hirdetés

A veserák kiújulásának kockázata

Egy új tanulmány szerint a genomiális szekvenálás módot adhat az adjuváns terápia rétegződésének finomítására a reszekált lokalizált világos sejtes vesesejtes rákban (ccRCC) szenvedő betegeknél.

hirdetés

A Clinical Cancer Research folyóiratban február 23-án megjelent, több mint 900, világos sejtes vesesejtes rákban (ccRCC-ben) szenvedő nemzetközi beteg szövetmintáinak vizsgálata során azt találták, hogy 5 éves távlatban azoknak a daganatoknak a legkedvezőbb a kimenetele, amelyek csak von-Hippel Lindau (VHL) mutációval rendelkeztek.

A veserák leggyakoribb típusa az esetek 70-80%-át kitevő világos sejtes vesesejtes rák (ccRCC). A reszekált ccRCC-ben szenvedő betegek egy részében továbbra is fennáll a kiújulás kockázata.

A jelenlegi tanulmányban arra kerestek választ, hogy a genetikai mutációk szerepet játszanak-e ennek a kockázatnak a meghatározásában. A kutatók 12 gén szomatikus mutációs állapotát vizsgálták egy nemzetközi kohorszból (Egyesült Királyság, Cseh Köztársaság, Románia, Oroszország és Szerbia) vett 943 ccRCC tumormintában. A mutációs státusz és az eredmények közötti összefüggések vizsgálatára a kutatók egy felfedezési kohorszt (n = 469 beteg) és egy validációs kohorszt (n = 474 beteg) hoztak létre.

Azt találták, hogy azok a daganatok, amelyek csak VHL-mutációt tartalmaztak, szignifikánsan jobb kimenetellel jártak, mint a VHL- mutáció mellett további mutációkat is tartalmazó daganatok. Ez az összefüggés mindkét kohorszban megfigyelhető volt. A felfedezési kohorszban a VHL+0 daganatos betegek körében az 5 éves betegségmentes túlélés (DFS) aránya 90,8% volt. A VHL+1 daganatos betegek körében a DFS aránya 80,1%, a VHL+2 daganatos betegek körében 68,2%, míg a VHL+ ≥3 daganatos betegek körében 50,7% volt. Ez a tendencia jelentkezett a validációs kohorszban is.

Az adjuváns terápiára alkalmas betegek 29%-ának volt VHL+0 daganata, az 5 éves DFS arány ebben a csoportban 79,3% volt. A VHL+2 és a VHL+≥3 daganatos betegek körében, akik az adjuváns terápiára jogosultak 32%-át tették ki, a DFS aránya 45,6%, illetve 35,3% volt, a szerzők szerint ezeknél a betegeknél előnyben kell részesíteni az adjuváns kezelést.

A tanulmány lehetővé teszi a ccRCC biológiailag elkülönülő molekuláris alcsoportjainak meghatározását, amelyek felhasználhatók a betegek és orvosaik jobb tájékoztatására a nefrektómia utáni daganat kiújulásának egyéni kockázatáról. A vesesejtes karcinóma genomikájának és a klonalitásnak ismeretére épülő nagy vizsgálat során egyetlen tumorrégióból vették a daganatokat. Bár a kockázat besorolás a tumor-nyirokcsomó- metasztázis stádiumbeosztás és más klinikai prognosztizáló rendszerek mellett fontos, de a vizsgálók egyéb jellemzőket, például a kópiaszám változásait nem vették figyelembe. A kiújulás nagyobb kockázata nem feltétlenül jelenti az adjuváns terápia előnyeit. Ebből a szempontból érdekes lesz látni a VHL+2 és a VHL+≥3 immuntumor mikrokörnyezetét. VHL +≥3. Nagyon fontos következő lépés egy nagy, prospektív adjuváns vizsgálat validálása- nyilatkozta a cikkel kapcsolatban Dr. Toni K. Choueiri (Harvard Medical School, Boston).

Dr. Brandon J. Manley (Moffitt Cancer Center in Tampa, Florida) szerint bár a tanulmány segít finomítani a klinikai prediktív algoritmust néhány meglehetősen egyszerű genomikai módszer segítségével, de valójában nem mond semmit az általunk jelenleg alkalmazható egyetlen adjuváns kezeléssel, a pembrolizumabbal szembeni érzékenységről. A betegek genomikáján túl igen fontos szempont a meglévő komorbiditások és a személyes döntés azzal kapcsolatban, hogy mennyire képesek vagy hajlandóak elviselni az ilyen kezeléseket.  

Forrás:

Vasudev NS, Scelo G, Glennon KI. Application of Genomic Sequencing to Refine Patient Stratification for Adjuvant Therapy in Renal Cell Carcinoma Clin Cancer Res Febr 23, 2023 https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-22-1936

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.