hirdetés

A COPD tripla gyógyszeres inhalációs terápiája

Az IMPACT vizsgálat eredményei szerint a három gyógyszert tartalmazó inhaláció jobban csökkenti a COPD betegség fellobbanásait, mint a kettős kombinációk.

hirdetés

A glukococorticoidot (fluticason furoát), hosszú hatású muscarin-antagonistát (LAMA) (umeclidinium) és hosszú hatású β2-agonistát (LABA) (vilanterol) tartalmazó Trilegy Ellipta hármas inhalációs kombinációt az IMPACT (Informing the Pathway of COPD) vizsgálatban umeclidinium plusz vilanterol dupla inhalációval és a fluticason furoát plusz vilanterol dupla inhalációval hasonlították össze. Az új adatok birtokában az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság (FDA) befogadta a tripla inhalációs kezelést COPD-s betegek napi egyszer, hosszantartó, fenntartó kezelésére akár krónikus bronchitis és/vagy emphysema esetén is.

A vizsgálat eredményei mellett azonban érdemes az óvatosságra intő szerkesztőségi közleményt is megszívlelni.

A New England Journal of Medicine-ben 2018. április 18.-án megjelent IMPACT fázis 3, kettős vak vizsgálatba bevont 10,355 betegeket (átlagos életkor 65,3 év) három csoportba sorolták: 52 héten keresztül napi egyszer a hármas kombinációt (100 µg fluticason furoát, 62,5 µg umeclidinium, 25 µg vilanterol), vagy a duális terápiák közül a fluticason furoát plusz vilanterol vagy az umeclidinium plusz vilanterol kezelést kapták az Ellipta készüléken keresztül. A betegeknek legalább 10-es score-juk volt a COPD Assessment Test-tel mérve, erőltetett kilégzési volumenjük kevesebb volt 50%-nál, és az előző évben legalább egy mérsékelt, vagy súlyos exacerbációt szenvedtek el. Összesen 7991 beteg fejezte be a vizsgálatot. A hármas kombináció jelentősen csökkentette az évenkénti exacerbációkat (0,91) a fluticason-vilanterol csoporthoz (1,07) és az umeclidinium-vilanterol csoporthoz (1,21) képest (mindkettő P<0,001). Az exacerbáció csökkenése nem függött az eosinophil számtól, bár a legmagasabb csökkenés azoknál a betegeknél jelentkezett, akikben az eosinophil szám legalább 150 sejt volt mikroliterenként (150 sejt/mm³), tehát az emelkedett eosinophil-szám jól jelzi a glucocorticoid hatásosságát COPD-ben. Ezeket a betegeket kiemelve az évenkénti exacerbációs ráta 0,95 volt a tripla kezelést kapóknál (95%CI 0,09-1,01), míg a fluticason-vilanterol kettőst kapóknál 1,08-nek (95%CI 1,02-1,14), az umeclidinium-vilanterol kettőst kapóknál pedig 1,39-nek adódott (95%CI 1,29-1,51).

A kutatók mérték az FEV1 átlagos változását a kiindulástól az 52. hétig. A tripla kezelésnél ez 1274 mlnek, a fluticason-vilanterol kettősnél 1177 ml-nek és az umeclidinium-vilanterol kettős használata esetén 1220 ml-nek adódott: a tripla kezelésnél 94 ml-rel nőtt, a fluticason-vilanterol kettősnél -3 mlrel csökkent, az umeclidinium-vilanterol kettősnél 40 ml-rel nőtt az érték. A St. George’s Respiratory kérdőív score-ja (és változása) ugyanebben a sorrendben a következőképpen alakult: 45,0 (-5,5), 46,8 (-3,7) és 46,8 (-3,7). A mellékhatások gyakorisága nagyjából megegyezett a három betegcsoportban. A tripla kezelésnél 6%-ban, a fluticason-vilanterol csoportban 8%-ban, az umeclidinium-vilanterol csoportban 9%-ban kellett megszakítani a kezelést. A pneumioniák gyakorisága a tripla kezelést kapók csoportja és a fluticason-vilanterolt kettőst kapók csoportja között gyakorlatilag megegyezett (HR 1,02, 95%CI 0,87- 1,19, p=0,85), viszont a tripla kezelést kapóknál lényegesen , 535-kal magasabb volt, mint a az umeclidinium-vilanterol kettőst kapók csoportjában (HR 1,53, 95%CI 1,22-1, 92, P<0,001).

A szerzők szerint az IMPACT vizsgálat igazolta, hogy a naponként alkalmazott hármas kombinációs kezelés – a kettős kezelésekhez képest - kevesebb COPD-s excerbációval jár, jobb a tüdőfunkció, javul az életminőség. Ugyanakkor a Dr. Suissa (McGill University of Montreal, Quebec, Kanada) és Dr. Jeffrey Drazen (a N Engl J Med főszerkesztője) által írt szerkesztőségi közleményben arra fegyelmeztetnek, hogy a vizsgálat elrendezése „sajátos” (a betegek kb. 40%-a kapott tripla kezelést, a betegek több mint 70%-a kapott inhalációs gluckokortikoidot, és asztmás betegek is voltak közöttük), a bevett betegek típusai eltérőek, az eredmények eltorzultak „azt a benyomást keltve, mintha a tripla kezelés kedvezőbb lenne a LAMA-LABA típusú kezeléseknél”. A szerkesztők azt ajánlják, hogy a tüdőgyógyászok kövessék a Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease 2017-es irányelveit, mely azt javasolja, hogy korlátozzák az inhalációs glucocorticoid használatát gyakori exacerbációt mutató COPD betegségben.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.