hirdetés

A terápiahűtlenség sokba kerül

A legfrissebb számítások szerint a nemzetközi gyógyszeripar évente több mint 500 milliárd dollárt veszít a terápiahűség hiánya miatt – azaz jóval többet a 2004-ben becsült összegnél.

hirdetés

Megfelelő hatása csak annak a gyógyszernek van, amit bevesznek, lehetőleg akkor és úgy, ahogy és amikor a kezelőorvos javasolta. A terápiahűség az egészségügi ellátás fontos eleme, és világszerte sok tapasztalat jelzi, hogy a gyógyításnak ezzel a tényezőjével sok a gond. Ha a patikaszer a beteg birtokában van, a tabletta, kapszula vagy más készítmény ajánlott alkalmazásának elmulasztása a gyógyulás késését, szövődmények megjelenését okozhatja. Ez sem csak a beteget veszélyezteti, hanem az egész társadalmat: a biztosítás költségeit növeli, és így ennek következményeit valamennyien fizetjük.

Az amerikai gyógyszeripar szakértői most annak próbáltak utánajárni, hogy milyen kárt okoz a gyógyszeriparnak a betegek terápiahűségének hiánya. Végzetes esetben ez halálhoz is vezethet, de mindenképp rontja a beteg teljesítményét és életének minőségét is. Mindebben az a tragikus, hogy figyelemmel megelőzhető.

Már korábban, 2009-ben a New England Healthcare Institute úgy becsülte, hogy az USA egészségügyi ellátása évente 290 milliárd dollárral kerül többe a gyógyszerszedés elhanyagolása miatt. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egészségbiztosításra egyetlen ország sem költ annyit, mint az Egyesült Államok.

A Capgemini Consulting most hozta nyilvánosságra vizsgálatát, mellyel a terápiahűtlenség árát a gyógyszeripar vesztesége szempontjából igyekezett fölmérni. Érthető módon ez döntően a krónikus betegségek miatt kezeltek pontatlan gyógyszerszedéséből ered. E betegségcsoport következtében az amerikai gyógyszeripar évente 188 milliárd dollárt veszít. A nemzetközi gyógyszeripar vesztesége számításaik szerint 564 milliárd dollár. Ez a mostani adat jelentősen nagyobb, mint a gyakran idézett, 2004-ból származó becslés.

A gyógyszerbevétel vesztesége 59%-a a teljes gyógyszeripari haszonnak, ami 2011-ben az USA esetében 320 milliárd dollár, az egész világra vonatkozólag 956 milliárd dollár volt. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a terápiahűség 10%-os növelése a bevétel arányának nagyobb javulását eredményezné.

Ez a változás szinte minden krónikus betegségnél érvényesülne, s nem csak a cukorbetegség, a hipertónia és a koleszterincsökkentés gyógyszereire vonatkozólag. Minden súlyos beteget érintene: a HIV-fertőzötteket, az onkológiai betegeket, az átültetett szervvel élőket, a glaukómások csoportját egyaránt. A kutatók számításai szerint csak a cukorbetegség gyógyszereinek piacán a veszteség az Egyesült Államokban évente 11,4 milliárd dollár.

Jelentésében a Thomas Forissier és Katrina Firlik vezette munkacsoport azt is föltüntette, hogy az irodalom adatai szerint az egyes gyógyszercsoportok esetében a terápiahűség milyen mértékűnek becsülhető. Az onkológiai szerek csoportjában a betegek általában 90% körüli arányban ragaszkodtak a gyógyszerek pontos szedéséhez, és a diabétesz gyógyszereivel is hasonló a helyzet, a szív- és érbetegségekben alkalmazott szereknél ez 60–70%, és bizonyos antidepresszívumoknál a terápiahűség csupán 30–40% körül lehet.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.