hirdetés

A teázás csökkenti a kalciumlerakódást a koszorúerekben

Az Egyesült Államokban a MESA vizsgálat multietnikusan foglalkozik a kardiovaszkuláris betegségek gyakoriságával, kockázati tényezőivel. Most közölt eredményei szerint a mérsékelt teafogyasztás csökkenti a kalcium lerakódását a koszorúerekben.

hirdetés

A kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatban már eddig is sokszor vizsgálták, hogy a tea, illetve a kávé milyen szerepet játszik a kórtörténetben: van-e pozitív vagy negatív hatásuk a kórfolyamatra. Most ismét jelentős tanulmány jelent meg erről a kérdésről, P. Elliott Miller és munkatársai dolgozatát a The American Journal of Medicine közölte.

Az Egyesült Államokban 2000-ben indult el a MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) vizsgálat, melynek fontos jellegzetessége, hogy az USA multietnikai összetétele alapján vizsgálja a szív- és érbetegségek kockázati tényezőinek szerepét. A MESA vizsgálatban 6508, a megfigyelés kezdetén panaszmentes és kardiovaszkuláris szempontból egészséges, 44–84 éves felnőtt vesz részt. A nők aránya 52,9%. A vizsgálati alanyok 38%-a fehérbőrű, 28%-a afroamerikai, 22%-a spanyolajkú, 12%-a pedig ázsiai, főleg kínai.

A MESA vizsgálat résztvevőit 9–12 hónaponként kontrollálják, és részletes életmódi, táplálkozási adatokat is rögzítenek. A vizsgálati személyekkel foglalkozó hat egyetemi központ kutatói leírták, hogy a tea fekete vagy zöld tea volt-e, illetve hogy a teát, kávét a résztvevők naponta hányszor fogyasztották.

A vizsgálati alanyoknak több mint a fele (57,6%-a) soha nem ivott teát, 29,5%-uk legfeljebb napi egy csészével fogyasztott, 12,9%-uk naponta egynél többet ivott. Kávét a résztvevők 25%-a soha nem fogyasztott, 24%-uk legfeljebb napi egy csészével ivott, 50,9%-uk minden nap többször is kávézott.

A megfigyelt személyek 49,9%-ának koszorúereiben kalcium nem volt kimutatható, 26,5%-ban mérsékelt volt a kalciumlerakódás, 23,6%-ban pedig jelentős. A 11,1 éves megfigyelési idő során 10,8 kardiovaszkuláris esemény jutott 1000 személyévre, ebből a súlyos kórképek aránya 7,5/1000 személyévnek bizonyult. Azok, akik naponta legalább egy csésze teát megittak, a teát egyáltalán nem fogyasztókhoz képest szignifikánsan ritkábban szenvedtek el a vizsgálat ideje alatt valamilyen kardiovaszkuláris eseményt (relatív kockázat: 0,64). A teakedvelők koszorúereiben a kalciumszint progressziója is jelentősen csökkent a teára nézve absztinens csoporthoz képest (relatív kockázat: 0,73).

A kávét rendszeresen fogyasztók a nem kávézókhoz képest statisztikailag nem értékelhető mértékben bizonyultak szerencsésebbnek, és koszorúereik kalciumszintje sem alakult kedvezőbben (relatív kockázat: 0,97). Az utóbbi folyamatot a tanulmány szerzői sem állítják egyértelműen bizonyító erejűnek a koszorúér-betegséget illetően, de a magas kalciumszint a kórkép gyors előrehaladását valószínűsíti.

A teaivás kávézáshoz viszonyított kedvezőbb hatásával kapcsolatban a kutatók feltételezése az, hogy a tea előnye a benne található antioxidáns flavonoidoknak tulajdonítható. Azt is hangsúlyozzák, hogy ez csupán megfigyeléses vizsgálat, és ennek alapján nem állítható, hogy a szenvedélyes teázók életvitele egészségesebb, mint a kávét kedvelőké.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.