hirdetés

A túlzott tévézés rontja az idősek memóriáját

Csökkenteniük kell a televízió előtt töltött órák számát azoknak az időskorúaknak, akik meg akarják előzni a memóriaromlást. Egy most nyilvánosságra hozott széles körű vizsgálat szerint a napi 3,5 óránál többet tévéző idősek verbális memóriája gyorsabban hanyatlik.

hirdetés

A University College London kutatói az English Longitudinal Study of Ageing (ELSA) 3662, 50 év feletti résztvevőinek adatait elemezték. Az ELSA résztvevői 2008−2009-ben, majd 2014−2015-ben kérdőívet töltöttek ki, amely a tévénézési időre is rákérdeztek. A teszt kitöltetésével egyidejűleg a szerzők megfelelő módszerekkel felmérték a verbális memóriát és fluenciát is.

Az adatok azt jelezték, hogy a napi 3,5 óránál többet tévézők szavakkal és nyelvvel kapcsolatos memóriája 6 év alatt 8-10%-kal csökkent, míg azoknál, akik ennél kevesebb időt töltenek a televízió előtt, a hanyatlás mértéke mindössze 4−5%. A szemantikus fluencia tekintetében nem igazoltak ilyen korrelációt.

A verbális memória vizsgálatához arra kérték a résztvevőket, hogy adott időn belül jegyezzenek meg és idézzenek fel egy szólistát, míg a szemantikus fluencia vizsgálata során egy adott kategórián (pl. bizonyos állatcsoporton) belül adott alatt belül soroljanak fel annyi példát, amennyit csak tudnak.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy számos vizsgálat foglalkozott már a tévénézés és a kognitív képességek összefüggéseivel, ezek azonban többnyire gyermekek bevonásával zajlottak. „Ezzel szemben sokkal kevesebb figyelem irányult eddig az idős korra, noha már másfél évtizeddel ezelőtt megfogalmazódott az a hipotézis, mely szerint a túlzott tévénézés hozzájárul a demencia kialakulásához” – mondja dr. Daisy Fancourt, a közlemény egyik társszerzője.

Az összefüggés lehetséges okaként megvizsgálták, hogy a televíziónézés miben különbözik más ülő elfoglaltságoktól. „A televízió egy teljesen egyedi kulturális aktivitás, melynek során erős, gyorsan változó fragmentált szenzoros stimulusok érik a szervezetet, aki, mármint a néző viszont passzív tevékenységet végez” – ezért a szerzők a tévénézést összevetették más olyan képernyő előtt zajló, tevékenységekkel, melyek nem járnak kognitív hanyatlással. Egyes vizsgálatok például azt jelezték, hogy az ugyancsak képernyő előtti üléssel járó aktív szellemi munkát igénylő tevékenységek, a netes szörfölés vagy a videójátékok nem idéznek elő kognitív hanyatlást, sőt éppen ellenkezőleg, segíthetnek megőrizni például a problémamegoldáshoz szükséges kognitív képességeket.

A szerzők feltételezése szerint a tévénézés az úgynevezett „kognitív stressz” révén befolyásolja a verbális memóriát. Továbbá minél több időt tölt az idős személy a televízió előtt, annál kevesebb ideje jut „kognitív szempontból előnyös aktivitásokra”, például olvasásra, társasjátékozásra vagy egyéb kultúrprogramokra. A tévénézés tehát nem feltétlenül közvetlenül fejti ki negatív hatásait, hanem azáltal, hogy elveszi azoktól a tevékenységektől az időt, amelyek akár ülő életmód és fizikai inaktivitás mellett is alkalmasak lennének a kognitív képességek  megőrzésére.

A szerzők kiemelik: megállapításaik nem azt jelentik, hogy a tévénézésnek semmilyen előnyös hatása nem lenne idős korban. Megfigyelték például, hogy azok, akik inkább színdarabokat néznek dokumentumfilmek helyett, jobban teljesítenek a mások megértéséhez szükséges képességek állapotát mérő tesztekben . Egyes vizsgálatok azt is igazolták, hogy a megfelelően megtervezett televíziós oktatóprogramokkal hatásosan átadhatók az ismeretek idős korban is. A tévé egyben menekülési útvonalat is kínál a nehéz élethelyzetekben, és sokan a relaxáció egyik formájának tekintik a tévézést.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.