hirdetés

Aki teázik, tovább él?

Több mint 130 000 francia felnőtt hétéves megfigyelése azt mutatta, hogy a sokat teázók nem kardiovaszkuláris mortalitása szignifikánsan alacsonyabb. A szív- és érbetegségek okozta halálozás is kisebb volt teázás mellett, de ez a különbség statisztikailag nem bizonyult jelentősnek.

hirdetés

A European Society of Cardiologists előző kongresszusán Nicolas Danchin professzor, a párizsi Hôpital Européen Georges Pompidou kardiológiai osztályának vezetője nagy figyelmet keltő referátumot tartott a krónikus tea- és kávéivás, valamint a kardiovaszkuláris mortalitás összefüggéséről.

Mivel az előadást nem hallhatta a hatalmas kongresszus minden résztvevője, a European Heart Journal szerkesztősége most megújított formában, szerkesztőségi közleményben publikálta ezt a fontos tudományos anyagot. A bevezetőben Danchin professzor azt írja: „Ha választaniuk kellene, hogy kávét vagy teát igyanak, valószínűleg jobban járnak a teával. A kávé és a tea alapvető része a mai életnek. A kardiovaszkuláris egészségre vonatkozó hatásukat már vizsgálták a múltban, de változó eredménnyel. Mi megnéztük a tea és a kávé hatását a szív-ér rendszeri mortalitásra és a nem kardiovaszkuláris halálozásra egy nagy francia populációban, amely ilyen szempontból kis kockázatúnak számított.”

A Paris IPC Preventive Medicine Center 2001 és 2008 között 131 401 felnőttet tartott megfigyelés alatt 3,5 évig. A résztvevők 18–95 évesek voltak. Ebben az időszakban 95 kardiovaszkuláris halálesetet észleltek, a nem szív-ér rendszeri halálesetek száma 632 volt. A tea- és kávéfogyasztásról részletes kérdőívet vezettek, és a résztvevőket három osztályba sorolták: (1) nem fogyaszt teát/kávét; (2) 1–4 csészével iszik naponta; (3) 4 csészénél többet iszik naponta.

A kávéivóknak több kockázati tényezőjük volt, mint a nem kávézóknak, főleg a dohányzás. A kávét nem ivók 17%-a, a napi 1–4 kávét fogyasztók 31%-a és a négynél több kávét ivók 57%-a dohányzott. A nem kávézók 45%-a sokat mozgott, a sok kávét ivóknak csak 41%-a, a résztvevők nagy száma miatt ez a különbség statisztikailag igen szignifikáns.

A teázásra vonatkozó kockázatitényező-profil fordítottnak bizonyult: a teakedvelőké kedvezőbb volt, mint a teát nem ivóké. A nem teázók egyharmada (34%) dohányzott, az 1–4 csésze teát fogyasztók, illetve a napi négynél több csésze teát ivók között 24%, illetve 29% volt a cigarettázók aránya. A fizikai aktivitás nőtt a teázás gyakoriságával: a kevesebbet teázók 43%-a, a négynél több teát fogyasztók 46%-a volt sokat mozgó. A sokat teázók szisztolés vérnyomása az életkor beszámításával is alacsonyabb volt 4-5 Hgmm-rel, diasztolés vérnyomásuk pedig 3 Hgmm-rel, mint a nem teázóké. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak főleg kávéztak, a nők inkább teát ittak.

A sok kávét ivó férfiak szív-ér rendszeri halálozása nagyobb volt, mint a nem kávézóké, de ez a különbség nem volt szignifikáns. A nem kardiovaszkuláris mortalitást a kávézás szignifikánsan növelte, de a nagyobb kockázat eltűnt, ha a dohányzást is beszámították. A teázás viszont jelentősen, 24%-kal csökkentette a nem kardiovaszkuláris mortalitást azokhoz képest, akik nem teáztak.

Danchin professzor kiemelte, hogy a tea kedvező hatása a kardiovaszkuláris mortalitásra csaknem szignifikánsnak bizonyult. Ha az elemzést 2011-re is kiterjesztették, a szív-ér rendszeri halálozás éppen szignifikánsan csökkent. Érdekes, hogy a nem kardiovaszkuláris mortalitás mérséklődése a tea esetében főleg a korábban dohányzóknak vagy jelenleg is cigarettázóknak köszönhető, míg a tea nem befolyásolta a nemdohányzók statisztikáját.

„A tea antioxidánsokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a túlélés növeléséhez – foglalta össze a szerző. – Úgy vélem, ha megkérdezik a betegek, mit igyanak, viszonylag nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk, hogy inkább teát, mint kávét, sőt azt is, hogy inkább teát, mint egyiket sem.” Mindamellett a professzor elismeri: nem lehet még biztosan tudni, hogy a tea egészségvédő hatását vagy inkább a teakedvelők egészségtudatosabb életmódját tükrözik-e az adatok.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.