Alkoholizálás a pandémia alatt

Számos vizsgálatban igazolták, hogy a pandémia kezdete óta nőtt az alkohol-fogyasztás, és a korlátozások miatt az egyedül ivás vált meghatározóvá.  

A Ria Health által készített beszámoló szerint a férfiak és nők alkoholizálásának mértéke egyaránt nőtt, de a növekedés magasabb mértékű volt a nőknél, különösen a fiatal nőknél. Dr. John Mendelson, a RiaHealth tisztifőorvosa által vezetett felmérésben azt kutatták, hogy a COVID-19 miként változtatta meg az ivási szokásokat. „A legmagasabb emelkedést az otthon maradt, 5 évesnél fiatalabb gyermekeket nevelő nőknél láttuk, ők megháromszorozták, megnégyszerezték a megivott mennyiséget. Jelentős emelkedést láttunk a vizsgáltba vett 40 év alatti nőknél”- összegzi az eredményeket.

A nőkkel szembeni elvárások változása, a nők munkavállalása és az, hogy számos esetben ők viselik a háztartás és a gyerekek felelősségét is, ami sokaknak jelentős stresszt okoz, és a felmérés szerint a nők alkoholizálását ma leginkább ez a stressz működteti. A vélekedés szerint a komoly ivászatok elsősorban társaságban zajlanak, de manapság a betegek egyedül isznak. A pandémia során az elzártság, a munkával kapcsolatos stressz, és a szülői feladatok leginkább a nőket terhelik, és meglehetősen nehéz az elzártságban egyszerre gyerekeket nevelni és jó minőségű munkát felelősséggel teljesíteni.

Dr. Katie Witkiewitz (University of New Mexico, Albuquerque) szerint a női alkoholizálás mértéke már a pandémia előtt növekedésnek indult. „Úgy néz ki, hogy a pandémia legjobban a nőket érintette (sokasodott a distressz) és mivel az alkohol segít megbirkózni a problémákkal, várhatóan egyre több nő fog inni” – jelentette ki Dr. Witkiewitz, aki a Center on Alcohol, Substance Use, and Addictions (CASAA) szervezet kutatója. A nők főleg a negatív dolgok miatt isznak – elkerülendő a szorongást, a stresszt, vagy a rossz házassággal való küzdelmet. Pozitív okokból, pl. baráti összejövetelen, társaságban ritkán isznak, inkább önmagukban. „A gyerekek nyafognak, tehát én borozok - mondják Amerikában” (My kids whine, so I wine). A titkos ivászat az anyasággal összefüggő stressz elleni küzdelem jele, jelzi, hogy az anyának problémája van az alkohollal és segítségre van szüksége.

Az epidemiológiai adatok és Mendelsonék megfigyelése szerint is az új problémát felismerő személyeknél jó kezelési lehetőségek vannak, amelyekre könnyen rábeszélhetők. Egyesek pl. azért jönnek az orvoshoz segítségért, mert nem emlékeznek a családtagokkal történt megállapodásokra.

Dr. Witkiewitz kezdetnek „önértékelést és ellenőrzött ivást” tanácsol, a CDC javaslatai mellett. Először estenként 1-2 két italra kell redukálni a napi alkohol-fogyasztást, vagy minden héten ki kell hagyni egy-két napot. Az alkoholizálás mértékét csökkentő egyéb tippek az: https://abqresearch.org/tools-for-drinking-reductions/ oldalon találhatók.

A probléma felismerése az első lépés. A kérdés az, hogy hogyan tovább? Számos weboldalhoz hasonlóan az American Society of Addiction Medicine website-ján is számos segítő lehetőséget találnak a betegek. A RIA-hoz fordulók a telemedicina, bizonyítékokon alapuló gyógyszerek, orvosi és életviteli tanácsadás, csoport-terápia, digitális eszközök (pl. véralkohol-mérés) közül válaszhatnak. A távprogramok igénybe vételét több biztosító is fedezi. Szemben az Alcoholics Anonymus (AA)-szal, a RIA SmartRecovery programjaiban részt vevőknek nem kell azonnal abbahagyni az ivást. A fokozatos mérséklés azonban -ahogy a dohányzásról való leszokás esetén látjuk – az alkoholizálás sem mindenkinél működik, és vannak, akik képesek az azonnali teljes mértékű ivás-abbahagyásra.

Forrás:

Batya Swift Yasgur. Drinking jumps during pandemic, especially in young women. WebMD Health News. November 23, 2021.

Bruce Hodges. During the pandemic, a rise in drinking, especially among women. Posted on October 20th, 2021. Ria Health.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.