus  nem sorolja fel a rákot a nagy kockázati tényezők között. A BARC 2-5 vérzés és a szívhalál az 5 évnél jóval régebbi daganatos betegeknél is valamivel magasabb (HR 1,41 és HR 1,71, P=0,014), amit nehéz magyarázni, de lehet, hogy a besugárzás késői hatásával függ össze (ami a szerzők szerint valószínűleg a radioterápia után 10-15 évvel jelentkezik.

Az elsődleges végpontok tekintetében (szívhalál, az érintett ér ellátási területén létrejött szívinfarktus (MI), ill. a célterület revaszkularizácójának szükségessége tekintetében nem volt különbség a daganatos, és a nem daganatos betegek között (11,5% vs 10.2%, P=0,251). A stroke előfordulása szintén hasonló volt a két betegcsoportban (2,1% vs 1,3% az előző sorrendben, P=0,097).

Bár a daganatos betegeknél kétségtelenül gyakoribb a vérzés és a szívhalál, különösen a daganat diagnózisa utáni első évben. a szerzők szerint a nagyobb vérzéskockázat ellenére akut koronária szindrómában, vagy ellenőrizhetetlen anginákkal járó stabil CAD esetén daganatos betegekben is el kell végezni a PCI-t.

Az adatok összhangban vannak egy most megjelent népességi vizsgálat eredményeivel, mely szerint az USA-ban a rákbetegeknél 2-6-szor magasabb a CVD mortalitás, mint az átlag népességben.

Mivel a PCI-re szoruló betegek közel 10%-a rákos, nagyobb erőkkel kell vizsgálni e nagy kockázatú populáció vérzéses kockázatának csökkentési lehetőségeit. Dr. Giri és Dr. Nathan (University of Pennsylvania, Philadelphia) szerkesztőségi kommentárjukban megerősítik, hogy a legújabb sztentek valóban jól működnek rákbetegekben is, de alapvetően fontos ezeknél a betegeknél felmérni a vérzések kockázatát. Felvetik annak a lehetőségét, hogy csökkenteni kellene a hatásos P2Y12 gátlók (prasugrel vagy ticagrelor) használatát, előnyben kellene részesíteni a clopidogrelt, minimálisra kellene csökkenteni a hármas antithrombikus terápia használatát. Ebben a vizsgálatban a rákbetegeknél kevésbé alkalmaztak elbocsájtáskor P2X12 gátlókat (30,6% vs 41,6%, P<0,001), viszont gyakrabban írtak elő tripla terápiát (12,3% vs 8,2%, P<0,001). A kommentátorok hangsúlyozták, hogy a kettős thrombocita-gátló kezelés egy thrombocyta-gátló (rendszerint clopidogrel) és egy direkt hatású orális antikoaguláns (DOAC) drámaian csökkenti a vérzés kockázatát a hármas antithrombikus kezeléshez képest. jelenleg az EVOLVE Short DAPT és a TWILIGHT vizsgálatokban elemzik a rövidebb ideig tartó és kisebb dózisú DAPT kezelések hatásait, az ideális terápia időtartamot és intenzitást.

Források:

1. Wendling P. Welcome data show two sides of PCI in patients with cancer. Medscape Medical News December 31, 2019.

2. Ueki Y, Vögeli B, Karagiannis A, et al. Ischemia and bleeding in cancer patients undergoing percutaneous coronary intervention. J Am Coll Cardiol CardioOnc. 1; 2, Dec 2019. DOI: 10.1016/j.jaccao.2019.11.001

3. Giri J, Nathan AS. The pros and cons of percutaneous coronary intervention in patients with cancer. J Am Coll Cardio CardioOnc. 1; 2, Dec 2019. DOI: 10.1016/j.jaccao.2019.11.002

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.