Az asztma miatt többen szorulnak sürgősségi ellátásra Kaliforniában

Az asztma kezelése miatt ügyeletre kerülő 5–17 éves gyermekek száma Kaliforniában 7 év alatt 18%-kal nőtt, noha dollármilliókat fordítanak az asztma kontrollálására.

hirdetés

A 2005 és 2012 közötti növekedés kisebb mértékű, 6%-os volt az 5 évesnél kisebb gyermekek körében.

Kalifornia állam egyes részeiben, például a Central Valley-ben a növekedés még sokkal nagyobb volt. Az 5 évesnél idősebb gyermekek Madera County-ban, ezen a mezőgazdasági területen, több mint kétszer annyiszor kerültek az asztma miatt az ügyeletre 2012-ben, mint 2005-ben, és Mercedben is majdnem megduplázódott az ügyeleti vizitek száma. Hasonló volt a helyzet Sacramento County-ban, ahol a növekedés 48%-os volt, míg Los Angeles megyében „csak” 17%-os.

Mindösszesen 2012-ben több mint 72 000 kaliforniai gyermek szorult az asztma miatt sürgősségi ellátásra.

Az Egyesült Államok egészében a legutóbbi, 2010-es adatok szerint csökkent az asztma miatt ügyeletre kerülő gyermekek száma.

Bár egyes kaliforniai megyékben (Alameda, San Mateo, Marin) csökkent a sürgősségi vizitek száma, a Kalifornia egészében mutatkozó növekedés frusztrálja a közegészségügyi szakértőket, akik dollármilliókat és számtalan órát fektettek be abba, hogy javítsák és kiterjesszék az asztmaprevenciós programokat. Pusztán a szövetségi és az állami kormányzat évente $1,54-t fordít Kaliforniában az ilyen projektekre, többek között arra, hogy az iskolákban javítsák a levegő minőségét és képezzék a közösség egészségügyi dolgozóit.

A jó hír az, hogy az asztma miatt kevesebb gyermek kerül kórházba. Az egy vagy több napos kórházi tartózkodások száma az Egyesült Államok egészében és Kaliforniában is csökken. Ez főként a jobb gyógyszereknek és az agresszívebb sürgősségi ellátásnak köszönhető – mondják a szakértők.

A sürgősségi ellátások számának növekedése a szakértők szerint komplex okoknak tudható be. Ezek közé tartozik az, hogy a szülők nem megfelelően alkalmazzák a gyógyszereket, a szegénység és biztosítás elégtelen volta, az, hogy egyes területeken folyamatosan magas a beltéri és a kültéri légszennyezettség, és az, hogy az asztmával kapcsolatos egészségügyi programok sokakhoz nem jutnak el.

Az ügyeleti vizitek növekvő száma nem azt jelzi, hogy gyakoribbá vált volna a betegség – a kaliforniai gyermekek mintegy 15%-a asztmás, s ez az arány 2001 óta meglehetősen állandó.

Egyes családok olyan tünetek miatt mennek az ügyeletre, amelyeket könnyedén el lehetne látni a normál rendelőben is. Ezt vagy azért teszik, mert nem tudnak az orvossal egy megfelelő időpontban megállapodni, vagy nincs állandó orvosuk – főleg azoknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk. Olykor egy nátha- vagy influenzaszezon súlyosbíthatja az egyébként jól kontrollált asztmát.

Az érintett gyermekek otthonaiban gyakran por, penész vagy állat van, amelyek kiváltják az asztma tüneteit. Nekik két inhalátorra lenne szükségük – egyre az iskolában, és egyre otthon –, azonban az egészségbiztosító olykor csak egyet fizet.

A Central Valley-ben az állandósult szegénység és a kültéri légszennyezettség miatt a leggyakoribb az asztma miatti sürgősségi ellátások száma az államban.

Bár ezen a területen valamelyest csökken a légszennyező szemcsés anyagok és az ózon koncentrációja, még mindig elég magasak ahhoz, hogy asztmás rohamot váltsanak ki.

Kalifornia egyes megyéiben egészségügyi eszközökkel felszerelt teherautók, ún. „légzésmobilok” teljes ellátást nyújtanak a betegek otthona mellett, és elősegítik, hogy a gyerekek ne kerüljenek újra és újra az ügyeletre. Bár az ilyen programok gyakran hatásosak, de költségesek, és nem jutnak el annyi gyerekhez, hogy állami szinten érzékelhető változást hozzanak létre.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.