hirdetés

Diffúz nagy B-sejtes limfóma kezelésére engedélyezett szer

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a diffúz nagy B-sejtes limfóma kezelésére szolgáló Polivy (polatuzumab vedotin) készítményt.

hirdetés

 Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) november 14-én pozitív véleményt fogalmazott meg a relapszáló/refrakter diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL, diffuse large B-cell lymphoma) kezelésére szolgáló Polivy (hatóanyag: polatuzumab vedotin, gyógyszerforma: 140 mg-os por alakú koncentrátum oldatos infúzióhoz) készítményre (kérelmező: Roche Registration GmbH). A gyógyszer bendamusztinnal és rituximabbal kombinációban alkalmazható. A Polivy a forgalmazási engedélyt az Egyesült Államokban a szokásos 10 hónappal szemben 6 hónapos eljárást lehetővé tévő elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) és gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében 2019. június 10-én kapta meg (ugyanígy bendamusztin-rituximabbal kombinációban), korábban pedig már áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) és ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést is kapott. Az USA területén a forgalmazási engedély jogosultja a San Francisco székhelyű Genentech, mely 2009 óta egy 46,8 milliárd dolláros részvényfelvásárlást követően vált a Roche leányvállalatává.

 A hatóanyagról (polatuzumab vedotin)

A Polivy hatóanyaga, a polatuzumab vedotin (ATC kód: L01XC37) a csak a B-sejtek felszínén található CD79b fehérjét célzó antitest-gyógyszer konjugátum, mely egy olyan potens sejtosztódást gátló anyagot (monometil-aurisztatin E, MMAE) szállít a B-sejtekhez, ami a malignus B-sejtek pusztulását eredményezi. A polatuzumab vedotin a Genentech (Roche) saját fejlesztése, jelenleg a diffúz nagy B-sejtes limfómán kívül több ráktípus kezelésében is vizsgálják, például follikuláris limfómában. A készítményt a bendamusztin-rituximab kombinációval együtt 21 naponta 90 percen keresztül 1,8 mg/kg infúzió formájában kell adagolni összesen 6 alkalommal. Egy ilyen kezelési ciklus listaára az Egyesült Államokban 90 ezer dollár körüli (nagyságrendileg 27 millió forint). Ágazati elemzők szerint a Polivy könnyen elérheti az egymilliárd dolláros éves árbevételt, amennyiben 50%-os részesedést ér el a refrakter/relapszáló DLBCL betegek kezelésében az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, valamint képes lesz megszerezni az első vonalbéli kezelések piacának 25%-át.

Az antitest-gyógyszer konjugátumok (ADCs, antibody-drug conjugates) a biológiai gyógyszerek feltörekvő csoportjának számítanak a célzott tumorterápiában, néha „varázsgolyó”-ként is hivatkoznak rájuk, mivel a kemoterápiával ellentétben csak a tumorsejteket ölik el, míg az egészséges sejtekre nem fejtenek ki citotoxikus hatást. A gyógyszerkonjugátumok „magic bullet” (Zauberkugel) elnevezése még 1900-ból, Paul Ehrlich német Nobel-díjastól származik. Az antitest-gyógyszer konjugátum, mely gyógyszerként egy igen hatásos, de nagyobb mennyiségben az egészséges szövetekre káros hatással is rendelkező toxint is tartalmazhat, az célzott antitesthez való kapcsolódás (konjugálás) segítségével közvetlenül juttatható el a daganatos sejtekbe. Az antineoplasztikus hatóanyagok célzott szállítása fokozza az antitestterápia hatékonyságát, miközben szélesíti a kemoterapeutikumok terápiás indexét. A monoklonális antitest hozzákapcsolódik a célzott sejt felszínén található antigénhez, majd a teljes antitest-gyógyszer konjugátum internalizálódik, az antitesthez kötött gyógyszermolekula felszabadul, és a sejt a citotoxikus hatás következtében elhal. Ezt a stratégiát alkalmazzák a multidrug rezisztens sejtek esetében is.

Mellékhatások

A Polivy alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a fertőzések, neutropénia, trombocitopénia, anémia, leukopénia, limfopénia, neuropátia, szédülés, köhögés, emésztő-szervrendszeri rendellenességek, kimerültség, láz, gyengeség, hidegrázás, valamint az infúzió beadási helye körüli reakciók voltak.

