hirdetés

Az életcélok javítják az agyi működéseket Alzheimer-kórban

Minél több életcélt tűz maga elé az Alzheimer-kóros beteg, annál kevésbé érvényesül a betegséget jellemző agyi plakkok és kötegek káros hatása – hozták nyilvánosságra a Rush University Medical Center kutatói a közlemúltban.
Eredményeiket az Archives of General Psychiatry májusi számában tették közzé.

hirdetés

„Vizsgálatunk jobb kognitív funkciókat jelzett azoknál a betegeknél, akiknek jelentősebb céljai vannak még az életben, szemben azokkal, akik ilyen célokat nem tűztek maguk elé – függetlenül az agyi plakkok és kötegek jelenlététől” − emeli ki Patricia A. Boyle a Rush honlapján. 

E megfigyelések arra utalnak, hogy az életcélok védelmet nyújtanak a plakkoknak és kötegeknek a memóriára és egyéb gondolkodási funkciókra gyakorolt károsító hatásaival szemben. Ezek bátorító eredmények, és azt jelzik, hogy az értelmes és célirányos tevékenységek elősegítik a kognitív egészség fenntartását idősebb korban is.

Boyle és munkatársai a Rush Alzheimer-betegeket gondozó központjának 246 betegét vonták be a Rush Memory and Aging Project nevű vizsgálatba. Olyan betegek adatait elemezték, akiknél demencia nem állt fenn, később elhunytak, és megtörtént náluk az agy boncolásos vizsgálata. A résztvevők évente klinikai vizsgálaton estek át legfeljebb körülbelül 10 éven keresztül, melynek során sor került a kognitív funkciók felmérésére és neurológiai vizsgálatra is. A vizsgálatban rákérdeztek az életcélokra is, illetve arra, hogy ezeket mennyiben befolyásolja az életkilátások felmérése. A szerzők vizsgálták azt is, hogy az életcélok lassítják-e a kognitív hanyatlás ütemét még azoknál az idősebb betegeknél is, akiknek agyában nagyobb számban vannak jelen jellegzetes alzheimeres plakkok és kötegek.

Miközben ezek a plakkok és kötegek igen gyakoriak azoknál a betegeknél, akiknél az Alzheimer-kór kapcsán demencia lép fel (melynek jellemzője a kifejezett emlékezetzavar, illetve az egyéb gondolkodási funkciók megváltozása), a legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a jellegzetes morfológiai eltérések azoknál az idősebb betegeknél is jelen vannak, akiknél nem alakul ki demencia. A plakkok és kötegek károsítják a memóriát és más kognitív működéseket.

Boyle és munkatársai megjegyzik, hogy a jelenleg is folyó Alzheimer-kutatások jelentős része olyan módszerek megtalálására irányul, melyekkel megelőzhető vagy legalább csökkenthető a jellegzetes plakkok és kötegek kialakulása az agyban, ami meglehetősen nehéz feladat. A mostanihoz hasonló vizsgálatokra azért van szükség, mert addig, amíg nincsenek a kezünkben hatásos terápiás lehetőségek, minél hamarább olyan stratégiákat kell alkalmazni, melyekkel minimálisra csökkenthetők a plakkok és kötegek kognitív funkciókra gyakorolt hatásai.

„E vizsgálatok számos buktatót rejtenek, mivel sokféle tényező befolyásolja a kognitív működéseket, és a kutatásokban gyakran nem állnak rendelkezésre olyan agyi boncolásos minták, melyek alapján mennyiségileg is meghatározhatók lennének az Alzheimer-kór jellegzetes morfológiai eltérései az agyban – mondja Boyle. – Nagy segítséget jelenthetne az Alzheimer-kóros betegek népes és egyre növekvő tábora számára, ha sikerülne azonosítani azokat a faktorokat, melyek még a plakkok és kötegek jelenlétében is elősegítik a kognitív egészség fenntartását.”

Az 1997-ben indult Rush Memory and Aging Project egy utánkövetéses klinikai-patológiai vizsgálat, mely az idősödéssel összefüggő gyakori krónikus betegségekkel foglalkozik. Negyven idősotthonból és időseket gondozó intézményből toboroztak résztvevőket a vizsgálatba Chicagóból és annak körzetéből. Jelenleg több mint 1500-an vesznek részt a National Institutes on Aging által támogatott kutatásban.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.