hirdetés

A psoriasis immunszuppresszív kezelése csökkenti az artériás plakkokat

Psoriasisban immunszppresszív szerek adásával javítható az erek állapota, melynek azért van különös jelentősége, mivel a betegséget kísérő gyulladás kardiovaszkuláris kockázatot is hordoz magában.

hirdetés

A psoriasis krónikus bőrgyógyászati kórállapot, az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, amely a becslések szerint 125 millió embert érint szerte a világon.

Korábban már kiderült, hogy psoriasisban fokozott a szívbetegségek kockázata, a két betegség közötti kapcsolat mikéntje azonban még nem tisztázott. A psoriasisos betegek körében magasabb a kardiovaszkuláris kórképek incidenciája, mint psoriasisban nem szenvedő populációban. Ennek oka részben az, hogy a psoriasisban jelen lévő gyulladás fokozza az érkárosodás rizikóját.

Egy most megjelent kutatás újabb adatokkal szolgált a gyulladás, az immunitás és a szívbetegség közötti korrelációkról psoriasis kapcsán.

Dr. Nehal N. Mehta és munkatársai azt vizsgálták, hogy a psoriasisban alkalmazott immunterápia miként befolyásolja a szív artériás betegségeinek előfordulását. A biológiai szerek adásával végzett vizsgálatukról a Cardiovascular Research című lapban számolt be.

Mehta munkacsoportja a National Institutes of Health Psoriasis Atherosclerosis Cardiometabolic Initiative elnevezésű prospektív, obszervációs vizsgálat 290 résztvevőjének adatait elemezte, akiket 2013. január 1. és 2018. október 31. között követtek nyomon.

A 390 vizsgálatba vont psoriasisos beteg közül 121 beteg közepesen súlyos vagy súlyos fokú bőrelváltozásai miatt biológiai szerek adásában részesült. Dr. Mehta kollégái e betegeket klinikailag is követték egy éven keresztül és a kapott adatokat a biológiai terápiában nem részesült betegek adataival hasonlították össze.

Összességében azt találták, hogy a biológiai szerekkel kezelt betegeknél a coronaria-plakkok száma 8 százalékkal csökkent, melynek azért van jelentősége, mert e plakkok száma és súlyossága összefüggést mutat a szívinfarktus és stroke előfordulásával.

„Ki kell emelni, hogy a corronaria-plakkok szubkomponensei már egy év elteltével változásokat mutattak – magyarázza a vizsgálat vezetője. – Ezen belül változott a nekrotikus belső mag és a nem meszes komponensek is, melyek a leginkább meghatározóak a szívinfarktus előfordulásában.”

A szerzők a különbségek magyarázataként felvetik, "Elképzelhető, hogy a tapasztalt változások a kezelés gyulladáscsökkentő hatásásra vezethetők vissza. Anélkül, hogy változás állt volna be más kardiovaszkuláris kockázati tényezők tekintetében, vagy új koleszterincsökkentő szerrel egészítettük volna ki a kezelést, a lágy plakkok javulást mutattak. A bőrelváltozások súlyosságán kívül semmilyen egyéb tényező változása nem köthető ehhez a javuláshoz”.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a gyulladásnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is jelentősége van. „Klasszikus formájában a szívinfarktust az alábbi öt tényező valamelyike okozza: cukorbetegség, magas vérnyomás, hypercholesterinaemia, pozitív családi kórelőzmény és dohányzás – állítják a szerzők – Vizsgálatunk bizonyítékkal szolgált arra nézve, hogy van egy hatodik faktor is, nevezetesen a gyulladás, melynek kritikus jelentősége van mind az atheroscelosis kialakulásában, mind annak szívinfarktusba való progressziójában.”

A szerzők azonban kiemelik, hogy további kutatásokra van szükség, mivel jelen vizsgálatuk obszervációs jellegű volt, így ok-okozati összefüggések megfogalmazására nem alkalmas. A következő lépésben randomizált, kontrollos vizsgálatokat kell végezni.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.