hirdetés

Nem mindegy, hol helyezkedik el a hasnyálmirigydaganat

Amerikai kutatók fontos különbségeket találtak a hasnyálmirigy feji, illetve testi/farki részén kialakult tumorok immunreceptorai között.

hirdetés

Az npj Precision Oncology folyóiratban április 6-án jelent meg a Houston Methodist kutatóinak cikke, amelyben a tumorsejteket a hasnyálmirigyben elfoglalt helyük alapján különböztették meg egymástól - ez az anatómiai alapú megközelítés új információkkal szolgál a daganatokról, amelyek hatásosabb célzott immunterápiás kezelések kifejlesztéséhez vezethetnek.

A hasnyálmirigy duktális adenokarcinóma (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) nagyon agresszív ráktípus, és az elmúlt évtizedben előfordulása drámaian megnőtt. Olyannyira, hogy jelenleg a férfiak és nők körében az onkológiai típusú halálokok között globálisan a hetedik helyet foglalja el, és az előrejelzések szerint 2030-ra a rák okozta halálozások harmadik vezető oka lesz világszerte. Az emelkedő tendencia mögött több tényező, például az elhízás és a cukorbetegség gyakoriságának növekedése áll.

A mostani vizsgálat során a kutatócsoport azt fedezte fel, hogy a hasnyálmirigydaganat anatómiai elhelyezkedése meghatározza a szisztémás terápiás beavatkozások eredményességét. A Dr. Maen Abdelrahim által vezetett kutatócsoport hipotézise az volt, hogy a hasnyálmirigy fejében (caput pancreatis) található daganatok mikrokörnyezete különbözik a test (corpus pancreatis) és a farok (cauda pancreatis) részekétől, különösen a hasnyálmirigy egyes részein található immunterápiás receptorok tekintetében.

A fej és a test/farok duktális adenokarcinómája eltérést mutat az embrionális eredet, a sejtösszetétel, a vérellátás, a nyirok- és vénás elvezetés és az innerváció tekintetében egyaránt. A kutatók célja a vizsgálat során a fej és a test/farok PDAC daganatok molekuláris és tumorimmun mikrokörnyezeti (TIME; tumor immune microenvironment) profiljának összehasonlítása volt. Összesen 3499 PDAC-mintát elemeztek RNS (teljes transzkriptom, NovaSeq), DNS (NextSeq, 592 gén vagy NovaSeq, teljes exom szekvenálás) és immunhisztokémiai (Caris Life Sciences, Phoenix, AZ) módszerekkel, újgenerációs szekvenálás (NGS; next generation sequencing) segítségével.

Az eredmények szerint szignifikánsan több metasztatikus tumor volt a test/farok (57%) területén elhelyezkedő részeken, mint a fejnél (44%). Hasonlóképpen a KRAS-mutációk gyakorisága és több gén kópiaszám-változása (FGF3, FGF4, FGF19, CCND1, ZNF703, FLT4, MUTYH, TNFRS14) is tendenciaszerűen magasabb volt a test/farok részen a fejhez képest. A génexpressziós eltérések és a TIME-sejtek eloszlásának különbségei arra utalnak, hogy az immunterápiás kezelésekre adott válasz eltérő lehet a daganat anatómiai elhelyezkedése szerint.

“Ha először nem egyből a daganatra, hanem a tumor körüli környezetre összpontosítunk, és figyelembe vesszük a daganat hasnyálmirigyben elfoglalt helyét, akkor pontosabban leszünk képesek értékelni a kezelési lehetőségeket” - nyilatkozta Abdelrahim. “Ahelyett, hogy a betegeket a hasnyálmirigytumor malignitása alapján kezelnénk, a daganat elhelyezkedésén alapuló modellre való áttérés komolyan megváltoztathatja az előzetes kezelési tervek összeállításának menetét.”

A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek a klinikusoknak specifikusabb kezelési tervek kidolgozásában, ami a betegkimenetek javulásában nyilvánulhat majd meg.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers find difference in pancreatic cancer cells, offering new hope for immunotherapy effectiveness

Comparative molecular profiling of pancreatic ductal adenocarcinoma of the head versus body and tail

Irodalmi hivatkozás:

Maen Abdelrahim et al, Comparative molecular profiling of pancreatic ductal adenocarcinoma of the head versus body and tail, npj Precision Oncology (2024). DOI: 10.1038/s41698-024-00571-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.