hirdetés

A dohányzás csökkenti a sugárterápia hatékonyságát

Az emlőkarcinóma miatt sugárkezelésben részesült dohányzó nőknek nagyobb esélyük van arra, hogy tüdőrák vagy szívelégtelenség következtében haljanak meg.

hirdetés

A Journal of Clinical Oncology-ben publikált tanulmány szerint a dohányzás nem csak 20-szorosára növeli annak kockázatát, hogy a beteg tüdőrákban haljon meg, és megnégyszerezi a kardiális eredetű halál valószínűségét, hanem a besugárzás sikerességét is mérsékelheti.

A sugárkezelés lényegesen csökkenti a mellrák kiújulásának esélyét, és mérsékelten csökkenti az emiatt bekövetkező halál kockázatát. Azonban a tüdő és a szív a besugárzási területre esik, így évtizedekkel a kezelés után tüdőrákot vagy szívbetegséget okozhat. Carolyn Taylor (Oxford University) és kollégái a sugárkezelés hosszútávú kockázatának megállapításhoz 2010 és 2015 között emlőkarcinómával kezelt beteg, valamint 40781 sugárkezelésen átesett nőbeteg adatait elemezték.

Számításaik szerint a tüdő sugárterhelése a kezelt oldalon 9,0 Gray (Gy), az ellenoldalon 2,4 Gy. Baloldali mellrák esetén a szív 5,2 Gy, jobboldali esetén 3,7 Gy sugárterhelést kap. Korábbi tanulmányok metaanalíziséből megállapították, hogy sugárkezelés után a tüdőrák halálozási rátája 2,10-szersére nő. Ez a kockázat minden újabb Gy-nél 11 százalékkal emelkedik. A kardiális eredetű elhalálozás kockázata 30 százalékkal, illetve Gy dózisonként 4 százalékkal nő.

Ez a relatív kockázat a dohányosokra és a nem dohányzókra egyformán érvényes. Mivel azonban a kezdeti kockázat a dohányzóknál magasabb, a sugárkezelés utáni károsodás abszolút mértéke fokozódik. Taylor ezt egy 50 éves nő példáján keresztül szemléltette, aki emlőkarcinóma miatt 5 Gy sugárkezelést kapott (ez a tipikus teljes-tüdő dózis). A tüdőrák kockázata ebben az esetben 55 százalékkal magasabb (5-ször 11%). Nemdohányzóként 0,5% annak esélye, hogy a 80. életévéig tüdőrák miatt hal meg. A sugárkezelés hatására ez 0,8 százalékra nő (abszolút növekedés 0,3%). Ugyanennél a nőnél dohányzóként a tüdőrák kockázati rátája a sugárkezelés hatására 9,4 százalékról 13,8 százalékra emelkedik. Ez a 4,4 százalékpontos különbség Taylor szerint nagyobb kockázatot jelent, mint amennyi hasznot hozhat a sugárkezelés. Azonban ha a beteg a sugárkezeléssel egy időben abbahagyja a dohányzást, ez a 4,4 százalékos eltérés 1,3 százalékra csökken.

Ehhez kapcsolódik még a kardiális eredetű halál kockázata. Sugárterápia nélkül, nemdohányzóként az 50 éves nő esetében 1,8% lenne a valószínűsége, hogy 80 éves koráig szívbetegségben haljon meg. Dohányosként 8,0%. A tanulmány szerint a 4 Gy sugárdózis (ez a tipikus teljes-szív dózis) 1,16-szorosára emeli a mortalitást. Eszerint a szívhalál kockázata nemdohányzóként 0,3 százalékkal, dohányosként 1,2 százalékkal lenne magasabb. A különbség alacsonyabb, mint a tüdőrák esetében, de ez is hozzájárul ahhoz, hogy a sugárterápia haszon-kockázat értéke a dohányzóknál negatív.

Az eredmények szerint a hosszútávú dohányzás abszolút kockázata túllépi a sugárkezelés hasznát, míg a legtöbb nem dohányzónál (illetve volt dohányos esetében) a terápia előnyei messze meghaladják a kockázatot. A dohányzás meghatározza a sugárkezelés nettó hatását a mortalitásra, a leszokás viszont jelentősen csökkenti a kezelés kockázatát. Taylor számításai alapján a dohányzó betegeknek előnyösebb lenne lemondani a sugárterápiáról. Még jobb lenne azonban, ha az érintettek a rákbetegséget megfelelő indoknak vennék ahhoz, hogy leszokjanak a dohányzásról. Amennyiben a kutatók számításai helytállóak, a leszokás után ezek a betegek is profitálhatnának a sugárkezelésből.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.