hirdetés

A CAR-T sejt kezelés költséghatékonysága

A hematológiai daganatos megbetegedésekben alkalmazható kimérikus antigén receptor T-sejt terápia óriási fejlődést hozott, de költségei igen magasak.

hirdetés

A viszonylag új immunterápia lényege, hogy az immunvédekezésben jelentős szerepet játszó T-sejtekbe olyan kimérikus antigén receptor (CAR) géneket juttatnak, amikről szintetizálódó receptorok a T-sejtek felszínére jutva felismerik és célba veszik a rákos sejtek felszínén megtalálható fehérjéket, elpusztítják a rákos sejteket, és a szervezetben szaporodva akár hónapokon, sőt éveken át is képesek harcolni a rosszindulatú sejtek ellen. A CAR (chimeric antigen receptor) receptorgének immunsejtbe juttatásával az 1980-as évektől próbálkoznak, jelenleg világszerte száz körüli azoknak a klinikai vizsgálatoknak a száma, amelyekben a CAR T-sejtes terápia hatékonyságát kutatják. A kezelés hátránya, hogy a tumorsejtek rezisztenssé válhatnak vele szemben, és a CAR T-sejtek, különösen felnőttekben, túlstimulálhatják az immunrendszert. További probléma, hogy ha nem lehet a páciens saját T sejtjeit használni, akkor azt is meg kell akadályozni, hogy a donor-immunsejtek megtámadják a szervezetet (graft versus host reakció). Ehhez a génszerkesztést hívják segítségül, amellyel nem csak a gének pótlása, hanem azok elvétele és kikapcsolása is megvalósítható.

A CAR-T-sejt kezelést 2017-ben engedélyezték az USA-ban. Először a (475.000 dollárba kerülő) tisagenlecleucel (Kymriah, Novartis) kapott engedélyt gyermekkori és fiatal felnőttkori akut lymphoblastos leukémiában történő alkalmazásra. Közvetlenül utána az (373.000 dollárt kostáló) axicabtagene ciloleucel (Yescarta, Kite/Gliead) kerülhetett forgalomba olyan kiújult, vagy refrakter agresszív B-sejtes non-Hodkin lymphomás felnőtt betegek kezelésére, akik nem voltak alkalmasak autológ őssejt transzplantációra. Az elképesztő számlák ellenére a hematológusok igyekeztek ezeket a kedvező hatású kezeléseket bevonni a hematológiai betegségek terápiájába.

A Yescarta egy CD19-t célzó genetikailag módosított autológ T-sejt immunterápia. A gyógyszer elkészítéséhez a beteg saját T-sejtjeit leveszik, és ex vivo genetikailag módosítják retrovirális transzdukcióval, hogy így expresszáljanak egy olyan kiméra antigén receptort (CAR), ami CD28-hoz és CD3-zeta kostimulátoros doménhez kapcsolódó rágcsáló anti-CD19 egyláncú változó fragmensből (single chain variable fragment, scFv) áll. Az anti-CD19 CAR-pozitív, életképes T-sejtek szaporodnak, majd visszainfundálják őket a betegbe, ahol felismerik és eliminálják a CD19-expresszáló célsejteket.

A legújabb adatok ugyanakkor amellett szólnak, hogy a CAR-T sejt kezelések rendkívüli áruk ellenére akár költséghatékonyak is lehetnek, hiszen jelentősen csökkenthetik a betegség kezelésével összefüggő egyéb költségeket. Amennyiben idősebb, non-Hodgkin-lymphomás betegekben alkalmazzák, a CAR-T-sejt kezelés mellett ritkábban van szükség kórházi ellátásra, ha ez mégis szükséges, akkor a betegnek rövidebb ideig kell a kórházban feküdnie, ritkábban van szükség sürgősségi ellátásra, azaz csökken az egészségügy összes költsége – mondta el a tanulmány vezetője, Dr. Karl M. Kilgore (Avalere Health in Washington, DC) az American Society of Hematology  2019-es találkozóján (793. absztrakt).

