hirdetés

Az ikreknek az a jó, ha a 37. héten születnek

Az adelaide-i egyetem kutatói szerint ikerterhességben az a legjobb a szülési szövődmények megelőzése szempontjából, ha a magzatokat a 37. héten segítik a világra.

hirdetés

A fenti megállapítás a világ eddigi legnagyobb vizsgálatából származik azzal kapcsolatban, mi a legjobb stratégia szövődménymentes ikerterhességek esetében. Az eredményeket a British Journal of Obstetrics & Gynaecology című lapban hozták nyilvánosságra.

A kutatók 236 ausztráliai, új-zélandi és olaszországi várandós adatainak elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a szülés szempontjából korai csoportban (akik a 37. terhességi héten szültek) szignifikánsan kisebb volt a magzati fejlődési elmaradás kockázata, mint a szokványos ellátásban részesülő csoportban (akik a 38. terhességi héten vagy annál később szültek).

A vizsgálatot vezető Jodie Dodd professzor, az adelaide-i egyetem Robinson Intézetének és gyermekkórházának professzora szerint: „Ikerterhességben fennáll a magzatok fokozott veszélyeztetettsége a terhesség alatt, melyek közül a legjelentősebb, hogy az ikerpár egyik vagy mindkét tagjának fejlődése meglassul. E lassabb növekedés nyomán csökken a születési súly, melynek következtében rövid távol az újszülött nagyobb eséllyel és hosszabb ideig szorul neonatális intenzív ellátásra, hosszú távon pedig megnövekszik olyan egészségi problémák esélye, mint amilyen például a szívbetegség vagy a cukorbetegség. Fennáll annak kockázata is, hogy egyik vagy mindkét magzat halva születik. Ez az oka annak, hogy ilyen jelentős figyelmet szentelünk az ikerszülés optimális időpontjának meghatározására. Tapasztalataink szerint a 37. héten történő elektív szülés kapcsán lényegesen ritkábban fordul elő jelentős morbiditás az újszülötteknél. Fontos megjegyezni, hogy ezzel együtt nem növekszik a magzati éretlenséggel vagy szülésindukcióval kapcsolatos szövődmények esélye.”

Dodd professzor azt mondja, hogy a mindennapi gyakorlatban sok bizonytalanság él az ikerszülések optimális időzítésére vonatkozóan. „Reményeink szerint mostani vizsgálatunk segítséget nyújt majd a klinikusoknak akkor, amikor tanácsot kell adniuk szövődménymentes terhességek kapcsán. Ennek nyomán remélhetőleg csökken a szülési komplikációk előfordulási valószínűsége, így az újszülöttek később problémamentesebb életre, jobb egészségi állapotra számíthatnak. A mostani a legnagyobb vizsgálat a témában, de kutatási eredményeink csak megerősítik a korábbi vizsgálatok tapasztalatait, egyúttal megerősítéssel szolgálnak a Royal College of Obstetricians & Gynaecologists 2011 szeptemberében megfogalmazott legújabb ajánlásaihoz. Eszerint szövődménymentes ikerterhességben a 37. héten a szülés megindítása vagy elektív császármetszés javasolt.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.