hirdetés

A terméketlenség hormonkezelése és az emlőrák kockázat

Számos vizsgálat igazolta a fertilitást elősegítő gyógyszeres kezelések és a petefészekrák kialakulásának kapcsolatát, de az emlőrák kockázatának emelkedését az alább ismertetett nagy esetszámú elemzés sem igazolta. 

hirdetés

Kiterjedt vizsgálatok állnak rendelkezésre a fertilitást elősegítő gyógyszeres kezelések és a petefészekrák emelkedett gyakorisága közötti összefüggések igazolására, de kevesebb figyelmet fordítanak a kutatók az említett kezelések és az emlőrák-kockázatának kapcsolatára. Holott minden ovárium-stimuláló kezelés emeli az ösztradiol-szintet, mégis eltérő eredményekkel zárultak a nagyobb epidemiológiai vizsgálatok: egyesek szerint emelkedett az emlőrák kockázata, mások szerint csökkent, megint mások szerint egyáltalán nem volt kimutatható oki összefüggés.

Az eltérő eredményeknek számos oka lehet, pl. a vizsgálatok nem megfelelő statisztikai ereje, az ovulációs-stimuláló gyógyszeres kezelések pontatlan felmérése – különösen olyan „case-control” esetekben, ahol a beteg saját maga számolt be régebben kapott gyógyszereiről. De az alkalmazott gyógyszerek sem azonosak, például a clomifen alkalmazásakor (ami az évtizedek óta sikeres szelektív ösztrogén receptor modulátor emlőrákellenes szerrel, a tamoxifennel csaknem azonos molekula) az emlőrákok kockázatának csökkenése volt – érthetően - észlelhető. A szerzők az előző, 2004-ben megjelent közleményükben 18,8 év átlagos megfigyelés után nem észleltek lényeges összefüggést a kezelések és az emlőrák-kockázat között sem a clomifen, sem a gonadotropin kezelés után – bár a betegek fiatal kora (tehát a viszonylag rövid megfigyelési idő), és a viszonylag kevés emlőrák (n = 292) miatt a következtetés nem volt egyértelműen értékelhető.

Az USA-ban 5 nagy endokrin/reprodukciós klinika (Boston, Chicago, Detroit, Palo Alto, New York) 1965 és 1988 között kezelt betegei közül 12 193 adatai álltak még rendelkezésre 2010-ben, tehát most már kellően hosszú követési idővel (az eddig megjelent közlemények közül a legnagyobb betegszámmal és a leghosszabb követési idővel). Primer és szekunder infertiliás egyaránt szerepelt a betegek kórtörténetében, akiket a menarche ideje, a szülések száma, az anyai vagy testvéri emlőrák anamnézise, a testtömeg index, az infertilitás oka (endometriosis, anovulációs ciklusok, tuba adhézió, medencei adhéziók, cervix problémák, stb.), a kapott gyógyszerek, és egyéb tényezők szerint csoportosították és  leginkább a daganatos betegségekre vonatkozó rövid kérdőívek kitöltésére is megkérték őket. Végül a betegek 81,1%-ának (9 892 beteg) adatait tudták értékelni. A betegek clomifent vagy gonadotropint kaptak, de többnyire kombinációs kezelésben részesültek. A 30 évnyi átlagos megfigyelési idő alatt (!) összesen 749 igazolható emlőrákos betegség keletkezett, a betegek átlagos életkora a daganat keletkezésének idejében átlagosan 52,7 év volt.

Az ovárium-stimuláló kezelést kapott betegek közül a clomifen kezelést kapott betegek több mintegy egyharmadánál (38,1%-ánál) az emlőrák kockázat nem (HR = 1,05), míg a 12 ciklust vagy annál is hosszabb clomifen kezelés esetén némileg emelkedett a kockázat (HR = 1,37) a clomifent nem szedő betegekéhez képest. Szintén kissé magasabb volt az emlőrák-kockázat azoknál a betegeknél, akik az első clomifen kezelést csak 35 éves koruk után kapták (HR = 1,31). Ha az emlőrák egyéb kockázati faktorait is figyelembe vesszük, akkor a többszörös clomifen ciklusokat kapó betegeknél a kockázati arány akár 1,69-et is elérhet. Ma már az előző évtizedek gyakorlatával ellentétesen nem alkalmaznak 3-6 ciklusnál több clomifen kezelést, és az adagot is 100 mg-ban limitálják. A gonadotropinnal kezelt betegek mindössze 9,6%-ánál lehetett látni szignifikáns összefüggést a gonadotropin használat és az invazív emlőrák között a soha teherbe nem eső betegekkel való összehasonlításban (HR = 1,98). A gonadotropint egyébként rendszerint clomifennel együttesen adták az infertilis nőbetegeknek – az amerikai National Cancer Institute által vezetett jelenlegi vizsgálatban a gonadotropinok ma széleskörűen in vitro fertilizációs használatát még nem értékelték.

A fenti eredmények szerint az infertilis, és emiatt többszörös fertilitási kezelést kapott asszonyok kissé megnövekedett emlőrákos kockázata inkább a folytatólagos terméketlenség következménye, mint a terméketlenség esetén használt gyógyszereké, de továbbra is szigorúan követni kell az ilyen gyógyszeres kezeléseken átesett asszonyokat – állapította meg közleménye értékelésekor Louise A. Brinton, PhD, MPH, a National Cancer Institute (Bethesda, Maryland) hormonális és epidemiológiai részlegének vezetője. A gonadotropinok és az emlőrák-kockázat között nem volt összefüggés, a clomifen esetén pedig csak a betegek kis csoportjánál emelkedett az emlőrák kockázata – többnyire olyanoknál, akik a ma használt dózisokat jóval meghaladó mértékű clomifen stimuláción estek át. Bár egyes régebbi megfigyelések szerint az infertilitásban alkalmazott gyógyszerek a nők egyes alcsoportjaiban (pl. az emlőrákos családok tagjaiban) különleges hatással rendelkeznek, a fenti nagy anyagban a gyógyszerek és a családi anamnézis között nem láttak összefüggést.

 

Írásunk a következő közlemény alapján készült:

Brinton LA, Scoccia B, Moghissi KS et al. Long-term relationship of ovulation-stimulating drugs to breast cancer risk. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2014;23(4):584-593.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.