hirdetés

A tumorgén-expresszió és a recidíva közötti kapcsolat a csak műtéttel vagy műtét mellett adjuváns fluorouracillal és leucovorinnal kezelt II/III. stádiumú vastagbélrákos betegek négy független vizsgálatában

Célkitűzés
A vizsgálatokat abból a célból végeztük, hogy meghatározzuk a tumorgének kvantitatív expressziója és a recidívakockázat közötti kapcsolatot a csak műtéttel vagy a műtét mellett fluorouracillal (FU) és leucovorinnal (LV) kezelt II. vagy III. stádiumú vastagbélrákos betegeknél, és ez alapján olyan sokgénes algoritmusokat fejlesszünk ki, amelyekkel az egyes betegeknél meghatározható a recidívakockázat és az adjuváns FU/LV kemoterápia differenciált hatékonyságának valószínűsége.

Betegek és módszerek
Kvantitatív reverz transzkripciós polimeráz láncreakcióval (RT-qPCR, quantitative reverse transcription polymerase chain reaction) vizsgáltuk a csak műtéttel kezelt (270 beteg a National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project [NSABP] C-01/C-02 vizsgálatból és 765 beteg a Cleveland Clinicből [CC]) vagy a műtét mellett FU-val és LV-vel kezelt (308 beteg az NSABP C-04 vizsgálatból és 508 beteg az NSABP C-06 vizsgálatból) II. vagy III. stádiumú vastagbélrákos betegek fixált, paraffinba ágyazott (PFE, fixed, paraffinembedded) tumorblokkjaiból kivont RNS-t. A C-01/C-02 és a C-04 vizsgálatban összesen 761 génjelöltet, a CC/C-06 vizsgálatban pedig egy 375 génből álló alcsoportot tanulmányoztunk.

Eredmények
A négy vizsgálat kombinált elemzése során 48 olyan gént azonosítottunk, amelyek szignifikáns kapcsolatban állnak a recidívakockázattal, és 66 olyan gént, amelyek szignifikáns kapcsolatban állnak az FU/LV kezelés terápiás hatékonyságával (négy közös gén volt). A recidívakockázatot jelző gének közül 7-et, az FU/LV hatékonyságát jelző gének közül 6-ot, valamint 5 referenciagént választottunk ki. Ezek alapján olyan algoritmusokat fejlesztettünk ki, amelyekkel azonosíthatók azok a betegcsoportok, ahol a recidíva, illetve az FU/LV-hatékonyság valószínűsége csekély, közepes, illetve nagy.

Következtetések
Az FPE vastagbélrák-szövetminták RT-qPCR vizsgálatát négy nagy független populáción végeztük el, és olyan sokgénes algoritmusokat fejlesztettünk ki, amelyekkel felbecsülhető a recidívakockázat és az FU/LV terápia hatékonysága. Jelenleg a Quick and Simple and Reliable (QUASAR) vizsgálatban folyik ezen algoritmusok független validálása és klinikai használhatóságuk értékelése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael J. O’Connell, Ian Lavery, Greg Yothers, Soonmyung Paik, Kim M. Clark-Langone,Margarita Lopatin, Drew Watson, Frederick L. Baehner, Steven Shak, Joffre Baker, J. Wayne Cowens és Norman Wolmark
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.