hirdetés

Az esendőséggel nő a perioperatív újraélesztés mortalitása

Az idős, esendő betegek mindössze harmada van életben egy hónappal a kórházi elbocsátást követően perioperatív újraélesztés után.

hirdetés

Az Amerikai Sebészeti Társaság regisztere alapján készült vizsgálat nemrég közölt eredményei szerint minél esendőbb egy beteg a műtétet megelőzően, annál magasabb a 30 napos mortalitás perioperatív újraélesztést követően, valamint nő annak az esélye, hogy a kórházból nem otthonába távozik. A vizsgálatban több, mint 3000 beteg vett részt, akiknél perioperatív újraélesztés történt. A vizsgálatvezető, Dr. Matthew B. Allen (Brigham and Women's Hospital, Boston) kiemelte, hogy a perioperatív keringésleállás nem feltétlenül végzetes esendő betegeknél, de nem is lehet teljesen visszafordíthatónak tekinteni ebben a betegcsoportban. Bár a műtét alatti keringésleállást „reverzibilisebbnek” tekintjük, mint a más helyzetben bekövetkezőt, igen kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy ez esendő betegeknél is igaz-e. A fenti vizsgálat ebben a témában igyekszik bizonyítékot szolgáltatni, segítve ezzel a perioperatív újraélesztéssel kapcsolatos döntéshozatalt.

A vizsgálatban 3058, az Amerikai Sebészeti Társaság adatbázisában szereplő beteg vett részt, akiknél nem szívsebészeti műtét alatt vagy nem sokkal azután újraélesztés történt. A betegek átlagéletkora 71 év volt és 44%-uk volt nő. Az esendőséget (frailty) egy összetett skála alapján értékelték (RAI, revised Risk Analysis Index), ennek értéke 14 és 71 között mutatkozott, átlagosan 37,7 volt. A skálán legalább 40 pontot elérő betegek tekintendők esendőnek, ide tartozott a betegek negyede. A vizsgálatban több keringésleállás történt alacsony-közepes fiziológiás stresszel járó műtét során, mint sürgős műtét során (67,9% és 39,1%). Mindkét műtéti típus esetén gyakoribb volt a keringésleállás az esendő betegeknél. Az anesztézia módjában nem volt érdemi különbség az esendő és a nem esendő betegek között.

A tanulmány elsődleges végpontja a 30 napos mortalitás volt: a teljes vizsgálati populációban ez 58,6%, az esendő betegeknél 67,4%, míg a nem esendő betegeknél 55,6% volt. Az elesettség és a mortalitás pozitív összefüggést mutatott. 1164 beteg került felvételre otthonából és élt túl a kórházi elbocsátásig, közülük 38,6%-ot nem otthonába bocsátottak. Esendő betegeknél ez az arány 59,3%, nem esendő betegeknél 33,9% volt. Az esendőség és a nem otthonra bocsátás pozitívan korrelált.

A vizsgálatvezető szerint nem létezik alacsony kockázatú beavatkozás esendő betegeknél. Az esendő betegek orvosi ellátása és a műtétre való felkészítése, valamint a betegre szabott tervezés segíthet a szövődmények csökkentésében, illetve azok gyors felismerésében és kezelésében. A perioperatív időszakban bekövetkező klinikai állapotromlás kezelése közös döntéshozatalt igényel, melyben lehetőség szerint a beteg prioritásait is figyelembe kell venni.

Dr. Balachundhar Subramaniam (Harvard Medical School, Boston) kiemelte, hogy a vizsgálat számszerűsíti az esendőséggel járó kockázatot műtét esetén és ezzel segítheti az esendőség okozta problémák pontosabb megítélését az egészségügyi dolgozók, a betegek és a biztosítók részéről is. Véleménye alapján az esendőség felmérése nélkülözhetelen minden műtéti beavatkozás előtt, hogy azonosíthassuk a magas kockázatú betegeket és csökkenthessük a perioperatív szövődmények megjelenését. Az esendő betegeknél a műtét előtti megfelelő edukáció, táplálás, fizikai aktivitás és pszichológiai támogatás segíthet a kedvezőtlen kimenetel megelőzésében.

Dr. Joseph Cleveland (University of Colorado) véleménye szerint a vizsgálat keretet ad az esendő betegek tájékoztatásához, hiszen így pontosabb adatokkal szolgálhatunk a műtétet megelőzően.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

Mortality Post-Perioperative CPR Climbs With Patient Frailty - Medscape - Jul 18, 2023.

https://www.medscape.com/viewarticle/994487?src=#vp_1

Allen MB, Orkaby AR, Justice S, et al. Frailty and Outcomes Following Cardiopulmonary Resuscitation for Perioperative Cardiac Arrest. JAMA Netw Open. 2023;6(7):e2321465. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.