hirdetés

A pazopanib jobb életminőséget biztosít előrehaladott veserákban

Két orális célzott gyógyszer közül, amelyeket egyaránt a metasztatikus veserák kezelésére engedélyeztek, mindkettő ugyanolyan mértékű hatást fejtett ki, de az egyik jobban tolerálható volt.

hirdetés

Ezt egy nagy nemzetközi klinikai vizsgálatban a Dana-Farber Rák Intézet kutatói mutatták ki. Eredményeik szerint a pazopanib (Votrient) és a sunitinib (Sutent) – amelyeket nemrég engedélyeztek az előrehaladott veserák első vonalbeli kezelésére – hasonló mértékben gátolta a betegség progresszióját, de a biztonságossági profil és az életminőség sok jellemzője tekintetében a pazopanib jobbnak bizonyult. Ez megváltoztathatja a metasztatikus veserák standard kezelését.

Az eredményeket a New England Journal of Medicine augusztus 22-i számában tették közzé.

„A tolerálhatóság nagy súllyal esik a latba, ha a gyógyszerek hatása egyforma” – mondta dr. Toni Choueiri, a Dana-Farber/Brigham Veserák Központjának igazgatója, a Harvard Egyetem docense. „Ha a betegek ugyanannyi ideig élnek, miért ne használnánk a jobban tolerálható gyógyszert?”

Dr. Choueiri a szenior szerzője ennek a fázis III vizsgálatnak, amelyben 1100 metasztatikus veserákos személy vett részt, akiket 14 ország központjaiban kezeltek. Az első szerző dr. Robert Motzer, a Memorial Sloan-Kettering Rákközpont munkatársa.

A vizsgálatot a pazopanib gyártója, a GlaxoSmitKline Pharmaceuticals szponzorálta, s ennek során összevették a pazopanib és a sunitinib hatásosságát, biztonságossságát és tolerabilitását. A két szer hasonlít egymáshoz: mindkettő tirozinkináz gátló, amelyek gátolják a ráksejtek szaporodását számos biológiai út megszakításával. A két gyógyszer célpontját egyaránt a sejfelszíni tirozinkináz receptorok alkotják, köztük a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF), amely fehérjét a ráksejtek megkötik, hogy új erek keletkezhessenek, amelyek elősegítik a tumor növekedését.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) a sunitinibet 2006-ban, a pazopanibot pedig 2009-ben engedélyezte az előrehaladott veserák kezelésére; ez a betegség makacsul ellenáll a hagyományos kemoterápiának. Korábban már mindkét szerről kimutatták, hogy meghosszabbítja a progressziómentes élettartamot az interferonhoz vagy a placebóhoz képest, de most először hasonlították össze őket közvetlenül.

A progressziómentes időtartam mediánja hasonló volt a két szer esetében: 8,4 hónap a pazopanib, és 9,5 hónap a sunitinib alkalmazáskor. A teljes túlélési idő mediánja szintén nem különbözött lényegesen: 28,4 hónap volt a pazopanib, és 29,3 hónap a sunitinib esetében.

A pazopanibot kapó betegnél gyakoribbak voltak a májenzim rendellenességek, amelyek miatt olykor meg kellett szakítani a kezelést. A vérsejt rendellenességek viszont náluk ritkábbak voltak, akárcsak a kéz, a láb és a szájüreg fájdalmassága, a pajzsmirigy-működés csökkenése, a hányinger és a fáradtság.

S ami a legfontosabb: az életminőség 14 jellemzője közül 11-ben a pazopanib felülmúlta a sunitinibet. Emellett a pazopanibot szedő betegek ritkábban telefonáltak ellátójuknak és kevesebbszer jelentkeztek a sürgősségi ellátáson – a kutatók szerint ez jelentős különbség, mivel befolyásolhatja a költség-haszon összehasonlításokat.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.