hirdetés

A tanulási nehézségek kivizsgálása, kezelése és megelőzése a gyermekgyógyászati alapellátásban

FŐ SZEMPONTOK
1. Az iskolai kudarc a gyermek egész életére hatást gyakorol, kiváltó okától függetlenül káros hatással van az egészségre.
2. E tekintetben különösképpen veszélyeztetettek a fiúk, a kisebbségi népcsoportok tagjai, illetve a rossz anyagi körülmények között vagy csonka családban élők.
3. A pszichológiai vizsgálat döntő jelentőségű, de még lényegesebb, hogy ezzel előkészítjük az egyénre szabott oktatási terv kidolgozását, amit a gyermek erősségeinek és gyenge pontjainak ismeretében állíthatunk össze.
4. A gyermekgyógyászati alapellátásban dolgozóknak kapcsolatot kell tartaniuk az iskolai pedagógusokkal, együtt kell működniük az iskolai problémák feltárásában és megoldásában, és csak a különleges eseteket helyes szakemberekhez irányítaniuk.
5. Az iskola-előkészítő programok nem csupán a tanulás megismertetésével javítják a gyermekek iskolaérettségét, hanem azzal is, hogy hozzászoktatják őket az iskola által támasztott szociális igényekhez.

Bevezetés

Az iskolai kudarc a gyermek egész életére hatást gyakorol. A gyermek rossz iskolai eredményeit számtalan tényező magyarázhatja. A tanulmányi eredményt gyakran rontják szociális, magatartásbeli vagy érzelmi zavarok és betegségek is. Az évet ismétlő gyermekek 20%-ánál igazolható valamilyen egészségkárosodás.
Az iskolai kudarc – függetlenül kiváltó okától – káros hatással van az egészségre. A bukott gyermekek kamaszkorban nagyobb valószínűséggel követnek egészségkárosító magatartásmintákat, és közülük többen végleg kiesnek az iskolából. A középiskolát el nem végzett felnőttek állás- és jövedelmi lehetőségei korlátozottak, e társadalmi csoportban gyakoribb az egészségkárosító magatartás és a betegségek, illetve a fiatalkori halálozás. A felismerés és kezelés átfogó megközelítésével javíthatók a kilátások, és ebben alapvető jelentőségű az alapellátásban dolgozók szerepe. A kudarc okainak felismerésével komolyan befolyásolhatják az eredményt a klinikusok, akik – tanácsaikkal módosíthatják a gyermek lefelé tartó pályáját – ezzel megelőzhetik a későbbi egészségkárosodást. A gyermekgyógyászoknak ismerniük kell a bukdácsoló gyermekek kockázatot jelentő magatartásmódjait, és szükség esetén nem halogathatják a beavatkozást sem. Az iskolai érettség vizsgálatát és a bukás megelőzésére tett erőfeszítéseket a rutin orvosi vizsgálatok közé kell sorolni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert S. Byrd MD, MPH
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.