hirdetés

Adjuváns everolimus veserákban

Az adjuváns everolimus nem javítja sem a kiújulásmentes sem a teljes túlélést a nem tiszta sejtes vesesejtes karcinóma papilláris és kromofób altípusában.

hirdetés

A vesesejtes karcinómák (RCC) mintegy 25%-át kitevő nem tiszta sejtes vesesejtes karcinóma különböző, egymástól elkülönülő tumortípusokat foglal magába, ilyenek például a papilláris és a kromofób RCC. A klinikai vizsgálatok gyakori tervezési hibája, hogy a tiszta sejtes RCC-ben hatékony kezeléseket erős biológiai indoklás nélkül alkalmazzák a nem tiszta sejtes RCC altípusokra. Az RCC-re vonatkozó gyógyszerek széles körű engedélyezése az altípusok közötti különbségek figyelembevétele nélkül megnehezíti a kezelési döntéseket.

Az adjuván everolimus hatását feltárni kívánó EVEREST 3. fázisú, randomizált klinikai vizsgálatban tiszta sejtes (n = 1248) vagy nem tiszta sejtes (n = 208) RCC-ben szenvedő, a rezekciót követően a kiújulás magas kockázatával rendelkező betegeket vontak be. Shuchi Gulati (University of California Davis Comprehensive Cancer Center, Sacramento, Kalifornia) és munkatársainak tanulmánya és az azt követő szerkesztőségi közlemény 2024. augusztus 6-án jelent meg online a JAMA Network Open című folyóiratban.

A vizsgálatban részt vevő betegek véletlenszerűen kaptak everolimust vagy placebót. A nem tiszta sejtes RCC-ben szenvedő betegeknél az everolimus előnyeinek értékeléséhez ez az elemzés a 109 papilláris RCC-ben szenvedő (medián életkor 60 év) és 99 kromofób RCC-ben szenvedő (medián életkor 51 év) betegből álló alcsoportra összpontosított.

Az elsődleges végpont a kiújulásmentes túlélés, a másodlagos végpont pedig a teljes túlélés volt. A medián követési idő 76 hónap volt.

A papilláris RCC alcsoportban az 5 éves kiújulásmentes túlélés alacsonyabb volt az adjuváns everolimus kezelést kapott betegeknél a placebóval szemben (62% vs. 70%), de ez a különbség nem volt szignifikáns (HR, 1,19; 95% CI, 0,61-2,33; P = 0,61). A kromofób RCC alcsoportban az 5 éves kiújulásmentes túlélés hasonló volt a két csoport között - 79% az everolimus vs. 77% a placebo esetében (HR, 0,89; 95% CI, 0,37-2,13; P = 0,79).

Az everolimus szintén nem járt szignifikáns előnyökkel a teljes túlélésben a papilláris RCC-ben (HR, 1,47; 95% CI, 0,67-3,24; P = 0,34) vagy a kromofób RCC-ben (HR, 0,93; 95% CI, 0,33-2,65; P = 0,89) szenvedő betegek esetében. A papilláris RCC alcsoportban az 5 éves teljes túlélés aránya az everolimus csoportban kissé alacsonyabb volt, mint a placebócsoportban (76% vs. 82%); a kromofób RCC alcsoportban azonban az arányok mindkét kar esetében azonosak voltak (89%).

Az everolimusszal kezelt betegek a placebóval kezeltekhez képest a 3-as vagy magasabb fokú mellékhatások gyakoribb előfordulását jelentették (48% vs. 9%). Nem számoltak be a kezeléssel összefüggő halálesetekről, de a betegek jelentős része - 54%-a papilláris RCC-ben és 51%-a kromofób RCC-ben - idő előtt abbahagyta a kezelést a nemkívánatos mellékhatások miatt.

Ez a másodlagos elemzés „azt találta, hogy a papilláris vagy kromofób RCC-ben szenvedő betegek nem profitáltak az everolimus kezelésből adjuváns kezelésből” - írták a szerzők. Tanulmányunk igazolja, hogy a veserák területén a jövőben olyan randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség, amelyekben azt keresik, hogy az RCC specifikus alcsoportjaiban mely adjuváns kezelésnek lehet kockázatcsökkentő hatása.

A tanulmány korlátozó tényezője, hogy az alcsoport-elemzések nem voltak elég erősek a szignifikáns különbség kimutatásához. Emellett a vizsgálatból hiányzott a központi patológiai felülvizsgálat a nem tiszta sejtes szövettan megerősítésére.

A tanulmányt a National Institutes of Health, a National Cancer Institute és a National Clinical Trials Network támogatták.

 

Forrás:

Gulati S, Tangen C, Ryan CW, et al. Adjuvant Everolimus in Non–Clear Cell Renal Cell Carcinoma: A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2024;7(8):e2425288. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.25288

Brown JT. Adjuvant Therapy for Non–Clear Cell Renal Cell Carcinoma—The Ascent Continues. JAMA Netw Open. 2024;7(8):e2425251. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.25251

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.