hirdetés

Az alvási apnoé kezelése csökkenti a pitvarfibrilláció esélyét

Az alvás közbeni légzéskimaradás, mely gyakran horkolással is jár, a felnőtt férfiak negyedét-ötödét érinti, és pitvarfibrillációval is együtt járhat. Egy új metaanalízis azt jelezte, hogy az alvás alatti légzészavar hatékony kezelése a ritmuszavar gyakoriságát is csökkenti.

hirdetés

Elalvás utáni légzéskimaradást néha mindenki tapasztal, de ha ennek az időtartama meghaladja a 10 másodpercet és ismétlődik, az figyelmet, kezelést igényel. A horkolással is járó változat megkeserítheti a kihagyó légzésű emberrel egy szobában élő társ éjszakáit is.

Az alvási apnoé nem ritka jelenség: a felnőttek között 20–25%-os arányban észlelhető, kiváltképp az elhízottak körében gyakori, és a nők között lényegesen ritkább, mint a férfitársadalomban. Az utóbbi években több vizsgálat foglalkozott ezzel az érdekes témával, de a megfigyelt csoportok kis létszáma, nem homogén volta megnehezítette jelentősebb klinikai következtetések levonását.

Most New York egyetemén a Langone Medical Center kutatói metaanalízist végeztek hét tanulmány adatainak egyesítésével – összesen 1087, alvási apnoé miatt kezelést igénylő beteg terápiás eredményeit értékelték. A metaanalízis vizsgálati alanyai valamennyien folyamatos pozitív nyomású légzéstámogatásban részesültek.

A pitvarfibrillációt, illetve annak ismétlődését előzőleg vagy gyógyszeres kezeléssel igyekeztek megelőzni, vagy katéteres ablációt alkalmaztak a vena pulmonalis izolálásával. Az obstruktív légzési apnoé jelentős kockázati tényezője a pitvarfibrillációnak, még akkor is, ha katéteres abláció történt.

Az obstruktív alvási apnoé kezelésére alkalmazott légzési terápia a pitvarfibrilláció ismétlődését igen szignifikánsan gátolta (relatív kockázat: 0,56, 95%-os megbízhatósági tartomány: 0,51–0,67). A lélegeztetés kedvező hatása statisztikailag szignifikánsnak bizonyult abban a csoportban is, amelyik gyógyszeres kezelést kapott, és abban is, ahol katéteres abláció történt vena pulmonalis izolációval.

„Kétségtelen, hogy a pitvarfibrilláció megelőzése a kockázati tényezők kezelése útján lehetséges és szükséges, és ezzel kapcsolatban nagy, megfelelően kontrollált vizsgálatot kell végezni. Az viszont kimondható, hogy az alvási apnoé kezelése pozitív nyomású lélegeztetéssel jelentősen csökkenti a pitvarfibrilláció kockázatát. Ez a hatás attól függetlenül érvényesül a betegpopulációban, hogy végeztek-e előzőleg vena pulmonalis izolációt, vagy sem” – írják a szerzők a tanulmány konklúziójában.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.