 A diffúz nagy B-sejtes limfómáról (DLBCL)

A limfómák két fő típusa az elsősorban fiatalokat érintő Hodgkin-limfóma – amelyet felfedezőjéről Sir Thomas Hodgkinról neveztek el – és a non-Hodgkin-limfóma. Utóbbi kategórián belül is megkülönböztetjük a lassan osztódó sejtekből kialakult limfómát, amely jelenleg még véglegesen nem gyógyítható, de hosszan tünetmentesen, egyensúlyban tartható. A gyorsan osztódó sejtekből kialakuló agresszív limfómák ugyanakkor időben felismerve sikeresen kezelhetőek. Ezek közül is a leggyakoribb a diffúz nagy B-sejtes limfóma. A diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL) érett B-limfocitákból kiinduló, magas malignitású folyamat, amely a limfoproliferatív betegségek közel 30%-át kitevő leggyakoribb felnőttkori nyirokszervi tumor. Az Egyesült Államokban évente 18 ezer esetben diagnosztizálnak DLBCL-t, ez a limfómás esetek 22%-át teszi ki. A DLBCL patológiai, szövettani diagnózisa viszonylag könnyű. A sejtek jellemző morfológiával bíró nagy B-sejtek, viszonylag nagy laza kromatinszerkezetű maggal és jól körülírt, világos citoplazmával. A felszíni CD antigének közül az LCA, CD19, CD20, CD79A és CD22 mutat pozitivitást a legtöbb esetben. Ezen túlmenően számos marker jelen lehet (bcl-6, bcl-2, MUM1, CD10, CD30), amely további alcsoport-meghatározást tesz lehetővé.

A betegség klinikai, morfológiai, fenotípusos és genetikai szinten is rendkívül heterogén, amelynek hátterében már számos tényezőt azonosítottak: a limfómagenezis a B-sejt-fejlődés eltérő szakaszaiban alakul ki (sejteredet), eltérő jelátviteli pályákon keresztül valósul meg, valamint az epigenetikai módosulások és az immunsurveillance kikerülését elősegítő mutációk is további változatos genetikai hátteret adnak a daganatoknak. A diffúz nagy B-sejtes limfómás betegek többsége meggyógyítható a standard rituximab, ciklofoszfamid, doxorubicin, vincristin és prednizolon (R-CHOP) kezeléssel. (A ciklofoszfamid-vincristin-adriablasztin-prednizolon kemoterápiával a betegeknek már közel 50%-a meggyógyítható volt, majd a rituximab hozzáadásával a gyógyulási arány már 60% fölé emelkedett.) A betegek 30–40%-a azonban a kezelésre nem reagál, vagy betegségük kiújul (relapszáló/refrakter betegség). A jelenleg rendelkezésre álló ún. salvage-terápiák azonban csak e betegek negyedének nyújtanak reális gyógyulási esélyt, hatékonyabb első vonalbeli- és mentő kezelésekre lenne szükség. A molekuláris genetikai technikák gyors fejlődése a DLBCL biológiai sokszínűsége mellett az onkogenezis számos kulcspontjának megismeréséhez is vezetett. Az eltérő prognózisú germinális centrum eredetű és az aktivált B-sejt eredetű limfómák elkülönítésének napjainkra már nemcsak elméleti, de terápiás vonatkozása is lenne. Egyelőre megoldatlan a kettős genetikai károsodással járó (ún. „double-hit”) limfómák kezelése. Az új generációs szekvenálási technológiákkal a különböző jelátviteli utaknak, az immunrendszer ellenőrző pontjainak, a mikrokörnyezet szerepének jobb megismerésével új molekuláris szintű célpontok kerültek felismerésre. Ezen kulcspontokra ható gyógyszerek kifejlesztésével egyre több szer kerül klinikai vizsgálat keretén belül kipróbálásra. A DLBCL heterogenitása miatt fontos azon betegcsoportok azonosítása, akik számára egy adott célzott terápia várhatóan hatékony lesz. Ez a rizikóadoptált kezelés várhatóan a közeljövőben lehetővé válik a DLBCL-es betegek számára, bár napjainkban DLBCL-ben még az R-CHOP kezelés az arany standard.

Az utóbbi években elvégzett genetikai vizsgálatok számos új, a patogenezisben is szerepet játszó és terápiás célpontként is szolgáló mutációt azonosítottak a betegségben. A diagnosztika ma már rutinszerűen alkalmazza a 18-fluoro-deoxi-glükóz-pozitronemissziós komputertomográfiás vizsgálatokat a Lugano klasszifikációs rendszer részeként. Ezen adatok alapján egyre pontosabban meghatározható a betegek prognózisa, és kiválaszthatók azok a betegek, akik valamelyik új, szelektíven ható gyógyszerre esetleg reagálhatnak.

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a novemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of Opinion (SMOP)– Polivy (EMA)

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 11-14 November 2019 (updated)

A diffúz nagy B-sejtes limfóma genetikai és patológiai sajátosságai

Diffúz nagy B-sejtes lymphoma: úton a személyre szabott terápia felé

Nagy áttörés jöhet B-sejtes limfóma kezelésében

A limfómák fajtái és tünetei - A limfóma világnapja

Diffuse Large B-Cell Lymphoma

A diffúz nagy B-sejtes lymphoma modern szemlélete és kezelése

FDA approves first chemoimmunotherapy regimen for patients with relapsed or refractory diffuse large B-cell lymphoma

FDA Label (Polivy)

Roche snags first-in-class FDA nod for lymphoma drug Polivy

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.