hirdetés

A neopláziás polipok 10%-ának tökéletlen eltávolítása

Dr. Heiko Pohl és kollégái arról számoltak be a januári Gastroenterology-ban, hogy 1427 kolonoszkópián átesett betegben az 5–20 mm-es neopláziás polipok mintegy 10%-át nem távolították el teljesen.

hirdetés

A Complete Adenoma Resection (CARE) tanulmányban 11 gasztroenterológus vett részt, akik két akadémiai centrum valamelyikében dolgoztak. 346 eltávolított polip reszekciós széléből vettek biopsziát a tanulmány keretében, és kiderült, hogy ezek közül 35-ben valamennyi neopláziás szövet visszamaradt a bélben.

Az egyes endoszkópos orvosok esetében változó volt a tökéletlen eltávolítások aránya: 6,5 és 22,7% között volt az arány. Hozzá kell tenni, hogy ezek az orvosok tudták, hogy milyen jellegű tanulmányban vesznek részt, és feltehetően alaposabbak igyekeztek lenni a műtét során, mint szokásosan.

„Vizsgálatunk egyértelmű adatokat szolgáltatott arról, hogy a mindennapi klinikai gyakorlatban viszonylag gyakori a polipok tökéletlen eltávolítása, és ez hozzájárulhat a rákok későbbi kialakulásához” – mondta dr. Pohl, aki a White River Junction VA. Egészségügyi Központban és a Dartmouth-Hitchcock Egészségügyi Központban (Lebanon, N.H.) dolgozik.

Az eredmények arra is felhívják a figyelmet, hogy a kolonoszkópia minőségi mutatói közé nemcsak a detekciós arány tartozik – jelenleg főleg erre szokás összpontosítani –, hanem a reszekció tökéletes volta is. „A jó minőségű és hatásos kolonoszkópia elvégzése nem csak a neopláziás polipok detekcióját igényli, hanem ezek eltávolítását is” – jegyezték meg közleményükben a szerzők.

Ezidáig „meglepően kevés közvetlen információval rendelkeztünk a polipok reszekciójának tökéletes voltáról. Általában azt feltételezik, hogy akkor tökéletes a polip eltávolítása, ha utána nincs látható polipszövet a bélben. Az elektrokauterizációval még biztosabban el lehet roncsolni az esetleg visszamaradt polipszövetet” – de hogy ezek a feltevések valóban megállják-e a helyüket, azt még soha nem vizsgálták – fejtették ki a szerzők.

Dr. Pohl és munkatársai az összes olyan 40–85 éves betegben megvizsgálták a kérdést, akik ambuláns kolonoszkópiára jelentkeztek a két egészségügyi központban, legalább egy 5–20 mm-es polipjuk volt, és nem volt gyulladásos bélbetegségük vagy koagulopátiájuk.

A vizsgálatban résztvevő gasztroenterológusok standard kolonoszkópokat és polipektomiás eszközöket használtak, s emellett standard elektrokauterizációs készülékeket. A polipokat megmérték és eltávolították, majd a gasztroenterológusok mikroszkóppal megvizsgálták a reszekciós szegélyeket, biopsziás mintát vettek belőlük és tanúsították, hogy az eltávolítás teljes volt. Azt is feljegyezték, hogy az eltávolítás könnyű, mérsékelten nehéz vagy nehéz volt.

A tanulmány protokolljában nem szerepelt a keskeny sávú képalkotás, a kromoendoszkópia vagy az argon plazma koaguláció, de ha a gasztroenterológus jónak látta, elvégezhette ezeket.

Egy független gasztrointesztinális patológus vizsgálta meg az összes biopsziás szövetet egyrészt azért, hogy megállapítsa, hogy maradt-e reziduális adenomatózus szövet, másrészt azért, hogy osztályozza a polipokat.

Összesen 346 polip bizonyult neopláziásnak. Ezek 68%-a tubuláris, tubulovillózus vagy villózus adenóma volt, 12%-uk fogazott, s ez utóbbiak közül 42 (10%) szesszilis fogazott polip volt.

A szakértő azt állapította meg, hogy a neopláziás polipoknak összesen 10%-át tökéletlenül távolították el. A nagy (10–20 mm-es) adenómák eltávolítása több mint kétszer olyan gyakran volt tökéletlen (17,3%), mint a kis (5–9 mm-es) polipoké (6,8%). A szesszilis fogazott polipokat négyszer olyan gyakran távolították el tökéletlenül, mint a más típusúakat (31% vs. 7%). Ezekből adódóan a nagy, szesszilis fogazott polipoknak majdnem a felét (48%) nem reszekálták tökéletesen.

Amint dr. Pohl és munkatársai írták: „A nagy neopláziás polipok tökéletlen eltávolítása nagyon aggasztó, mivel az adenóma nagysága összefügg mind a szövettanával, mind azzal, hogy nagyobb eséllyel alakulhat ki belőle rövidebb távon rák”.

Más tényezők nem függtek össze a tökéletlen eltávolítással. Az indifferens tényezők közé tartozott az, hogy mennyire nehezen lehetett eltávolítani a polipot, hogy egyben vagy részenként távolították el, és hogy a bal vagy a jobb kolonban helyezkedett el.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.