hirdetés

A mély alvás a kamaszoknak is fontos

A mély alvás fontos szerepet játszik a pubertás megindításában, ezért rendkívül fontos, hogy a kamaszodó gyermekek eleget aludjanak éjszaka – adta hírül a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) című lap legfrissebb száma.

hirdetés

A serdülés kezdetének időpontja nagy egyéni változatosságot mutat, lányoknál általában 8 és 13 év, fiúknál 9 és 14 év közé tehető. A pubertás kezdetét számos tényező befolyásolhatja, köztük az örökletes genetikai háttér, a táplálkozási szokások, a környezeti faktorok vagy a szociális környezet. A mostani vizsgálat ezt a sort bővítette ki az alvási szokásokkal.

A korábbi kutatások azt jelezték, hogy a pubertás megindításáért felelős agyi területek alvás közben a legaktívabbak. E megfigyelést a mostani vizsgálat azzal egészítette ki, hogy nem általánosságban az alvás, hanem a mély alvás a legfontosabb e szempontból. Egy 2010-es vizsgálatban azt találták, hogy lányoknál valójában a leptin nevű hormon a pubertás elindítója, melynek célpontja a hypothalamusban lévő nucleus praemamillaris (PMV).

A „mély alvás” vagy „lassú hullámú alvás” (SWS, slow-wave sleep) a nem-REM alvás 3. és 4. fázisa. (Az Amerikai Alvástudományi Társaság 2008 óta nem jelöl 4. fázist, hanem a 3. és 4. fázist egy fázisnak tekinti.) A mély alvás az alvásnak az a fázisa, melyben a leggyakoribbak az álomképek. Az e fázisban jelentkező álomképek kevésbé élénkek, kevésbé életszerűek, az illető nehezebben képes rájuk visszaemlékezni, mint a REM fázisban látott álomképek esetében.

A vizsgálatot dr. Natalie Shaw a Massachusetts General Hospital és a Boston Children’s Hospital kutatója vezette, aki ezt mondja: „Ha a reproduktív rendszer aktiválódásáért felelős agyi területek működése valóban a mély alvástól függ, úgy aggodalmak merülhetnek fel bennünk azzal kapcsolatban, hogy gyermek és kora serdülőkorban a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás miatt zavart szenvedhet a normális nemi érés. Ez különösen azoknál a gyermekeknél igaz, akiknél alvászavart diagnosztizáltak, de ezen túlmenően is nagy jelentősége lehet, hiszen az újabb kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a serdülők nagy többsége kevesebbet alszik a szükségesnél.”

A most közzétett vizsgálatban a kutatók a luteinizáló hormon (LH) szintjét elemezték különböző alvási fázisokban 9 és 15 év közötti gyermekeknél. Az LH alapvetően fontos lányoknál a peteérés megindításához, fiúknál pedig a tesztoszterontermeléshez, ennél fogva a reprodukció jelentős tényezőjének tekinthető.

A szakértők megállapították, hogy az alvás közben bekövetkező LH-pulzusokat többnyire a mély alvás fázisa követi, ami azt jelenti, hogy a mély alvás szoros korrelációban áll a pubertás megindulásával.

A Sleep című lapban három évvel ezelőtt közzétett korábbi vizsgálat azt vetette fel, hogy 11-12 éves korban az alvásmintázatban bekövetkező változások már a pubertást jelző testi változások megjelenése előtt nyilvánvalóak lehetnek és jelezhetik a serdülés kezdetét.

Mindezek ismeretében rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy a gyermekeket és kamaszokat megkíséreljük rászoktatni a rendszeres alvásra, még mielőtt eljönne a pubertásba való átmenet ideje.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.