hirdetés

Az e-cigaretta is stresszt okozhat

JAMA Cardiology-ben arról olvashatunk, hogy az e-cigaretta rendszeres használata hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.

hirdetés

A fiatalok körében egyre népszerűbb e-cigaretták megítélése megosztott. A Public Health England és a Royal College of Physicians nemrég úgy kategorizálta ezt a terméket, mint ami „95 százalékkal biztonságosabb”, mint a dohányt tartalmazók, mivel a szívásukkor kibocsátott gőz nem tartalmaz kátrányt vagy szén-monoxidot. Más szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az e-cigarettában lévő nikotin is függőséghez vezethet, „belépő drog” lehet a dohányzáshoz vezető úton.

Az e-cigaretták által kibocsátott gőz feltehetőleg nem tartalmaz karcinogén anyagokat. A porlasztón keresztül azonban egy sor olyan kémiai anyagot  lélegeznek be a fogyasztók, amelyekről a jelenleg zajló epidemiológiai vizsgálatok eredményei fogják néhány éven belül megmutatni, hogy milyen mértékben károsítják az egészséget. Holly Middlekauff (David Geffen School of Medicine, Los Angeles) kutatócsoportja által elvégzett funkcionális vizsgálatok azonban már most bebizonyították, hogy a szív- és érrendszerre akut hatásuk van.

A vizsgálatokban 23 egészséges, 19-45 év közötti önkéntes vett részt, akik legalább egy éve rendszeresen használnak e-cigarettát, de nem dohányoznak. A kontrollcsoportban 19 azonos korú, e-cigarettát sosem használt személy került. A vizsgálat napján a rendszeresen e-cigarettázóknak is le kellett mondaniuk a termékről. A kutatók két tesztet végeztek el. Először a vegetatív idegrendszer aktivitásának indikátorát a szívfrekvencia-variabilitást mérték. A mérések azt mutatták, hogy a magasfrekvenciájú-komponensek mértéke az e-cigarettázók esetében csökkent, az alacsony frekvenciájú impulzusok mértéke viszont növekedett, ami a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitását jelzi. Az alacsony és magas frekvenciák hányadosa fokozott stresszre utal, ami a vizsgálók szerint az eredményekből egyértelműen kimutatható.

Ezek szerint az e-cigaretta még abban az esetben is növeli a szimpatikus túlsúlyt, ha a felhasználó éppen „nem gyújt rá”. Hosszútávon ez hatással lehet a szív- és érrendszerre. A szívfrekvencia-variabilitás zavara a stressz okozta egészségkárosodás jele. A fokozott stressz a nikotin következménye lehet, ami az e-cigarettákban éppen úgy megtalálható, mint a dohánytermékekben. Middlekauff szerint ezért mindkét termék egyformán káros lehet az egészségre.

A második teszt egy vérvizsgálat volt, amelyben az LDL oxidálhatóságát mérték. A kapott értékek magasak voltak, ami a fokozott oxidatív stresszt jelzi, ami a vizsgálók szerint a nikotin párolgását lehetővé tevő porlasztott anyagokra vezethető vissza. A dohányosoknál is magas az oxidatív stressz értéke, a dohány égéséből származó számos káros anyag miatt.

A vizsgálati eredményektől függetlenül nem teljesen egyértelmű, hogy az e-cigaretták valóban fokozott egészségügyi kockázatot jelentenek-e. Joep Perk (European Society of Cardiology) azonban ezt nagyon is valószínűnek tartja. Szerinte ezek az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy az e-cigaretta egyáltalán nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek látszik.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.