A kongresszuson megjelentetett vizsgálatban Dr. Kilgore és munkatársai értékelték a 2017. október 1. és a 2018. szeptember 30. között CAR-T-terápiában (tisagenlecleucel, axicabtagene ciloleucel) részesült lymphomás betegek adatait. Összesen 177 beteg volt alkalmas a kiértékelésre. Átlagos életkoruk 70 év volt, 58,8%-uk volt a férfi és 87,6%-uk tartozott a fehér etnikumhoz. A primer diagnózis a betegek túlnyomó többségénél (91,5%) diffúz, nagy B-sejtes lymphoma (DLBCL) volt, amely többnyire (74,6%) többszörös ko-morbiditással társult (Charlson Comorbidity Index score ≥3). A betegek kevesebb mint 5%-a esett át előzetesen autológ őssejt transzplantáción, és 51%-uknál egy vagy több olyan kísérőbetegség állt fenn (pl. veseelégtelenség, szívelégtelenség, fennálló mélyvénás thrombózis, pulmonális embólia), melyek miatt a CAR-T klinikai vizsgálatokban nem tudtak részt venni. A betegek 52%-át a CAR-T kezelés előtti 6 hónapon belül intravénás kemoterápiát kapott, 60%-uk járóbetegként kapott lymphodepléciót.

A CAR-T-sejt infúziók során a betegek átlagosan 16 napot töltöttek kórházban, 45,5%-uknak az infúzió után intenzív ellátásra is szüksége volt. A CAR-T-sejt kezelés előtti 6 hónapban (pre-index periódus) a betegek 51,2%-a legalább egyszer kórházi ápolásra szorult, 20%-uknál három vagy több kórházi ápolás volt szükséges, 27,1%-ukat a „post-index” periódusban is kórházban kellett gondozni. A hospitalizálás tartama a pre-index periódusban 7 nap, a post-index periódusban 5 nap volt. Sürgősségi osztályon a pre-index időben a betegek 29,9%-a feküdt, a post-index periódusban csak 15,8%. A CAR-T-sejt kezelés utáni 6 hónapban a betegek 17%-kal kevesebb időt töltöttek a kórházakban, mint előtte.

A post-index periódusban halálozást nem észleltek. Nem derült ki az adatokból, hogy a post-index periódus első 100 napjában hány betegnek volt szüksége újabb kiújulás miatt ismételt kemoterápiára, de 6 hónappal a CAR-T-sejt kezelés után a betegek 73%-a élt, 2 évvel az infúzió után pedig még 50%-uk életben volt.

A pre-index periódus összes egészségügyi költsége átlagosan 58.820 dollár, a post-index periódusban átlagosan 23.738 dollár volt. Ezt extrapolálva a pre-index periódusban 9749, a post-index periódusban 7121 dollár volt havonta és betegenként a költség, ami betegenként és havonta 27%-os költségcsökkenést jelent. Dr. Kilgor megjegyezte, hogy a biztosítás formájától és a betegektől függően jelentős eltérések vannak a valódi költségekben (pl. klinikai vizsgálatban történt-e a kezelés, vagy valamilyen biztosítási forma keretében a beteg jelentős pénzösszeget kapott a biztosítótól a kezelésre, stb.).

Dr. Sarah Rudtherford (hematológus, Weill Cornell Medicine and New York-Presbiterian in New York City) hozzászólásában megjegyezte, hogy ebben a vizsgálatban a betegek idősebbek voltak, mint a CAR-T-sejtes klinikai vizsgálatokban általában. „A nagy B-sejtes lymphomában hamar refrakterré válik a beteg és meg is hal. Ilyen esetekben a 75%-os 6 hónapos túlélés már igen jó eredménynek számít. Ezek a betegek CAR-T-sejt kezelés nélkül gyakorlatilag mind meghaltak volna.” Az analízisben egyébként nem közlik a CAR-T-sejt kezelések aktuális költségeit.  

Források:

1. Nelson R. ’Real-world’ data show CAR-T therapies are cost effective. Medscape Medical News > Conference News > ASH 2019. December 07, 2019.

2. 2019 Annual Meeting of the American Society of Hematology: Abstract 793. Presented December 9, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.