hirdetés

Kicsik és digitális játékok

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága azt javasolja, hogy a 2 évesnél kisebbeknek ne adjunk digitális játékokat.

hirdetés

Az American Academy of Pediatrics (AAP) úgy véli, hogy az amerikai szülők jó része az ünnepekre legfőképp a kisgyermekek számára speciálisan kialakított interaktív digitális játékokat, mobiltelefon app-okat fog vásárolni, ezért szükségesnek látják a szülők figyelmét felhívni arra, hogy inkább valódi játékokat játszanak gyermekeikkel.

A játék alapvető a gyermek optimális fejlődéséhez, hozzájárul a kognitív, fizikális, szociális és érzelmi komfortjához, továbbá lehetővé teszi a szülő (vagy gondozó) és a gyermek között ideális kapcsolat kialakítását. A gyermekjátékok jelentősen segítik a gyermekek agyának kezdeti fejlődését, de nem egyszerű annak eldöntése, mikor milyen játékot adjunk a gyerek kezébe. Fontos, hogy a gyermek és gondozója közötti interakció az első években lehetőleg játékos legyen, mert ez segíti a nyelvi megértést, a képzeletet, a problémamegoldó készséget és a kreativitást. Későbbi életkorban a gyermekek már egyedül is játszanak. A tradícionális játékoknak sok fajtája van, pl.: a szimbolikus/vagy képzeletbeli játékok (babák, akciós figurák, autók, főzőedények), a motoros funkciókat segítő, adaptív/vagy manipulatív játékok (kockák, alakzatok, kirakós játékok, vonatok), a művészi játékok (kréták, színezők), a nyelvi/megértési játékok (kártyajátékok, játékbetűk, táblás játékok) és a nagy mozgatható játékok (nagy játékautók, triciklik, tolható-húzható játékok).

A tradicionális, valóságos játékok és könyvek segítik a meleg, verbálisan gazdag együttműködést a gyermek és a szülő között, míg a digitális játékok akadályozzák az ilyen interakciókat. Csak alig (vagy egyáltalán nem) bizonyítható, hogy a képernyő előtt eltöltött idő bármilyen haszonnal járna 2 éves, és még kisebb gyermekeknél. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága szerint 2 éves kor alatt egyáltalán nem kell a kisgyermeknek a képernyő előtt ülnie és téves az az elgondolás, hogy a kisgyermekeknek lejátszott digitális app-oknak és játékoknak nevelő hatása van.

A gyermekorvosok szerint a gyermekek szociális, érzelmi és jellembeli képességei akkor fejlődnek és erősödnek, ha a való élettel kapcsolatos dolgokat játszhat, és vásárláskor célszerű olyan játékot választani, ami bátorítja, ösztönzi a gyermek képzeletét és nem okoz túl nagy kihívást.

A 2 év körüli gyermekek lehetőleg ne töltsenek időt a televízió- és a számítógép képernyője előtt. Az 5 évnél fiatalabb gyermekek akkor játszhatnak számítógépes-, vagy videó-játékokat, ha azok témája a gyermek fejlődésének megfelel, és a játékot lehetőleg a szülővel (vagy a gondozóval) együtt játssza. A speciális igényekkel rendelkező gyermekek szülei számára természetesen más javaslatokat ad a gyermekgyógyász: bizonyos intellektuális-, vagy fizikai korlátozottság esetén a technológiai segíthet a gyermekek játékos foglalkoztatásában és fejlesztésében.

„A pszichológusok már régóta mondják, hogy nem helyes, ha a szülők lepottyantják a kisgyermeket a TV elé. Ha mindenképp tv-nézés a program, akkor nézzük vele együtt a műsort, beszéljünk vele a történetről, fogalmazzuk meg számára a gyermeki fejlődés szempontjából fontos üzeneteket” – mondta el Larry Rosen (California State University Dominguez Hills). Szerinte a digitális játékok sem értéktelenek, segíthetik a szülőket abban, hogy a gyermekben kialakulhasson a kritikai képesség a környezetével szemben. Mindazonáltal tudjuk, hogy a gyerek a legegyszerűbb otthoni tárgyakkal is képes játszani, és minden tárgyból válhat játék, ha mi szülők is segítünk gyermekünknek ebben.

 

Forrás:

1. Reuters Health Information

2. Pediatrics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.