hirdetés

A célzott hasnyálmirigyrák-szűrés életeket menthet

A nagy kockázatú egyének megfigyelésekor a hasnyálmirigy ductus adenokarcinómája korábbi stádiumban fedezhető fel, ami segíthet a túlélés javításában.

hirdetés

A hasnyálmirigy ductus adenokarcinóma 5 éves túlélési aránya rossz, és a daganatot gyakran csak későbbi stádiumában fedezik fel. Az általános lakossági szűrés nem ajánlott, de a nagy kockázatú egyének, például családi halmozódás vagy genetikai prediszpozíció esetén előnyös lehet a rendszeres felügyelet.

Az 1998-ban indított hasnyálmirigyrák-szűrési program (CAPS, The Cancer of the Pancreas Screening) több mint két évtizede értékeli az ilyen célzott felügyelet hatékonyságát, de továbbra sem világos, hogy a célzott felügyelet a túlélési esélyek szempontjából előnyös-e. A jelenlegi elemzés keretében 26 olyan, a CAPS-programban részt vevő, olyan magas kockázatú személyt vizsgáltak, akiknél végül hasnyálmirigy ductus adenokarcinómát diagnosztizáltak. Ezek a nagy kockázatú egyének a diagnózis felállítása előtt éves endoszkópos- vagy MRI-vizsgálaton estek át.

Amanda L. Blackford (Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore) és munkatársai JAMA Oncology-ban online megjelent munkájukban ezt a 26 személyt 1504, a Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) adatbázisból származó, hasnyálmirigy ductus adenokarcinómában szenvedő, megfelelő kontrollpácienssel hasonlították össze. A magas kockázatú egyének és a SEER kontrollbetegek életkora, neme és a diagnózisának éve megegyezett. Az elsődleges kimenetelek a daganat stádiuma a diagnózis felállításakor, a teljes túlélés és a hasnyálmirigyrák-specifikus halálozás voltak.

A vizsgálat eredményei

Míg az amerikai lakosság 10,3%-ánál regisztráltak korai (I.) stádiumú hasnyálmirigyrákot, addig a nagy kockázatú egyéneknél ez a valószínűség szignifikánsan nagyobb volt, 38,5%-uknál találtak I. stádiumú hasnyálmirigyrákot. A II. stádiumú betegséget az amerikai lakosság 25,1%-ánál, a nagy kockázatú egyének 30,8%-áknál ismerték fel (P < 0,001).

A daganat medián mérete a diagnózis felállításakor kisebb volt a magas kockázatú egyéneknél, mint a kontrollbetegeknél (2,5 cm vs. 3,6 cm; P < 0,001), és szignifikánsan kevesebb magas kockázatú egyénnél volt távoli áttét a diagnózis felállításakor (M1 stádium), mint a kontrollbetegeknél (26,9% vs. 53,8%; P = 0,01).

Összességében a nagy kockázatú egyének körülbelül 4,5 évvel tovább éltek - medián 61,7 hónapot, mint a kontrollbetegek, akiknél az átlagos túlélés 8 hónap volt (kockázati arány [HR] 4,19; P < 0,001). A 20 magas kockázatú, szűréssel felfedezett rákos betegnél a medián teljes túlélés még hosszabb, 144 hónap volt. Az 5 éves túlélés valószínűsége szignifikánsan jobb volt a magas kockázatú csoportban (50%), mint a kontrollcsoportban (9%). És 5 év múlva a magas kockázatú egyéneknél szignifikánsan kisebb volt a hasnyálmirigyrákban való elhalálozás valószínűsége (HR, 3,58; P < 0,001).

A nagy kockázatú egyének megfigyelése lehetővé teszi a kisebb méretű, korai (I.)  stádiumú betegségben szenvedő betegek nagyobb arányú megtalálását, ennek révén sokkal nagyobb valószínűséggel eredményez a hosszú távú túlélést, mint az az általános, nem szűrt betegek populációjában mérhető. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a hasnyálmirigyrák szempontjából magas kockázatú egyének szelektív felügyelete javíthatja a klinikai eredményeket.

 

A vizsgálat erős korlátozó tényezője, hogy nem tartalmazott szűrés nélküli, magas kockázatú egyénekből álló kontrollcsoportot.

 

Forrás:

Blackford AL, Canto MI, Dbouk M, et al: Pancreatic Cancer Surveillance and Survival of High-Risk Individuals JAMA Oncol. Published online July 3, 2024. doi:10.1001/jamaoncol.2024.1930

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.