hirdetés

Agyi sugárkezelés következményeinek enyhítése donepezillel

A teljes agyi sugárkezelést kapó betegek kognitív funkciói romlanak. Ezt a romlást újabb adatok szereint az Alzheimer kórban használatos donepezil bizonyosmértékig képes megakadályozni, feltehetően az emlékezetben legfontosabb szerepet játszó hipocampus acetilkolin-receptoraira gyakorolt hatása okán. 

hirdetés

A donepezil egy reverzibilis acetilkolineszteráz-gátló, ami növeli az agyban bizonyos anyagok (acetilkolin) szintjét. Leginkább az enyhe-mérsékelt Alzheimer-kór palliatív kezelésére, valamint az emlékezetzavarral, személyiségzavarral járó súlyos demencia kezelésére használatos. Tablettájának biológiai hasznosulása gyakorlatilag 100%-os, ráadásul könnyedén átmegy a vér-agy gáton, biológiai felezési ideje 70 óra, napi egyszeri adagolása elegendő. A kolinerg szerek, kolineszteráz gátlók, ketokonazol növelhetik, míg az antikolinerg szerek (pl. scopolamin) csökkenthetik a hatását. Mellékhatásai elsősorban fejfájásban, szédülésben, álmatlanságban jelentkeznek, de pl. a gasztrointesztinális tünetek sem ritkák. Hatásmechanizmusa nem teljesen ismert, de annyit tudunk, hogy Alzheimer kórban a cortex és más agyi területek kolinerg rendszerének jelentős csökkenése áll fenn, míg a hipocampus-formáció jelentős szerepet játszik a figyelem, az emlékezet és a tanulás folyamataiban.

A teljes agyi sugárkezelést kapó betegeknél irodalmi adatok szerint 50-90%-ban romlanak a kognitív funkciók. A Journal of Clinical Oncology-ban 2015. április 30.-án online megjelent tanulmányban egy fázis III klinikai vizsgálat eredményeiről számolnak be, mely szerint az Alzheimer kórban használatos donepezil adagolás hatására az agyi sugárkezelést kapott agydaganatos betegeknél a kognitív funkciók bizonyos javulása volt megfigyelhető. A közleményt jegyző Dr. Stephen Rapp (Wake Forest University School of Medicine, Winston-Salem, North Carolina) szerint „a vizsgálat bizonyította, hogy egy acetilkolineszteráz-gátló (nevezetesen a donepezil) az agyi sugárkezelésen átesett, túlélő betegek esetén kedvező hatású. Nem minden betegnél javultak az általános kognitív funkciók, de – leginkább a legsúlyosabb kognitív deficitben szenvedőknél – sok esetben javultak az alapvető kognitív működések, mint pl. az emlékezet, vagy a motoros működések. Ráadásul a kezelés igen jól tolerálható volt.

Az emlékezetben legfontosabb szerepet játszó hipocampus bővelkedik acetilkolin-receptorokban, a memóriára gyakorolt kedvező hatás valószínűleg innen származik. Az acetilkolin egyébként a központi idegrendszeri hatásain kívül aktiválja a perifériás izomzatot is, mely működés viszont megmagyarázza a kezelés során észlelhető motoros javulást is.

A klinikai vizsgálatba 198 felnőtt, agyi sugárkezelésben részesülő beteget vettek be, akiknél már a vizsgálat megkezdése előtt 6 hónappal befejeződött a teljes, vagy részleges agyi sugárkezelés. A betegek 66%-ának primér agydaganata volt, 27% agyi áttétekben szenvedett és 8% profilaktikus céllal kapott koponya-besugárzást. A betegeket két csoportra osztották: az egyik csoportban napi 5 mg donepezilt kaptak a betegek 6 héten keresztül, majd a toleranciától függően megemelték az adagot napi 10 mg-ra 18 héten át. A másik csoport ennek megfelelően kapott placebót. Alapvető kognitív funkciós vizsgálatokat végeztek a kiinduláskor, a 12. héten és a 24. héten. Érdekes módon a 24. héten nem volt szignifikáns különbség a kognitív funkciók egyesített értékei között (p=0,48), de a donepezilt kapók csoportjában jelentősen javult az emlékezet mértéke (felismerés p=0,027, különbségtétel p=0,007), valamint a motoros sebesség és kézügyesség is (p=0,016).

A donepezil kezelés előtt súlyosabb kognitív funkciózavarban szenvedőknél a placebót kapókkal való összehasonlításban még nagyobb volt a kognitív funkciók, a memória, a működő memória, a motoros működési sebesség és a kézügyesség javulása (egyesített kognitív score p=0,01, azonnali recall p=0,05, halasztott recall p=0,004, figyelem p=0,01, vizuomotors ügyesség p=0,02, motoros sebesség és kézügyesség p<0,001). A vizsgált betegek többsége fáradtságról panaszkodott (a donepezil csoportban 58%, a placebo csoportban 67%, p=0,24). Egyedül a hasmenéses mellékhatásban volt jelentős különbség a két csoport között (a donepezil csoportban 25%, a placebo csoportban 9%, p=0,005).

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Lawrence Kleinberg (Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland) kijelentette, hogy a donepezil tényleg segíthet egyes betegeken, különösen a nagyobb károsodást elszenvedetteken. Mivel a gyógyszer általában jól tolerálható, ezért minden érintett esetben javasolható. Mivel egyre több agydaganatos beteg marad életben, ezért a kezeléssel összefüggő agykárosodás megelőzése is egyre fontosabb szerepet kap.   

           

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. Journal of Clinical Oncology

3. Journal of Clinical Oncology

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.