hirdetés

A viselhető bioszenzorok haszna

A testünkön viselhető megfelelő minőségű bioszenzorok hasznos segédeszközei lehetnek a gyógyításnak.

hirdetés

Az amerikai belgyógyászok idei New Orleans-i konferenciáján széles körben foglalkoztak a testünkön viselhető eszközök, bioszenzorok kérdésével és megegyeztek abban, hogy ezek a fittness állapotát jelző, különféle paramétereket mérő és monitorozó, az adatokat az adott időpontban (real-time) továbbító készülékek növelhetik az egészségtudatosságot, sok orvosi vizitet kiválthatnak, csökkenthetik az egészségügy költségeit.

E különféle órák, karkötők, bőrre felvitt tapaszok, cipők, övek, textíliák, okos telefonok az egészségügyi adatokat felveszik, továbbítják, feldolgozzák, és visszakereshetően tárolják. Az orvosi irodalomban számos (kb. 100 féle) szinoním elnevezésük ismert, pl. digital health, eHealth, personalized medicine, telemedicine, telehealth, stb. A jelen vizsgálat kutatói arra keresték a választ, hogy ezek a remote patients monitoring (RPM) eszközök mennyire változtatták meg a viselőjük fontos klinikai mutatóit, javították-e egészségi állapotát?

A PubMed-ben 2000 és 2016 között a közölt számtalan címből végül a peer-reviewed lapokban megjelent 27 randomizált klinikai vizsgálatot tartották alkalmasnak kiértékelésre. Ezekben a vizsgálatok átlagos tartama 7,8 (7-29) hónap, az átlagos betegszám 239 (40-1437) volt. Nagy jó minőségűnek bizonyult 16 randomizált klinikai vizsgálat (RCT), viszont 11 feldolgozás gyenge minőségű volt. 11 vizsgálatban a kardiovaszkuláris mutatókat értékelték: pulzusszám, arritmiák, magas vérnyomás, 6 vizsgálat elsősorban pulmonális betegségeket ellenőrzött: emphysema, asthma, alvási apnoe. 6 vizsgálat túlsúlyos vagy kövér betegeken történt, ezekben a vizsgálatokban a súlygyarapodás megelőzését szolgáló fizikai aktivitást ellenőrizték. Egy-egy vizsgálatban a krónikus fájdalmat, a stroke-ot, illetve a Parkinson-kórt monitorozták. A készülékek között számos egészségügyi mutatót monitorozó forma szerepelt: vérnyomás-ellenőrzés, EKG-ellenőrzés, pozitív légzési nyomásmérés, fizikális aktivitás-mérés, akcelerométer, spriométer, pulzus oximéter. A kontroll személyek nem viseltek RPM-et, ők a standard ellátásban vettek részt.

Dr. Priya Radhakrishnan (HonorHealth Medical Group in Scottsdale, Arizona) szerint ezek az eszközök megérik a rájuk fordított befektetést, és hasznosságuk elsősorban abban rejlik, hogy a beteg megérti, mi történik vele. Példának hozta fel egy nőbeteg esetét, aki havonta 2-4 pitvarfibrillációt szenvedett el, de amennyiben a készülék jelzett, a zsebében hordott tablettákat azonnal be tudta venni. A hordozható vércukormonitorozó eszközök nagy segítséget nyújtanak diabetes kezelésében is. Nagyon fontos azonban a készülékek minősége és egyelőre csak kevés olyan eszköz van, amelyről bizonyított, hogy az általa mért értékek a jelenlegi standard eszközökkel kapott mérési eredményekkel egyeznek.

Az adatkezelés, -feldolgozás-, -továbbítás , és -tárolás számos jogi és adatvédelmi problémát is felvet, aminek megnyugtató megoldása még sok esetben szintén várat magára. Az azonban elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk mindezzel, hisz a jövőben e berendezések számának gyarapodásával számolhatunk és a kérdés inkább az, hogyan használhatjuk mindezeket a gyógyítás és egészségmegőrzés érdekében.

A testünkön viselhető egészségügyi eszközök piaca már ma is óriási, 2022-re el fogja érni az évi 50 milliárd US Dollárt (2018. április 23.-i árfolyamon kb. 12.700 milliárd Ft.).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > American College of Phyisicians Internal Medicine (IM) Meeting 2018

2. npj Digital Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.