hirdetés

A Facebook alkalmas lehet a kórházi ellátás minőségének megállapítására

A szociális média aktív használói gyakran kifejtik véleményüket Facebook oldalaikon, de vajon „tetszik” megjelölésük mennyiben tükrözi egy szervezet minőségét?

hirdetés

Az American Journal of Medical Quality nemrég egy olyan vizsgálatot közölt, amely szerint a Facebook-os „tetszikek” valóban a kórház minőségének és a betegek elégedettségének indikátorai.

„Az eredmények azt jelzik, hogy a felmérések mellett a Facebook egy további forrás lehet a betegpopuláció attidűdjének megállapításához” – írta Alex Timian és munkatársai.

A kutatók 40, New York város környéki kórház esetében összevetették a 30 napos halálozási adatokat azzal, hogy a Facebookon hány „tetsziket” kapott a kórház. Azt találták, hogy a Facebook „tetszikek” összefüggtek azzal, hogy a beteg ajánlja-e a kórházat másoknak is (R2=0,74), és a 30 napos halálozási ráta 1%-os csökkenése majdnem 93-mal több Facebookos „tetsziket” eredményezett (R2=0,64).

Érdekes eredmény volt, hogy az oktatókórházak kevesebb „tetsziket” kaptak, mint a hagyományos közkórházak, annak ellenére, hogy az oktatókórházak személyzete fiatalabb és feltehetően aktívabb a Facebookon. A szerzők szerint ez a negatív összefüggés a „tetszikek” és az oktatókórházi státusz között valószínűleg e kórházak minőségi mutatóival függ össze.

„Minden kórház készíthet oldalt a Facebookon, de azok fognak több ’tetsziket’ kapni, amelyek magasabb színvonalú ellátást nyújtanak, és amelyekkel elégedettebbek a betegek” – írták a szerzők.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kórházak sokkal kevésbé használják ki a Facebookos jelenlét lehetőségét, mint más szervezetek. A mostani vizsgálatba azért csak 40 kórházat vontak be, mert a New York környéki 82 kórház közül csak ennyinek volt Facebook oldala, s ez az arány országosan is jellemző. (Összehasonlításul: a jótékonysági szervezetek 97%-a jelen van a Facebookon.) Emellett viszonylag kevés a „tetszikek” száma is: egy 2011-es vizsgálat szerint 120 kórház közül csak 8 esetében haladta meg a „tetszikek” száma a 10 000-et.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.