hirdetés

A trastuzumab-kezeléssel összefüggő kardiális mellékhatások hosszabb távú felmérése a Herceptin Adjuvant (HERA) vizsgálatban

Célkitűzés
A Herceptin Adjuvant (HERA) vizsgálatban olyan korai emlőrákos betegeknél mértük fel a kardiális mellékhatások előfordulási gyakoriságát, akiket a (neo)adjuváns kemoterápia befejezése után egy éven át trastuzumabbal kezeltek.

Betegek és módszerek
A HERA vizsgálat három csoportból álló, véletlen besorolásos vizsgálat volt, amelyben humán epidermális növekedésifaktor-receptor-2- (HER2, human epidermal growth factorreceptor-2) pozitív, egy vagy két éven át trastuzumabbal kezelt vagy csak megfigyelt korai emlőrákos nőket hasonlítottunk össze. A beválasztásra alkalmas betegek bal kamrai ejekciós frakciója normális (LVEF [left verticular ejection fraction] > 55%) volt a sugárterápiával együtt vagy önállóan adott (neo)adjuváns kemoterápia befejezése után. A vizsgálat során monitoroztuk a betegek szívműködését. A jelen elemzésbe a véletlenszerű besorolásban egy éven át trastuzumabbal kezelt vagy csak megfigyelt betegeket vontuk be.

Eredmények
A véletlenszerű besorolás alapján 1698 beteg került a csak megfigyeltek csoportjába, 1703 beteg pedig az egy éven át trastuzumabbal kezeltek csoportjába. A betegek 94,1%-a anthracyclineket kapott. A trastuzumab-kezelést ritkán kellett megszakítani a kardiális mellékhatások miatt (5,1%). Átlagosan 3,6 éves követés után is csekély maradt a kardiális végpontok gyakorisága, habár a trastuzumabbal kezelt csoportban meghaladta a csak megfigyelt csoportban észlelt szintet (súlyos szívelégtelenség [CHF, cardiac heart failure], 0,8% vs. 0,0%; LVEF igazolt szignifikáns csökkenése, 3,6% vs. 0,6%). A trastuzumab-csoportban a kardiális végpontot elérő 73 beteg közül 59 beteg állapota akutan javult. A tanácsadó testület (CAB, cardiac advisory board) értékelése szerint az 59 beteg közül 52 esetében a kardiális végpont kimenetele kedvező volt.

Következtetés
A kardiális végpontok gyakorisága hosszabb távú követés után is csekély marad. A bármilyen típusú kardiális végpontok kumulatív incidenciája a tervezett egyéves kezelési időszak alatt emelkedik, de azután viszonylag állandó marad.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Marion Procter, Thomas M. Suter, Evandro de Azambuja, Urania Dafni, Veerle van Dooren, Susanne Muehlbauer, Miguel Angel Climent, Ernst Rechberger, Walter Tsang-Wu Liu, Mazakasu Toi, R. Charles Coombes, David Dodwell, Olivia Pagani, Jorge Madrid, Marcia Ha
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.