hirdetés

Az állott fokhagymakivonat fékezi az érelmeszesedést

A fokhagymát sokféle kórkép gyógyítására javasolták évszázadok óta. Most amerikai kutatók korszerű műszeres vizsgálatok alapján közölték, hogy régi, állott fokhagymakivonattal a kezdődő koszorúérplakkok növekedése gátolható.

hirdetés

Már a fáraók gyógyhatásúnak tartották, s ezért a sírjukba tetették a fokhagymát, amit a görögök és a rómaiak is gyógyírnak véltek. Nicolas Culpepper angol herbalista és doktor a 17. században írt két könyvében is foglalkozott ezzel a gyógyító tulajdonságú növénnyel, 1722-ben a pestisjárványt fokhagymaecet ivásával gondolták megúszni, de még Pasteur is azt írta 1858-ban, hogy ez a fűszer antibakteriális hatással rendelkezik.

Korunkban a vér koleszterinszintjének csökkentése végett gondolták szakemberek hasznosnak a fokhagymázást, és tanulmányok sokasága látott napvilágot a fokhagyma különféle kórképekben történő használatáról, nem említve a rengeteg gyógyhatású készítmény megjelenését. Most Los Angelesben a Biomedical Research Intitute at Harbor UCLA Medical Center (LaBioMed) munkacsoportja Matthew J. Budoff vezetésével igen gondosan szervezett vizsgálatban igazolta a sokáig állni hagyott, szagtalan fokhagymaextraktum (aged garlic extract, AGE) kedvező hatását metabolikus szindrómában szenvedő betegeken.

A kutatók 55, a vizsgálat időszakában 40–75 éves beteget tanulmányoztak. Valamennyi vizsgálati alanynál jelen volt a metabolikus szindróma valamennyi tünete: az obezitás, a hipertónia és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők sora. A műszeres vizsgálat CT-angiográfiával történt, mely alkalmas a szívbetegség korai stádiumának kiderítésére, pontosan méri a kalciumlerakódást és a plakkok méretének alakulását. A megfigyelésbe való besorolás előtt angiográfiával meghatározták a coronaria-plakkok össztérfogatát, a kalcium mennyiségét, a nem kalcifikált, illetve a lágy plakkok számát.

A szűrővizsgálat után a betegek fele 2400 mg napi adagban fokhagymaextraktumot szedett (n=27), vagy placebót (n=28), 354±41 napon keresztül. A fokhagymakivonattal kezelt csoportban a plakkok felépülése 80%-kal lassúbbá vált (p=0,0049), és a lágy plakkok száma szignifikánsan csökkent.

A vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition 2016. január 13-án megjelent száma közölte. A munkacsoport hangsúlyozza, hogy a fokhagymakivonat kedvező hatásának bizonyítása, illetve az esetleges nemkívánatos effektusok kiderítése további vizsgálatokat igényel.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.