hirdetés

Az inzulinrezisztencia és az agy állapota közötti kapcsolat idős korban

Az Uppsala University kutatóinak vizsgálata szerint az inzulinszenzitivitás csökkenése az agytérfogat csökkenésével és a nyelvi képességek hanyatlásával jár idős korban − számolt be a Diabetes Care című lap legfrissebb száma. 

hirdetés

Az Uppsala University kutatóinak vizsgálata szerint az inzulinszenzitivitás csökkenése az agytérfogat csökkenésével és a nyelvi képességek hanyatlásával jár idős korban − számolt be a Diabetes Care című lap legfrissebb száma. 

Közismert, hogy az inzulin főként a glukóz felvételét és hasznosítását szabályozza az izmokban és a zsírszövetben. Azonban ahogyan arról a Molecular Neurobiology című lapban korábban Christian Benedict és munkatársai már beszámoltak, az inzulin az agyi működésre hatva javítja az emlékező funkciókat embereknél. Tekintettel arra, hogy az inzulin glukózmetabolizmusra gyakorolt serkentő hatása az életkor előrehaladtával általában gyengül, feltételezhető az is, hogy idős korban az inzulin befolyásolja a kognitív hanyatlás ütemét is.

Új vizsgálatában Christian Benedict kutatócsoportja angol és amerikai kollégáikkal együttműködve 331 férfi és nő szisztematikus vizsgálatát végezték el, akiknek életkora 75 év volt. Arra keresték a választ, hogy az inzulinszenzitivitás összefüggést mutat-e az agy állapotával. Minden résztvevőnél mágnesrezonanciás technológiával (MRT) mérték az agyi struktúrák térfogatát, a nyelvi képességeket pedig az alapján ítélték meg, hogy arra kérték az idős embereket, hogy annyi állatot nevezzenek meg egy perc alatt, amennyit csak tudnak (az úgynevezett „szókeresés” [verbal fluency] vizsgálata).

„Azt találtuk, hogy azoknál az időskorúaknál, akiknek inzulinszenzitivitása még magas, az agy nagyobb térfogatú, és nagyobb mennyiségű szürkeállományt tartalmaz azokon a területeken, melyek a nyelvi képességek szempontjából lényegesek − szemben azokkal, akiknek inzulinszenzitivitása csökkent. Megfigyeltük azt is, hogy magasabb szintű inzulinszenzitivitás esetén a résztvevők jobb pontszámokat értek el a nyelvi teszteken. Mostani eredményeink magyarázatot kínálnak arra, hogy az inzulinszenzitivitást javító módszerek (pl. fokozott fizikai aktivitás) miért lehetnek ígéretes stratégiák a kognitív funkciók életkorral összefüggő hanyatlásának lassításában” − kommentálta tapasztalataikat Christian Benedict.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.