hirdetés

Aki nem szoptat, megbélyegzik

A friss vagy leendő anyák előtt nem ismeretlen az a tény, hogy a szoptatás, az anyatejes táplálás mind az anya, mind a csecsemő számára előnyös. De mi a helyzet azokkal, akik bár szeretnének, valamely okból mégsem tudnak szoptatni? Kerül-e stigma az ilyen anyák homlokára?

hirdetés

„A szoptatás a mama és a baba számára egyaránt előnyös. Ez az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy az anya javítsa saját és gyermeke egészségi állapotát” – mondta el dr. Nancy Lee, az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának munkatársa a Medical News Today tudományos hírportálnak.

A fenti kijelentés valószínűleg nem éri meglepetésként az anyákat. Az utóbbi években ugyanis kampányok sora célozta a szoptatási kedv növelését. Ennek kiemelkedő eseménye a Szoptatás Hete, melyet minden évben augusztus 1-je és 7-e között tartanak. A szervezők szerint a kampányhét célja annak hangsúlyozása, hogy a korai, kizárólagos és folyamatos szoptatás mennyiben segíti az ENSZ milleniumi céljainak (Millennium Development Goals, MDGs) elérését, a gyermekek egészséges fejlődését és a szegénység felszámolását. És úgy tűnik, hogy a kampányok célba érnek. Az Egyesült Államokban 2011-ben az újszülöttek 79 százalékát szoptatta édesanyja, ami javulást jelent a 2000-ben regisztrált 71 százalékos arányhoz képest.

De miért is van ennyire a figyelem központjában az anyatej?

Amellett, hogy az anyatej gazdag tápanyagokban, antitesttartalma révén védi a csecsemőt a fertőzésekkel szemben és elősegíti az egészséges fejlődést, a korábbi kutatások azt is bebizonyították, hogy csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome, SIDS), az elhízás, az asztma, a cukorbetegség és egyes rosszindulatú daganatok kockázatát is. De a jótékony hatások nem korlátozódnak kizárólag a csecsemőre. A vizsgálatok szerint a gyermeküket szoptató anyák körében ritkább az emlő- és petefészekrák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szülés utáni depresszió is.

A fenti előnyös hatások ismeretében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az élet első 6 hónapjában kizárólagos szoptatást javasol, majd a szilárd ételek fokozatos bevezetését 2 éves korig. Az Egyesült Államokban a gyermekgyógyász társaság (American Academy of Pediatrics) támogatja ezt az ajánlást, ugyanakkor kijelentik, hogy a szoptatásnak legalább a gyermek 12 hónapos koráig kell tartania.Bár egyre emelkedik azon nők száma, akik legalábbis megpróbálkoznak a szoptatással, a szoptatás mellett hosszú időn át kitartó anyák aránya lényegesen elmarad ettől.

De teljesíthetők-e a hosszú távú szoptatásra vonatkozó ajánlások?

Az Egyesült Államok Healthy People 2020 programjának célja a népesség egészségi állapotának javítása, melynek egyik eleme, hogy a következő 6 évben a 6. hónapban még szoptatott csecsemők aránya 60,6 százalékra, a legalább 12 hónapig szoptatott csecsemőké pedig 34,1 százalékra emelkedjen, ugyanis a 2011-ben született csecsemők mindössze 49 százaléka részesült még anyatejes táplálásban 6 hónapos korában, és ez az arány a 12. hónapra 27 százalékra csökkent. Ebből adódik a kérdés: miért olyan kevés anya szoptatja tartósan gyermekét?

A BMJ Open című lapban 2012-ben nyilvánosságra hozott vizsgálat arra világított rá, hogy az új és leendő anyák a kizárólagos szoptatásra vonatkozó globális ajánlásokat „irreálisnak” és „elérhetetlennek” tartják, néhányuk úgy fogalmazott, hogy ezek az ajánlások „magukban hordozzák a kudarc lehetőségét”. Alapvető megállapítás volt, hogy a vizsgálatban részt vevő anyák úgy érezték, hogy nem kapták meg a hosszú távú szoptatáshoz szükséges támogatást és segítséget. Voltak, akik úgy látják, hogy az egészségügyi dolgozók az egészségügyi dolgozók nem arra figyelnek, hogy mi a legjobb a mamának és a babának.

Megbélyegzettséget jelent-e, ha valaki nem szoptat?

Természetszerűleg nem minden anya érzi könnyű feladatnak a szoptatást, és becslések szerint a frissen szült anyák között 5 százalék körül van azok aránya, akik különböző ok miatt nem képesek szoptatni, például olyan betegségben szenvednek, mely csökkenti a tejelválasztást. Idén korábban egy ellentmondásos tanulmány eredményeit hozták nyilvánosságra, melynek szerzői azt állítják, hogy a szoptatás előnyeit gyakran „eltúlozzák”, sőt a szoptatás a hosszú távú egészségi kimenetel − például az elhízás − szempontjából semmivel nem jobb, mint a tápszeres táplálás.

A University of California-San Francisco (UCSF) nemrégiben közzétett vizsgálata szintén felveti, hogy a szoptatási tanácsoknak tudományos tényeken kellene alapulniuk a társadalmi véleményalkotás helyett. És bár a szoptatásnak számos egészségi előnye van, a UCSF vizsgálatának vezetője, dr. Valerie Flaherman szerint az újabb kutatások – például a Colen által vezetett vizsgálat – arra utalnak, hogy a szoptatásnak talán még sincs annyi előnye, mint az eredetileg gondoltuk. Álláspontja szerint egyes társadalmi szervezetek és kampányok azonban továbbra is csak bizonyos tanulmányokat emelnek ki, melyek akkor is a szoptatás egészségi előnyeit sulykolják, amikor azokat nem támasztják alá elégséges bizonyítékok. Dr. Flaherman azt is hangsúlyozza, hogy a gyermekgyógyászoknak nem szabad beállniuk ebbe a sorba. – Gyermekorvosként felelősségünk, hogy a legkorszerűbb információkkal lássuk el a szülőket, melyek alapján minden anya meghozhatja a saját döntését arról, hogyan táplálja gyermekét, és aztán e döntéséhez minden támogatást meg kell kapnia. Minden anya megérdemli az információkat, iránymutatást és támogatást a csecsemőtáplálásról hozott döntéséhez.”

A szoptatás hosszú távú egészségi előnyeire vonatkozón nyilvánosságra hozott, gyakran egymásnak ellentmondó adatok ellenére kétségtelen, hogy „breast is best” (vagyis a mell a legjobb) a csecsemő táplálására. 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.