hirdetés

A túl sok ülés meszesíti a koronáriákat

A túl sok ülés növeli a koronáriák elmeszesedésének kockázatát, akkor is, ha emellett rendszeresen edzünk. Jó hír viszont, hogy az üléssel töltött idő csökkentésével javíthatunk szív- és érrendszerünk állapotán. 

hirdetés

Egy középkorú, kardiovaszkuláris betegségben nem szenvedőkkel végzett vizsgálatban azt találták, hogy minden üléssel töltött plusz óra 14%-kal növelte a CAC (koronária kalcium) pontszámot, függetlenül a hagyományos kockázati tényezőktől, köztük a fizikai aktivitástól is.

Dr. Jacquelyn Kulinski (Medical College of Wisconsin, Milwaukee) ezt így kommentálta: „Vizsgálatunk alátámasztja azt az egyre több bizonyítékot, amelyek szerint a túl sok ülés egészségügyi következményei nem ugyanazok, mint a túl kevés testgyakorlásé; eredményünk szerint az inaktív életmód részben a jelentősebb szubklinikus ateroszklerózis révén növelheti a kardiovaszkuláris kockázatot.” Hangsúlyozta, hogy két különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezőnek kell tekinteni a testgyakorlás hiányát és a túl sok ülést. A vizsgálatot az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) 2015-ös tudományos ülésén ismertették.

A kutatók a Dallas Heart Study 2031, 20–76 éves (átlagos életkor: 50 év) résztvevőjének adatait elemezték. A személyek 62%-a nő, és 50%-a afroamerikai volt. A CAC mértékét komputertomográfiával határozták meg; a 10 fölötti CAC pontszám pozitívnak minősült, a 10 alatti negatívnak. Emellett a személyek legalább 4 napon át egy akcelerométert tartalmazó órát viseltek, amely mérte a test mozgásait, és ennek adatai alapján inaktívnak, enyhe aktivitásúnak (testgyakorlás nélkülinek), illetve mérsékelt vagy intenzív fizikai aktivitásúnak minősítették a személyeket.

A résztvevők átlagosan naponta átlagosan 5,1 órán át voltak inaktívak (tartomány: 1,1–11,6 óra). Az idősebbek, a nagyobb testtömegindexűek (BMI), a diabéteszesek és a magas vérnyomásúak nagyobb valószínűséggel töltöttek több időt ülve.

Miután az adatokat korrigálták a BMI-re, a szisztolés vérnyomásra, a koleszterinszintre, a HDL-koleszterinszintre, a sztatinok fogyasztására, a 2-es típusú diabéteszre, a dohányzásra, a háztartás jövedelmére, a képzettségre, a családi állapotra és a mérsékelt-intenzív fizikai aktivitásra nézve, minden inaktivitással töltött óra 10%-kal növelte a CAC valószínűségét (korrigált esélyhányados: 1,10, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,01–1,21, p=0,035).

Mint dr. Kulinski elmondta, a résztvevők átlagosan csupán napi 6 percet töltöttek testgyakorlással, de más, például maratoni futók részvételével folytatott vizsgálatokban a testgyakorlás mértéke szintén nem függött össze a CAC-cal.

„Számomra ez azt valószínűsíti, hogy a testgyakorlás szívvédő hatása más mechanizmus révén érvényesül, mint a fizikai aktivitásé.” „A valószínűsített mechanizmusok közé tartoznak a gyulladásellenes folyamatok, a koronáriák átmérőjének növelése, a kollaterális keringés javítása, a plakkok stabilitásának fokozása, és persze a kardiális kockázati tényezők csökkentése.”

A vizsgálat pozitív oldala az, hogy kiderült, jelentősen előnyös hatású lehet a kardiovaszkuláris állapotra már az is, ha a napi ülés mennyiségét 1–2 órával csökkentik. Ez nem azt jelenti, hogy a testgyakorlás ne lenne fontos, és ne csökkentené a kardiovaszkuláris kockázatot, csupán arról van szó, hogy ezt nem a koronáriák elmeszesedésének befolyásolása révén teszi.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.