hirdetés

Bőrre tapasztható kardiológiai laboratórium

A medicinában mindig igyekeztek olyan diagnosztikus módszereket találni, melyekhez nincs szükség vérvételre, eszközös beavatkozásra. Most bőrtapasz-, illetve karóraszerű technikákat dolgoztak ki a szívműködés és az izomanyagcsere jellemzőinek vizsgálatára.

hirdetés

A pulzus tapintását már az őskori orvoslásban is használták a betegségek felismerésére, de a szívműködés elektromos regisztrálása, az EKG minőségi ugrást jelentett a kardiológiában. A legújabb diagnosztikai műszer a mellkas bőrére ragasztott regiszter, mely két EKG-elektród útján pontos EKG-görbét vesz fel. A két érzékelő között elhelyezett biokémiai analizátor a verejték laktátszintjét méri, jelezve a lapot viselő személy fizikai teljesítményét. A két paraméter érzékenyen mutatja az EKG, a szívfrekvencia és a laktátszint alapján az olimpikonok edzései vagy versenyei során a fizikai teherbírás mértékét.

San Diego Egyetemének professzorai – Joseph Wang, a nanomérnökség és Patrick Mercier, az elektromos mérnökség tanszékének vezetője – irányították azt a munkacsoportot, amelyiknek eredményeit a Nature Communications közölte. „Kutatómunkánk alapvető célja az volt, hogy olyan, ember által viselhető trikorder műszer szülessen, mely egyidejűleg regisztrálja azokat a kémiai, fizikai és elektrofiziológiai jeleket, melyek napközben folyamatosan keletkeznek – nyilatkozta Mercier professzor. – Kutatásunk az első lépés abba az irányba, hogy bizonyítani tudjuk: ez lehetséges.”

A mozgás, sőt erős mozgás (sportolói csúcsteljesítmény) közben viselhető érzékelő az emberi test által keltett biokémiai és elektromos jeleket regisztrálja. A Chem-Phys lemez fölveszi az EKG-görbét és a laktátszintet, mely a fizikai terhelés mértékével arányos. A dolgozatban fényképen ábrázolt, bőrre ragasztott lemezt a mellcsont fölött helyezik el. Két oldalsó szélén van a két EKG-elektród, középen a laktátszintet mérő érzékelő. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a műszer érzékelője mind a szívbetegeken, mind az élsportolókon jól elhelyezhető.

A jelenleg forgalomban lévő, mobilis műszerek általában csak egy paramétert regisztrálnak: futás közben a lépésszámot vagy a szívfrekvenciát. A pulzusszámot és a laktátszintet párhuzamosan mérő szerkezet merőben újszerű. Jelenleg elsősorban az élsportolókkal foglalkozó sportorvosok érdeklődnek iránta, mert ennek a két paraméternek: a szívfrekvenciának és a laktátnak a párhuzamos mérése a sportteljesítmények növelésének, az edzés vezetésének igen alkalmas technikája lehet. Ugyanakkor ezek ismerete a szívbetegségek megelőzésének és kezelésének új lehetőségeit is jelentheti.

A mérnökök sokat kísérleteztek a mérőfejek optimális elhelyezésével. Kiderült, hogy a két EKG-elektród kb. 4 cm-es távolsága ad optimális regisztrátumot. Az is sok munkát igényelt, hogy a laktátérzékelőt úgy tegyék a lap közepére, hogy az elektromos áramot ne zavarja. Az izzadság jól vezeti az áramot, de az EKG-jelet torzíthatja. A kutatók vizet elvető szilikon gumilapot helyeztek el, mely eltereli a verejtéket az EKG-elektródoktól, de nem akadályozza meg, hogy az a laktát érzékelőhöz szivárogjon.

Az első közlemény előtt még csak három sportoló férfi viselte a műszert, akik 15–30 percig kerékpároztak az ergométeren. A munkacsoport szerint a szerkezet jól működik és megbízhatóan jelzi a terhelés mértékét. A jeleket „okoskaróra” rögzítheti, melynek többféle ilyen célú változata már elérhető.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.