hirdetés

A humán epidermális növekedésifaktor-receptor-2 vizsgálata emlőrákban: az American Society of Clinical Oncology/College of American Pathologists módszertani ajánlása

  Célkitűzés
  Olyan ajánlást kívántunk kidolgozni, amely növeli invazív emlőrákban a humán epidermális növekedésifaktor-receptor-2 (HER2) meghatározásának pontosságát, és segíti prediktív markerként történő alkalmazását.

  Módszerek
  Az American Society of Clinical Oncology és a College of American Pathologists közös szakértői testületet hozott létre, mely a szakirodalom szisztematikus áttekintése alapján kidolgozta a HER2-vizsgálat optimális végzésére vonatkozó javaslatait. Az ajánlásokat választott szakértők áttekintették, majd a két szakmai szervezet igazgatótanácsa elfogadta.

  Eredmények
  Jelenleg a HER2-vizsgálatok körülbelül 20%-át pontatlanul végzik. A rendelkezésre álló adatok alapján nem dönthető el, hogy a tesztek gondos validálását követően immunhisztokémiai vizsgálat (IHC) vagy in situ hibridizáció (ISH) alapján lehet-e jobban előrejelezni az anti- HER2 terápia hatását.

  Ajánlások
  A szakértői testület ajánlása szerint meg kell határozni minden invazív emlőrákos beteg HER2-státusát, melyhez a teszt pontos és reprodukálható elvégzésén alapuló vizsgálati algoritmust javasolnak. Az alkalmazható módszerek közé tartoznak az újabban kapható, világos látóterű ISH vizsgálatok is. Specifikálásra kerülnek azok a pontok (például mintakezelés, a vizsgálat elvégzését kizáró tényezők, adatközlési kritériumok), melyeknél csökkenthető a vizsgálati eredmények variabilitása. Az ajánlott vizsgálati algoritmus a HER2-fehérje-expreszszió és génamplifikáció vizsgálat esetében is specifikálja, hogy az eredmény mikor pozitív, nem egyértelmű vagy negatív. A HER2 eredménye akkor pozitív, ha az IHC festés eredménye 3+ (a membrán egyenletesen és intenzíven festődik az invazív tumorsejtek > 30%- ánál), illetve a fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH) alapján sejtmagonként a HER2 gén kópiaszáma meghaladja a hatot, vagy a HER2 gén szignál és 17. kromoszóma szignál FISH alapján meghatározott aránya nagyobb, mint 2,2. A HER2 eredménye akkor negatív, ha az IHC festés eredménye 0 vagy 1+, vagy a FISH alapján a HER2 gén kópiaszáma sejtmagonként kevesebb, mint 4,0, illetve a FISH arány nem éri el az 1,8-et. Nem egyértelmű eredmény esetén a HER2 státus végleges eldöntése érdekében további lépésekre van szükség. Javasolt, hogy a HER2-vizsgálat végzésekor egy másik, pozitív és negatív értékek szem-pontjából validált teszttel 95%-os egyezést mutassanak a laboratóriumok. A szakértői testület határozottan javasolja, hogy a laboratóriumi módszert vagy annak módosítását validálják, a munkafolyamat során standardizált eljárásokat alkalmazzanak, illetve az új vizsgálati kritériumok betartását szigorú laboratóriumi akkreditációs standardokkal, minőség-ellenőrzési vizsgálatokkal és a laboratóriumi személyzet hozzáértésének meghatározásával ellenőrizzék. A szakértői testület azt ajánlja, hogy a HER2-vizsgálatok a CAP által minősített laboratóriumban, vagy olyan intézményben történjenek, ahol teljesülnek a közleményben kijelölt akkreditációs és minőség-ellenőrzési feltételek. J Clin Oncol 25. Az ajánlás az American Society of Clinical Oncology és a College of American Pathologists szervezetek közötti együttműködés keretében született. Az ajánlás a Journal of Clinical Oncology és az Archives of Pathology & Laboratory Medicine folyóiratokban felkérésre, mindkét részről kölcsönös jóváhagyást követően került közlésre. Copyright © 2006 American Society of Clinical Oncology és College of American Pathologists. Minden jog fenntartva. A dokumentum bármely része csak az American Society of Clinical Oncology vagy a College of American Pathologists írásbeli engedélyével sokszorosítható vagy továbbítható bármiféle, elektronikus vagy mechanikus módon, így fényképmásolat, hangfelvétel, vagy bármilyen egyéb információtároló és -visszakereső rendszer segítségével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Antonio C.Wolff, M. Elizabeth H. Hammond, Jared N. Schwartz, Karen L. Hagerty, D. Craig Allred, Richard J. Cote, Mitchell Dowsett, Patrick L. Fitzgibbons, Wedad M. Hanna, Amy Langer, Lisa M. McShane
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.