hirdetés

A stressz miatt tovább tart a betegség

A keresőképtelenség időtartamát nem csak a primer diagnózis határozza meg. A testi tünetekhez társuló pszichikai társbetegségek lassíthatják a gyógyulást. 

hirdetés

Antonius Schneider és munkatársai azt vizsgálták, hogy a pszichikai tünetek és a keresőképtelenség hossza között abban az esetben is van-e összefüggés, ha a betegek pusztán fizikai panaszokkal – például hátfájással – keresik fel orvosukat.

A tanulmányban 14 németországi háziorvosi praxis 225 betegét (122 nő) vizsgálták, akiket keresőképtelen állományba vettek. Az átlagéletkor 39,5 év. A munkaképtelenség időtartama a diagnózistól függően változott. Legtöbb esetben légúti és mozgásszervi betegségek álltak a háttérben. Legtovább azok estek ki a munkából, akiknél bőrbetegséget vagy mentális betegséget diagnosztizáltak (leghosszabb időtartam 58 nap). A résztvevőkkel olyan kérdőívet töltettek ki, amely tartalmazta a Maslach-féle kiégést mérő kérdőív (Maslach Burnout Inventory, MBI-General Survey) kérdéseit, és a „Betegek Egészségi Állapota" kérdőív (Patient Health Questionnaire, PHQ) depresszió, szomatizáció és szorongásos zavar modulját. Ezen kívül a betegek nemét, életkorát, családi állapotát és iskolai végzettségét is dokumentálták.

A kérdőívek kiértékelése azt mutatta, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűeknél (kevesebb, mint 10 iskolaév) a betegszabadság a primer diagnózistól függetlenül hosszabb keresőképtelenséggel járt. Ugyancsak összefüggés mutatkozott a munkaképtelenség időtartama és az emocionális kimerültség, deperszonalizáció, depresszió, szorongás és szomatizáció között. Abban az esetben, ha kizárták azokat, akiknél a keresőképtelenség pszichés és pszichiátriai diagnózison alapult, a keresőképtelenség időtartama korrelált az érzelmi kimerültséggel, a szomatizációval, valamint a depresszióval. A betegek neme és családi állapota ebben nem játszott szerepet.

Az életkor és az iskolai végzettség is összefüggést mutatott a keresőképtelenség hosszával. Az életkor egy-egy éves emelkedése a keresőképtelenség hosszát 1,7 százalékkal növelte. Ezzel ellentétben magas iskolai végzettség esetén a munkából kiesés időtartama akár 40 százalékkal is alacsonyabb volt. Ami a pszichés megterhelést illeti, elsősorban a szorongásos tünetek hozhatóak összefüggésbe a keresőképtelenség hosszával.

Gyakran nehéz azonosítani a pszichikai társbetegségeket azoknál a betegeknél, akiknél csupán testi tünetek mutatkoznak. Ugyanakkor a rossz közérzet és a betegség-érzet sokszor pszichikai eredetű. A szerzők szerint a szorongás és érzelmi kimerültség munkaképességet befolyásoló hatását korábban alábecsülték. Javasolják, hogy a továbbiakban a háziorvosi konzultáció során nagyobb hangsúlyt fektessenek a pszichikai társbetegségekre a megfelelő diagnózis és az optimális terápia biztosítása érdekében.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.