hirdetés

A progeszteron nem előzi meg a vetélést

Az ismételt vetélésen átesett nők terhesség alatti progeszteronkezelése nem befolyásolta az élveszületések arányát sem a nemkívánatos újszülöttkori kimeneteleket a placebóhoz képest.

hirdetés

Egy kezelési szándék szerinti kis eteszámú, randomizált, kontrollált vizsgálat során Arri Coormarasamy, MB (Birminghami Egyetem, Egyesült Királyság) és munkatársai nem találtak statisztikailag szignifikáns különbséget az élveszületések arányában a progeszteronnal kezelt (65,8%) és a placebót kapó (63,3%) nők között (relatív kockázat [RR, relative risk]: 1,04; 95%-os konfidencia intervallum [CI, confidence interval:] 0,94–1,15).

Nem volt szignifikáns különbség az újszülöttek nemkívánatos kimenetelei között sem; a progeszteron csoportban 3,0% volt a veleszületett rendellenességek aránya, és a placebo csoportban 4,0% (RR: 0,75; 95% CI: 0,31–1,85) – írták a szerzők a New England Journal of Medicine hasábjain.

Hasonlóan nem szignifikáns eredményeket kaptak a két csoport összevetésekor a klinikai, a folytatódó (12. hetes) és az ektópiás terhességek arányát, a vetélések és a halvaszületések arányát, valamint az újszülöttek kimeneteleit tekintve. A gesztációs kor eloszlása is hasonló volt a csoportokban.

Coormarasamy elmondta, hogy az eredmények eltértek a korábbi kutatások alapján várttól. „Korábban számos esetben az ismétlődő vetélés kivédése érdekében adtak progeszteront, de a mostani eredmények azt mutatják, hogy a progeszteron terápia nem csökkenti az ismételt vetélések előfordulását”.

A progeszteron kezelés nemigen befolyásolta a vetélések arányát sem. A terhesség 34. hete előtt megszületett újszülöttek aránya gyakorlatilag egyforma volt a progeszteron és a placebo csoportban (3,8%, illetve 3,7%); a kis különbség messze nem volt szignifikáns (RR: 1,03; 95% CI: 0,44–2,45).

Dr. Jacques Mortiz (New York-Presbyterian/Lower Manhattan Kórház, New York City) szülész-nőgyógyász szerint, bár ebben a vizsgálatban a progeszteron nem védte ki a vetélést, ezek az eredmények nem változtatják majd meg a klinikai gyakorlatot. Úgy gondolja, hogy ismételt vetélés esetén a nők továbbra is kapni fognak progeszteront, mivel erre a problémára nincs jó gyógyszer, és az orvos mégis adni akar valamit, ami esetleg segíthet.

Dr. Ruth Lathi szülész-nőgyógyász (Stanford Egyetem) azt mondta, hogy az első trimeszterben történő vetélés leggyakoribb oka az embrió valamilyen sporadikus kromoszóma-rendellenessége, a hormonoktól nem várható, hogy ezen segítsenek és így csökkentsék a vetélések számát. Hozzátette, hogy a vizsgálat egyik gyengesége, hogy a progeszteront csak a terhesség létrejötte után kezdték alkalmazni, nem pedig azt megelőzően, a luteális fázisban. Lehet ugyanis, hogy a vizsgált nőkben már az implantációval is baj volt, amikor még nem kaptak progeszteront.

Egy másik gyengeségre maga Coormarasamy és munkatársai hívták fel a figyelmet: mivel a progeszteron csoportban minden nő napi 2x400 mg progeszteront kapott vaginálisan, az eredmények nem általánosíthatók olyan betegekre, akik más dózisban vagy másféle módon kapták a gyógyszert. Megemlítette azt is, hogy a progeszteron hatására nem nőtt a veleszületett rendellenességek aránya, bár a vizsgálat ereje túlságosan kicsi volt ennek elemzéséhez.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.